van der Horst

Slovakia Ring: Nathanaël Berthon (Comtoyou Racing) lukt pole voor races 1 en 3

Nathanaël Berthon - Comtoyou Racing: dubbele pole
Nathanaël Berthon - Comtoyou Racing: dubbele pole
Feest bij Comtoyou Racing zaterdagnamiddag op de Slovakia Ring. Nathanaël Berthon lukte er de pole voor zowel de eerste als de derde race. Het team uit Waterloo wist bovendien met alle drie zijn rijders tot de shoot out door te stoten. Tom Coronel en Gilles Magnus legden hierin beslag op de vierde en vijfde startplaats voor de laatste race, achter het Hyundai-duo Norbert Michelisz-Nicky Catsburg. Laatstgenoemde vertrekt in race 1 naast polesitter Berthon, JK Vernay en Magnus starten hier vanop rij twee. Catsburg toonde zich in Q2 weliswaar de snelste van het lot voor Magnus maar door het omgooien van de top 10 mag Nestor Girolami in race 2 vanop de pole van start.
Nathanaël  Berthon verkeert in bloedvorm. Na een DHL-pole in Zolder (die hij verknalde door een valse start) en één op de Nordschleife (die hij door een bestraffing kwijtspeelde), snelde de sympathieke Fransman vandaag liefst tweemaal naar een eerste startplaats. Tel er zijn 'omgegooide' pole bij vanop de Nürburgring en de Audi-rijder is in feite reeds aan zijn vierde pole toe. Wie doet beter?

Alvast niet puntenleider Yann Ehrlacher die in Q1 (bepalend voor de startgrid van race 1) deelde in de door maximaal succesballast en hogere rijhoogte ingegeven problemen bij Lynk & Co. Ehrlacher start in alle drie de wedstrijden pas vanop P15, evenveel keer net achter oom Yvan Muller. Ietwat onverwacht stootte rookie Santiago Urrutia bij zijn debuut op de Slovakia Ring als enige van de blauwe falanx tot Q2 door. 

Concurrenten Honda en Hyundai moeten dit weekend optimaal van de handicap van de dominante Chinese bolides zien te profiteren, een betrachting die tot dusver vooral het Koreaanse merk waar maakte. Hyundai mocht met drie wagens door naar Q2 en haalde met Michelisz en Catsburg ook de shoot out, waarin het duo enkel Berthon voor zich moest dulden.

Ook Honda kwalificeerde drie wagens voor Q2 maar greep hierin met een 6de, 10de en 12de stek voor resp. Guerrieri, Girolami en Tassi (goed voor een harde klapper bij aanvang van de sessie, met code rood als gevolg) naast de shoot out met vijf. JAS Motorsport kon zich weliswaar optrekken aan de tiende plaats van 'Bebu', goed voor de pole in race 2.

Omdat vandaag niemand van de top vier in de kampioenschapsstand punten wist te sprokkelen blijft voorin alles bij het oude. Tom Coronel (5de) sluipt iets dichterbij en Magnus klimt dankzij een vierde en vijfde startplaats van elf naar negen. Nathanaël Berthon is met de maximale winst van tien punten  ontegensprekelijk de grootste slokop. Na alle tegenslag tot dusver klimt hij naar een voorlopig anonieme elfde stek, net achter Urrutia die zijn teammaats vandaag overklaste.

Uitslag Slovakia Ring Q1

Uitslag Slovakia Ring Q2

Uitslag Slovakia Ring Q3

Kampioenschap na Kwalificaties


Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 10 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakiaring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons