van der Horst

Spa Rally: Nabeschouwing Chris Van Woensel

Na de vroege opgave in de Spa Rally keken Chris Van Woensel en Rik Snaet uit naar de Spa Rally. Met hun machtige Mitsubishi Lancer WRC in de kleuren van Yokohama wilden ze een gooi doen naar de algemene overwinning in de stad met een rijke rallyhistorie. Het werd echter een afknapper van formaat, waarbij een reeks ondoordachte normtijden Chris Van Woensel deden besluiten om zaterdagmiddag uit de wedstrijd te stappen. Het was de druppel die de emmer deed overlopen...
Nog voor de start kreeg Chris een domper te verwerken. De piloot uit Schriek is een van de weinige piloten in de Belgische rallysport die beperkt verkend vooraf, gewoon uit tijdsgebrek als zaakvoerder van een bandencentrale, kreeg 3 minuten straftijd wegens "illegaal" verkennen. Dat Chris vrijdagochtend een kijkje ging nemen op de proef van Fays-show ontkende hij niet, maar daar was een reden voor.

"De finishlijn van die proef lag op een bruggetje. We hadden gepland om redelijk snel de finish te nemen, waarbij we met een wiel over de greppel zouden vliegen. Maar, toen we naar Spa reden, zagen we op die plaats een grote strobaal staan. Dat veranderde de situatie en daarom gingen we even kijken hoe de situatie gewijzigd was. We reden heel rustig het laatste stukje van de proef af, waar we werden gestopt door de politie die ons paspoort vroeg. Puur op basis van de feiten is er geen verhaal mogelijk, want op dat moment mocht er niet verkend worden, maar iedereen weet dat er in de dagen en weken door anderen veel meer en op snelheid verkend werd. Ik ben zelf absoluut tegen overdreven en illegaal verkennen, maar dat was hier zeker niet de bedoeling."

De straftijd van 3 minuten hing in de lucht, maar ondertussen ging de wedstrijd van start. Op de eerste proef klokte Chris een 2de tijd op 0"8 van Kris Princen, waarna de Lancer WRC op de tweede proef tijd verloor door een gebroken turboslang en de derde proef in "Road Mode" afgewerkt moest worden. Desondanks stond Chris op de 8ste plaats op 52".

Helaas viel hij nog verder terug op de 4de en de 6de proef... zonder te rijden.
"Eerst ging Pieter Tsjoen van de baan en kregen we een normtijd die 37" trager was dan de snelste  tijd, terwijl we op die proef eerder de tweede tijd algemeen draaiden. En op de Clémentine was het weer prijs. Lejeune ging van de baan, wij konden niet rijden en we kregen een normtijd die maar liefst 1'04" trager was dan die van Loix. Op twee proeven verloren we 1'41", louter door de willekeur van de wedstrijdleider die blijkbaar liever had dat we met onze WRC naar huis gingen! En, het was nog niet gedaan. Zaterdagochtend, na de sortie van Stijn Pacolet, kregen we nog eens een normtijd die een minuut trager was dan de chrono van Loix. Toen we ook nog die drie minuten toegekend kregen, was de maat vol en heb ik de wagen op de trailer gezet. Kijk, ik begrijp niet waarom we achter de Juniors moeten starten. We stonden 6de algemeen, maar moesten voor de tweede etappe toch achter een paar R2's starten en dan loop je natuurlijk het risico nog meer normtijden te krijgen. Maar, zoveel tijd verliezen door de onkunde van de wedstrijdleiding, dat kan ik niet pikken."

De volgende afspraak op de kalender van Chris Van Woensel en Rik Snaet is nog niet gekend, maar het is duidelijk dat de motivatie om verder te doen in het Belgisch kampioenschap momenteel op een laag pitje staat...

Van Woensel PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 17 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons