van der Horst

Slovakia Ring: Sébastien Loeb wint kwalificatie race - Ortelli/Vanthoor uitstekend tweede

Sébastien Loeb Racing - McLaren MP4-12C
Sébastien Loeb Racing - McLaren MP4-12C
Sébastien Loeb Racing heeft na de kwalificatierace bij de seizoensopener in Nogaro nu ook de kwalificatierace op de Slovakia Ring op zijn naam geschreven. Net als in Nogaro reed er een WRT-Audi als tweede over de lijn, ditmaal was het de R8 van kampioenschapsleiders Stéphane Ortelli en Laurens Vanthoor welke hun voorsprong in de tussenstand nog uitbreiden. Peter Kox en Stefan Rosina klopten in hun Lamborghini Gallardo FL2 als derde aan.
Bij de start schoot Alvaro Parente naar de tweede plaats, gestart zijnde van op de vierde rij. Terwijl Maximilian Bühk bij de start de motorkap verloor in het strijdgewoel, nam René Rast autoritair de leiding in de wedstrijd en bouwde de Duitser in geen tijd een voorsprong van meer dan vijf tellen uit. Het leek een "walk in the park" te worden voor WRT, tot na een kleine tien minuten wedstrijd de safety car de baan op kwam nadat de BMW Sports Trophy Team India BMW Z4 van Armaan Ebrahim in brand vloog. Na wat een korte neutralisatie leek te gaan worden, maar na geklungel van de baanposten uiteindelijk bijna een derde van de race in beslag nam, was het pitwindow geopend en konden de strategen opnieuw aan de bak.

Enkele wagens, waaronder de Lamborghini van Bauman, de Mercedes van Buhk en de Audi's van Vanthoor en Stippler, kwamen onmiddellijk de pits in voor de rijderswissel. Deze laatste gaf het stuur over aan Edward Sandström, maar de Zweed maakte een echte beginnersfout door bij het buitenrijden van de pitstraat met twee wielen over de witte meet te gaan bij het onder drukken zetten van Andreas Zuber. Drive-through penalty en weg zegekansen voor de WRT-wagen waren het logische gevolg, nadat de R8 in de eerste ronde na de pitstop nog over het gras voorbij ging aan de McLaren. Ortelli was in het zog van Sandström gevolgd en kon al snel beginnen met het maken van een inhaalspoging op de McLaren. Bij het aansnijden van de eerste bocht zag de Monegask zijn kans waarbij hij na een inhaalbeweging die doorliep tot bocht 2 voorbij ging aan Zuber.

Vooraan het veld bleven Parente en Rast doorgaan. Rast leek opnieuw zijn voorsprong uit te bouwen, met een chrono die een seconde sneller was dan deze van Parente, maar de ronden erna kon de McLaren piloot de kadans beter volgen. Iets over halfweg de reguliere rijtijd kwam Alvaro Parente binnen voor zijn verplichte rijderswissel en één ronde later gaf ook René Rast het stuur van zijn WRT-Audi over Niki Mayr-Melnhof. Na alweer een puike pitstop van WRT kon de Belgische R8 de koppositie behouden, maar met nog twintig minuten op de klokken nam Sébastien Loeb finaal het heft in handen en stootte de negenvoudig wereldkampioen rally door naar de leiding in de wedstrijd. Even zag het er naar uit alsof Loeb het tempo moest laten zakken en Mayr-Melnhof kon aansluiten, maar de Fransman liet de kadans enkel  zakken om te vertragen voor een gele vlag.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Loeb kon naderhand evenwel niet veel voorsprong meer opbouwen op de WRT Audi en de motorkaploze Mercedes waar Alon Day het commando had overgenomen. Omdat ook Peter Kox een knap tempo ontwikkelde in de Lamborghini, kregen we met nog een kwartier op de klokken een top vier binnen handerhalve seconde en iets later kwam ook Stéphane Ortelli nog aansluiten bij de koplopers. Enkele ronden verder was er een contact tussen Mayr-Melnhof (P2) en Day (P3) waardoor de WRT Audi door het gras moest en terugviel naar P5. Day zou uiteindelijk een Drive-Through krijgen voor dit incident. Kox kon door het gewoel opschuiven naar de derde plaats, maar even later ging een ontketende Stéphane Ortelli voorbij aan de Nederlander; een positie die recht gaf op de tweede plaats in de uitslag gezien Day nog zijn Drive-Through diende af te werken. Onverhoopt dus toch nog punten voor de kampioenschapsleiders, die hun voorsprong in de tussenstand nog verder uitdiepen.

In Pro-Am ging de zege naar de Mercedes van Simonsen en Afanasiev, voor de Nissan van onze landgenoot Wolfgang Reip en Alex Buncombe nadat Proczyk zijn Grasser Lambo in de eindfase nog in de ronde stuurde. De AF Corse Ferrari van Filip Salaquarda en Fabio Onidi klopte als derde af, terwijl teamgenoten Claudio Sdanewitsch en Michele Rugolo de Gentlemen Trophy klasse wonnen.

De hoofdrace wordt straks verreden, om kwart na twee.

Uitslag FIA GT Series kwalificatierace Slovakia Ring 2013

01. Sébastien Loeb/Alvaro Parente (McLaren) - Eerste Pro Cup
02. Stéphane Ortelli/Laurens Vanthoor (Audi)
03. Peter Kox/Stefan Rosina (Lamborghini)
04. Andreas Zuber/Mike Parisy (McLaren)
05. Niki Mayr-Melnhof/René Rast (Audi)
06. Andreas Simonsen/Segei Afanasiev (Mercedes) - Eerste Pro-Am Cup
07. Allam Khodair/Caca Bueno (BMW)
08. Ricardo Zonta/Sergio Jimenez (BMW)
09. Edward Sandström/Frank Stippler (Audi)
10. Alon Day/Maximilian Buhk (Mercedes)
...
13. Claudio Sdanewitsch/Michele Rugolo (Ferrari) - Eerste Gentlemen Trophy

Foto's: SRO/Fabre & Racing Intenrational Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA GT Series op zondag 18 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakia Ring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons