van der Horst

Slovakia Ring: Ma Qinghua bezorgt Alfa Romeo eerste seizoenzege

Kevin Ceccon en Ma Qinghua - Mulsanne Racing
Kevin Ceccon en Ma Qinghua - Mulsanne Racing
Niet polesitter Nicky Catsburg noch buurman en Hyundai-teamgenoot Norbert Michelisz, maar Alfa Romeo-piloot Ma Qinghua ging in de derde WTCR-race van de dag met de zege lopen. Net als in het eerste treffen waarin hij het onderspit moest delven voor Vervisch, spurtte Ma bij de start vanuit derde stelling naar de leiding. Hoewel racelang onder druk van Norbert 'Poulidor' Michelisz wist de Chinees de leiding te behouden en lukte het hem deze keer wel een eerste zege te versieren voor Mulsanne Racing, het enige team dat het zonder fabriekssteun moet zien te rooien. Kevin Ceccon maakte het feestje voor tuner Romeo Ferraris volledig door de derde stek achter Michelisz te claimen. Niels Langeveld won het duel met Azcona en redde de Comtoyou-meubelen met een sterke vierde plaats op dik elf seconden van het leiderstrio. Achter Mikel Azcona kwam Esteban Guerrieri met zijn zesde stek drie punten tekort om race 2-winnaar Girolami (P24 na een vroege uitstap in de grintbak) uit het leiderszadel te lichten. Na race 2 werd ook race 3 er één om snel te vergeten voor Frédéric Vervisch (P21).
  • Shopa
Ma Qinghua - Alfa Romeo Veloce TCR
Ma Qinghua - Alfa Romeo Veloce TCR
Mulsanne Racing heeft zijn vier podiumplaatsen van de dag uiteraard grotendeels te danken aan de gunstige BoP. Aan het stuur van een weliswaar lichtere en snellere Alfa Romeo Veloce wist Ma Qinghua toch maar alle klippen te omzeilen en de Italiaanse bolide ongeschonden naar een tweede en eerste plaats te rijden; een bewijs dat de 31-jarige Chinees aan maturiteit heeft gewonnen.

Nicky Catsburg pakte vrijdag zowel voor race 1 als voor race 3 de pole maar het was uiteindelijk in race 2 waarin hij als tiende aanzette dat hij met een vierde plaats zijn beste resultaat van de dag lukte. Ongelukkig zevende in de openingsrace, kreeg de Nederlander in het slottreffen van de dag met een probleem af te rekenen waardoor hij finaal naar de twaalfde plaats wegzakte.

Die zelfde BoP die Alfa Romeo op deze snelle omloop vleugels gaf, veroordeelde nieuwkomer Lynk&Co dit weekend tot een figurantenrol. Drie elfde plaatsen, waarvan twee voor Yvan Muller en één voor Thed Björk bleek voor de Zweeds-Chinese falanx het hoogst haalbare.

Norbert Michelisz - BRC Racing
Norbert Michelisz - BRC Racing
Met regelmaat punten scoren is een must in een kampioenschap waarin wel 15 toppers goed zijn voor de zege. Kijk maar naar Norbert Michelisz, de man uit Budapest wist dit seizoen nog niet te winnen maar klimt op kousenvoeten toch maar naar de derde plaats in de puntenstand ten koste van Tarquini na een weekend waarin hij  derde, zesde en tweede wist te eindigen. Tarquini, puntenloos in race 2 na een drive through eindigde in de afsluitende race als negende, spijts een treffen met Rob Huff waarvan... Tom Coronel het slachtoffer werd. Net als in race 2 was onze Noorderbuur reeds mooi vanuit laatste stelling opgeklommen toen hij met schade naar P23 terugviel. Frédéric Vervisch, gehandicapt door uitlaatproblemen na een tik, valt na twee puntenloze confrontaties terug naar de achtste plaats.

Volgend weekend, wanneer de WTCR-karavaan de Zandvoortse duinen onveilg maakt, krijgen Catsburg, Langeveld en Coronel  reeds kans zich voor eigen publiek te revancheren.


Slovakiaring - Uitslag Race 3
Slovakiaring - Kampioenschap na Race 3

Foto's: DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 12 mei 2019.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons