van der Horst

Skylimit Yokohama Racing Team: "Vrouwen hebben minder moeite met het loslaten van hun ego"

Skylimit Yokohama Racing Team - Porsche 996 GT3 Cup
Skylimit Yokohama Racing Team - Porsche 996 GT3 Cup
Het “Skylimit Yokohama”-team van Andy Jaenen en Jo Lammens is niet aan zijn eerste proefstuk toe in de BRCC. Vorig jaar eindigde Bruno Vermeeren ei zo na tweede in de punten van de GT Challenger. Het duo Frank en Peter Beliën, bijgestaan door Olivier Boelen, won tijdens de Race Promotion Night diezelfde klasse, terwijl Bart Van Haeren dankzij Skylimit zijn doop beleefde in de autosport en op het einde van dat eerste seizoen in de top wist mee te draaien.
Voor de komende BRCC Endurance wil Skylimit een gelijkaardige, eerste kans geven aan… drie snelle meisjes! Eén van de zwart-rode Porsches zal in functie van het format van de Endurance in handen komen van de 22-jarige Limburgse Karen Vaes, de 20-jarige Charlotte Maes uit Sint-Niklaas en de bijna 18-jarige Akense en dus Duitse Sarah Ganser!

“Het is niet de eerste keer dat ik meisjes in de autosport begeleid,” stelt Andy Jaenen, ook de bezielende kracht achter de Skylimit Drifting School. “Destijds heb ik in de 24 Uren van Zolder nog een BMW Hartge gedeeld met Alexandra van de Velde en Vanina Ickx en ook Kelly Jamers heb ik met raad en daad bijgestaan nadat ze via haar vader Jo de smaak al te pakken kreeg. Zowel Karen, Charlotte als Sarah heb ik “ontdekt” tijdens een selectie “driften”. Alleen Charlotte had wat ervaring opgedaan in de Smart Cup en de VW Fun Cup. Karen eindigde 3de in de amateurklasse “driften” en omdat kilometers verorberen nog altijd de beste leerschool blijft, kreeg zij de kans met een Porsche de baan op te gaan. Alle drie hadden honger naar meer en zo is het idee ontstaan om hen samen te laten uitkomen in de BRCC Endurance.”

Vrouwen in de autosport, het blijft soms nog een moeilijk onderwerp. De geschiedenis van de Belgische circuitsport leert ons dat slechts Yvette Fontaine in de jaren zeventig het tot algemeen Belgisch kampioen schopte.

Zegt nog Andy Jaenen: “In de school, tijdens driftcursussen en vrij rijden op circuit, werk ik graag met vrouwen! In tegenstelling tot hun mannelijke collega’s hebben zij er geen moeite mee om hun ego los te laten en echt iets te willen bijleren. Want, laat ons duidelijk zijn, voor de drie meisjes wordt hun deelname in een eerste plaats een leerjaar, zonder de druk te voelen om te moeten presteren of zo. Dat is ook onze basisfilosofie: voor een haalbaar budget jonge talenten – jongens én meisjes – een eerste kans te geven. Niets meer en niets minder.”

Eén zaak is zeker: de drie amazones gaan alleszins voor de nodige aandacht zorgen op en rond de piste…

Tekst & foto: Kronos Events pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op zaterdag 2 maart 2013.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons