van der Horst

Slovakia Ring: Ook Sebastien Loeb aan het feest, nieuwe hattrick voor Citroën

Sebastien Loeb - Citroën Total
Sebastien Loeb - Citroën Total
Ook in de tweede race op de Slovakia Ring stond er andermaal geen maat op het overwicht van de Citroën-armada. Nu ook Honda en Chevrolet RML met succesballast onderweg zijn, duldt de Franse constructeur na een dipje alweer geen tegenstand meer. Nadat Lopez en Muller dit seizoen elk reeds vier keer op de hoogste trede mochten postvatten, was het deze keer de beurt aan Sebastien Loeb. De Fransman ging na een solovlucht zijn onderling duellerende stalgenoten Lopez en Muller vooraf om een tweede seizoenzege te laten optekenen. Gabriele Tarquini, beter gestart dan polesitter Jaap van Lagen, kon slechts een tweetal ronden aan de druk van de terugkerende Citroën-toppers weerstaan en eindigde vierde. Hugo Valente finishte andermaal als vijfde, voor de enig overgebleven Lada Vesta van Jaap van Lagen.
Start race 2
Start race 2
Het tweede treffen begon ei zo na met drama toen zowel Mat'o Homola als Ma Qing Hua bij het doven van de lichten bleven staan, waarbij de aanstormende Nestor Girolami maar nipt de wagen van de Chinees wist te ontwijken. Ma kampte nog steeds met een koppelingsprobleem en liet zich hierdoor zelf op een valse start betrappen, met een drive through als gevolg. Ook polesitter Jaap van Lagen kwam slecht weg en viel terug naar de zesde plaats. Diens buurman op de eerste rij, Gabriele Tarquini, profiteerde en dook als leider de eerste bocht in voor... de als achtste, resp. negende gestarte Sebastien Loeb en José Maria Lopez! 

Gabriele Tarquini - Honda Racing
Gabriele Tarquini - Honda Racing
Leider Tarquini was een vogel voor de kat en hoewel hij twee ronden knap aan de aanvallen van Loeb weerstond, delfde hij bij aanvang van de derde ronde logischerwijs het onderspit. Lopez en ook Muller hadden net iets meer tijd nodig om aan Spiderman voorbij te gaan, waarvan Loeb gebruik maakte om de maats voor goed af te schudden. Hoewel Lopez en Muller daarop met elkaar in de clinch gingen, moesten achtervolgers Tarquini en Valente toch bij het Citroën-duo afhaken.

Lada Sport Rosneft Vesta TC1
Lada Sport Rosneft Vesta TC1
Rondenlang viel er weinig actie te noteren tot Tiago Monteiro zich bij een aanval op Norbert Michelisz verslikte en de Hongaar in de rondte tikte. Beide Honda-rijders konden hun weg evenwel vervolgen. Zij zouden net als Tom Coronel naderhand profiteren van de gelijktijdige opgave van Rob Huff en Nick Catsburg én Tom Chilton's bezoek aan de grintbak om alsnog achtste, negende en tiende te eindigen achter de enig overgebleven Vesta van van Lagen en Mehdi Bennani.

Met twee hattricks in één weekend heeft Citroën de voor het eerst met gelijke wapens (lees succesballast) aantredende concurrentie diets gemaakt dat de weg naar de top nog lang is. Lada dat hier als enige merk zonder extra gewicht aan de start kwam, kon hiervan om uiteenlopende redenen niet profiteren, al is duidelijk dat ook de geelzwarte Rosneft-wagens voortaan een vinger in de WTCC-pap hebben.

In de kampioenschapsstand verandert er finaal weinig. Door voor Muller te eindigen ziet Lopez zijn puntenbonus op de Fransman weer oplopen tot dertig punten. Nu Sebastien Loeb een moeilijke periode achter zich lijkt te laten, vertolkt de negenvoudige rallywereldkampioen mogelijk een beslissende scheidsrechtersrol in titelstrijd tussen beide rivalen.

Uitslag Race 2

Kampioenschap:

1 LÓPEZ José María 239p
2 MULLER Yvan 209
3 LOEB Sébastien 178
4 MONTEIRO Tiago 108
5 TARQUINI Gabriele 96
6 MICHELISZ Norbert 86
7 MA Qing Hua 84
8 CHILTON Tom  61
9 HUFF Rob 55
10 VALENTE Hugo 55
11 BENNANI Mehdi  46
12 CORONEL Tom  27
13 D'ASTE Stefano 16
14 CATSBURG Nicky 13
15 VAN LAGEN Jaap 11 ...


Foto's: FIA WTCC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 21 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakia Ring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons