van der Horst

Silverstone: Sirotkin wint race 1 - Vandoorne derde

Sergey Sirotkin  - Rapax
Sergey Sirotkin - Rapax
Sergey Sirotkin heeft zijn allereerste GP2-overwinning geboekt nadat hij gisteren verrassend de pole pakte. Voor de Rus is het de bekroning van zijn uitstekende recente resultaten. Dit betekent meteen dat Stoffel Vandoorne voor het eerst dit seizoen niet de feature race wint. Zijn derde plaats is zelfs zijn op één na slechtste resultaat dit jaar... Alexander Rossi, de nummer twee in het kampioenschap, werd tweede in een mooie wedstrijd en neemt dus drie puntjes terug op onze landgenoot. De kloof blijft nog steeds een voor Vandoorne comfortabele 73 punten.
Stoffel Vandoorne - Art Grand Prix
Stoffel Vandoorne - Art Grand Prix
Zowel Sirotkin als Vandoorne kenden een slechte start en het was Richie Stanaway die als eerste de eerste bocht in ging. De teamgenoot van Vandoorne, Nobuharu Matsushita, verschalkte de Belg voor plaats drie en onze landgenoot ging als vierde de eerste bocht in, vlak vóór Rossi. Door een ongeval achteraan het veld tussen Nathanaël Berthon en Artem Markelov kwam de safety car eventjes de baan op. Bij de herstart nam Sirotkin onmiddellijk het initiatief en verschalkte Stanaway. De verraste Nieuw-Zeelander moest zodoende ook Matsuhista laten gaan. De Japanner kon echter niet wegrijden vanwege een mechanisch probleem met zijn Dallara en in de zevende ronde moest hij opgeven. Sirotkin had ondertussen een grote voorsprong opgebouwd terwijl Stanaway Vandoorne en Rossi achter zich hield. 

Richie Stanaway - Status Grand Prix
Richie Stanaway - Status Grand Prix
In de 16de ronde slaagde Rossi er in om, na enkele vruchteloze pogingen, Vandoorne in te halen. Met een prachtige inhaalactie kon hij enkele ronden later ook Stanaway verslaan voor de tweede plaats. Een ronde later was Vandoorne ook voorbij Stanaway op exact dezelfde wijze. Na de pitstops bevond Rossi zich nog steeds vóór Vandoorne en Stanaway die echter nog achter Jordan King en Nick Yelloly, met een andere pitstopstrategie,  terug te vinden waren. Vandoorne verloor erg veel tijd maar slaagde er uiteindelijk toch in om Yelloly in te halen. Stanaway moest nog opgeven met een gebroken ophanging. 

Sergey Sirotkin  - Rapax
Sergey Sirotkin - Rapax
Wanneer Vandoorne ook voorbij King was, lag de Belg derde, achter Sirotkin en Rossi. Voor de vierde plaats zaggen we een erg mooi duel tussen King, Yelloly, Pierre Gasly, Alex Lynn en Arthur Pic. Deze laatste tikte in de laatste bocht King aan die op weg leek naar de vierde plaats voor eigen publiek. King moest opgeven, Pic werd nog zesde, achter Gasly en Lynn. Mogelijk staat hem nog een straf te wachten. Oliver Rowland, de leider in de de Formule Renault 3.5 Series, werd bij zijn debuut  in de GP2 Series knap negende voor het Nederlandse MP Motorsport.

UPDATE: Arthur Pic werd na de race bestraft voor zijn aandeel in de aanrijding met King, hij kreeg een drive through die omgezet werd in 20 seconden straftijd, daarmee zakt hij van de zesde naar de veertiende plaats. Oliver Rowland zakt dan weer één plaats in het klassement voor het herhaaldelijk overschrijden van de limieten van de piste.

Aangepaste Uitslag race 1:

1. Sergey Sirotkin (Rapax)
2. Alexander Rossi (Racing Engineering)
3. Stoffel Vandoorne (ART Grand Prix)
4. Pierre Gasly (DAMS)
5. Alex Lynn (DAMS)
6. Raffaele Marciello (Trident)
7. Nick Yelloly (Hilmer Motorsport)
8. Rio Haryanto (Campos Racing)
9. Julián Leal (Carlin)
10. Oliver Rowland (MP Motorsport)
11. Daniël de Jong (MP Motorsport)
12. Robert Visoiu (Rapax)
13. Johnny Cecotto Jr. (Carlin)
14. Arthur Pic (Campos Racing)
15. Sergio Canamasas (Lazarus)
16. Jon Lancaster (Hilmer Motorsport)
17. René Binder (Trident)
18. Norman Nato (Arden International)
19. Marlon Stöckinger (Status Grand Prix)
20. André Negrão (Arden International)
21. Artem Markelov (Russian Time)
22. Jordan King (Racing Engineering)
DNF
Richie Stanaway (Status Grand Prix)
Nobuharu Matshushita (ART Grand Prix)
Mitch Evans (Russian Time)
Nathanaël Berthon (Lazarus)

Foto's: Georges De Coster



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons