van der Horst

Slovakia Ring: Snelstarter Frédéric Vervisch snelt naar eerste zege (race 1)

Tweede WTCR-zege voor Frédéric Vervisch
Tweede WTCR-zege voor Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch heeft zijn eerste zege van het seizoen beet. De Audi Sport Comtoyou-rijder legde met een blitsstart de basis voor wat zijn tweede WTCR-overwinning in zijn carrière zou worden na Ma Qinghua zowat halfweg de verraderlijke want natte wedstrijd knap de leiding te hebben afgesnoept. Ma van zijn kant wist een opzittende Norbert Michelisz af te houden en mocht samen met de Belg en de Hongaar op het podium. Vernay, Farfus, Tarquini en polesitter Catsburg vervolledigden de top 7 waarin we alle vier de Hyundai's terugvinden. Motregen zorgde voor een chaotische openingsronde waarbij vooral puntenleider Nestor Girolami, Kevin Ceccon en Niels Langeveld het gelag betaalden en ook Esteban Guerrieri de pits opzocht. In de puntenstand rukt Vervisch op naar een met Michelisz gedeelde zesde plaats.
  • VR Racing
Slovakia Ring
Slovakia Ring
Dat Frédéric Vervisch snel uit de startblokken schiet bij het doven van de lichten wisten we reeds. Soms té snel want bestraft met een drive through. Niet deze keer evenwel: net als Catsburg, Ma, Coronel en Vernay vertrokken vanop het drogere gedeelte van de baan rukte onze landgenoot buitenom de eerste bocht op naar de tweede stek achter Ma Qinghua maar voor Haglöf, Vernay en polesitter Catsburg die in die zelfde bocht even de voortrein had verloren.

De verraderlijke piste zorgde voor nogal wat schade in een losgeslagen peloton. Nestor Girolami en Niels Langeveld raakten elkaar en belandden beiden in de grintbak, hierin nagevolgd door Kevin Ceccon. De safety car rukte uit om de race te neutraliseren en dat was voor Esteban Guerrieri, tweede in de puntenstand, teken om zijn pitbox op te zoeken.

Eerste seizoenzege voor Frédéric Vervisch (Audi Sport Comtoyou)
Eerste seizoenzege voor Frédéric Vervisch (Audi Sport Comtoyou)
Ma Qinghua reed een intelligente wedstrijd en het duurde dan ook vijf ronden vooral Vervisch mooi bij de Chinees binnendoor naar de leiding kon glippen. Waarop de West-Vlaming probleemloos afstand van medevluchters Ma, Michelisz en Vernay in de WRT-Audi nam om met net geen drie seconden voorsprong als eerste de finisvlag te pakken.


Ma Qinghua - Jean-Michel Baert - Frédéric Vervisch - Norbert Michelisz
Ma Qinghua - Jean-Michel Baert - Frédéric Vervisch - Norbert Michelisz
Achter het leiderskwartet hield Cupra-rijder Daniël Haglöf rondenlang het peloton op. Nadat  Augusto Farfus finaal aan de Zweed voorbij was gegaan, viel  laatstgenoemde met schade na een contact met Nicky Catsburg terug naar P19.
Van de best geklasseerden deden vooral Jean-Karl Vernay (P4) en Gabriele Tarquini na een remonte die de Italiaan van P18 naar P6 bracht een goede zaak. Hyundai leverde een collectief sterke prestatie af met vier man in de top 7 en gastrijder Luca Engstler op een knappe tiende plaats. Ook Audi-toppers Vervisch en Vernay waren op de afspraak.

Van de Lynk&Co-rijders scoorde enkel Yvan Muller punten met een elfde stek, zijn teamgenoten eindigden alledrie helemaal achteraan. Ook bij Honda had men geen reden tot juichen. Guerrieri remonteerde na zijn pitstop nog wel naar P15, maar KCMG-rijders Monteiro en Tassi zagen zich niet voor het eerst tot een anonieme race veroordeeld.

In de puntenstand blijft de top 2 ongewijzigd ook al kwamen Girolami niet, en Guerrieri nauwelijks tot scoren. Tarquini wipt over Björk naar de derde plaats, Vernay blijft vijfde. Vervisch klimt over Muller en Azcona naar een met Michelisz gedeelde zesde plaats.

Race 2 gaat deze namiddag om kwart na drie van start, onmiddellijk daarop gevolgd door de derde wedstrijd.

Slovakiaring - Uitslag Race 1
Slovakiaring - Kampioenschap na Race 1

Foto's: David Noels en DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 12 mei 2019.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons