van der Horst

Sochi: Bottas wint nipt voor Vettel – Vandoorne veertiende

Valtteri Bottas - Mercedes AMG
Valtteri Bottas - Mercedes AMG
Valtteri Bottas heeft in Sochi de eerste zege behaald uit zijn F1-carrière. De Finse Mercedes-rijder won nipt voor Sebastian Vettel de Grote Prijs van Rusland. Het was pas tijdens de tweede helft van de wedstrijd dat er spanning in het spel kwam. Kimi Räikkönen stond voor het eerst dit jaar op het podium met een derde plaats voor Scuderia Ferrari. Lewis Hamilton werd na een moeilijke race vierde. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne kon beide Sauber-rijders achter zich houden en eindigde op een veertiende positie.
Fernando Alonso
Fernando Alonso
De race was nog niet begonnen en weer zag McLaren-Honda één van zijn bolides opgeven. Fernando Alonso kon de opwarmingsronde niet volmaken: de MCL32 verloor vermogen en kwam tot stilstand net bij de ingang van de pitstraat. Het team bevestigde dat de ERS het deze keer liet afweten. Omdat de marshals de gestrande McLaren moest weghalen, werd de eerste start afgebroken en het veld moest hierdoor een extra opwarmingsronde afwerken. Beide Ferrari's kwamen bij de start slecht weg en Vettel verloor de leiding aan Bottas in de tweede bocht. Hamilton zelf kon niet profiteren en geraakte niet voorbij de tweede Ferrari van de Iceman.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas
Achteraan het veld tikte Romain Grosjean de Renault van Jolyon Palmer aan. De Brit verloor de controle over zijn Renault en knalde in de zijkant van de Haas. Beide rijders konden hun boeltje pakken. De safety car kwam op de baan zodat het puin kon geruimd worden. Bij de herstart kwam Bottas goed weg en zijn leiding kwam geen enkel moment in gevaar. We moesten niet lang wachten tot de volgende uitvaller. Het was de Red Bull van Daniel Ricciardo die de strijd moest staken met een rokende remschijf rechtsachter de RB13. Wat volgde, was een rondenlange processie met Bottas een vijftal seconden voor Vettel. Räikkönen en Hamilton volgden ook op ruime afstand van de koppositie.

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen
Het was bijna halverwege koers toen de het toch even spannend leek te worden. Vettel wist ronde per ronde tijd goed te maken op de leidende Zilverpijl, die veel moeite had om doorheen het verkeer te komen. Nadat zijn voorsprong gehalveerd werd, dook Bottas tijdens ronde 28 de pits in voor nieuw schoeisel. Het Italiaanse team meldde aan zijn Duitse rijder om op de piste te blijven. Het was pas in ronde 34 dat de WK-leider zelf banden ging wisselen. Met frissere banden hoopte het Steigerend Paard om op die manier in de slotfase aan te klampen met de leider en met een achterstand van net geen vijf seconden kwam de rode bolide met nummer 5 terug de baan op.

Vettel, Bottas & Räikkönen - Podium GP van Rusland 2017
Vettel, Bottas & Räikkönen - Podium GP van Rusland 2017
Bottas verremde zich en veroorzaakte een flat spot. Vettel werd hiervan op de hoogte gebracht en de afstand tussen de twee verkleinde enorm snel, maar de WK-leider kon uiteindelijke Bottas niet meer van de eerste plaats houden en zag de Mercedes-rijder de eerste zege halen uit zijn carrière. Met Hamilton pas op een vierde plaats loopt Vettel verder uit in het kampioenschap. Stoffel Vandoorne wist de enige McLaren in wedstrijd naar de finish te loodsen. De Rumbekenaar, die omwille van het afsnijden van de tweede bocht een vijf seconden straftijd aan zijn broek kreeg, kon beide Sauber-rijders gans de race achter zich houden. Hij eindigde op een veertiende positie, slechts één ronde achter de winnaar.

In de tussenstand voor het wereldkampioenschap verstevigt Sebastian Vettel zijn voorsprong. Hij leidt met 87 punten, voor Hamilton (73), Bottas (63) en Räikkönen (49). Bij de constructeurs wipt Mercedes dankzij een collectief betere prestatie over Ferrari: 136 punten versus 135. Red Bull Racing volgt, ondertussen op enige afstand, op een derde plaats (57 punten). De volgende race is de Grote Prijs van Spanje te Barcelona, de eerste meeting op het Europese vasteland. De wedstrijd wordt verreden op 14 mei.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Rusland 2017

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes1:28:08.743
2.Sebastian VettelFerrari+0.617s
3.Kimi RäikkönenFerrari+11.000s
4.Lewis HamiltonMercedes+36.320s
5.Max VerstappenRed Bull+60.416s
6.Sergio PérezForce India+86.788s
7.Esteban OconForce India+95.004s
8.Nico HülkenbergRenault+96.188s
9.Felipe MassaWilliams+1 lap
10.Carlos SainzToro Rosso+1 lap
11.Lance StrollWilliams+1 lap
12.Daniil KvyatToro Rosso+1 lap
13.Kevin MagnussenHaas+1 lap
14.Stoffel VandoorneMcLaren+1 lap
15.Marcus EricssonSauber+1 lap
16.Pascal WehrleinSauber+2 laps
17.Daniel RicciardoRed BullDNF
18.Fernando AlonsoMcLarenDNS
19.Jolyon PalmerRenaultDNF
20.Romain GrosjeanHaasDNF


Foto's: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons