van der Horst

Sochi: Huff bezorgt Cupra de dubbelslag, Vervisch vicekampioen na sterk seizoen

Zengo Motorsport viert de zege van Rob Huff
Zengo Motorsport viert de zege van Rob Huff
Veel blije gezichten na afloop van de allerlaatste WTCR-wedstrijd van het seizoen, verreden op een door en door natte Sochi-omloop. Nadat Cyan Racing reeds na race 1 juichte om winst in zowel het rijders- als teamkampioenschap, had ook het Belgische Comtoyou Racing alle reden tot vieren. Frédéric Vervisch verzekerde zich met een tweede plaats in race 2 immers van de vicekampioen-titel, terwijl ook een uitstekende Nathanaël Berthon op het laatste podium kwam postvatten. Daar prijkte een dolgelukkige Rob Huff op de hoogste trede. De Brit bezorgde werkgever Zengo Motorsport na een seizoen in mineur een deugddoende dubbelslag nadat Mikel Azcona reeds de openingsrace had gewonnen. In de eindstand strandt Vervisch op 21 punten van kampioen Ehrlacher die de ultieme confrontatie in zesde stelling afsloot, achter Tassi en Vernay. Gilles Magnus moest opgeven, na contact met Tassi in de openingsronde. Het Comtoyou Racing-team van Jean-Michel Baert hield de tweede plaats in het teamkampioenschap vast, tussen beide Cyan Racing-teams in.
Gilles Magnus: geen loon naar werken
Gilles Magnus: geen loon naar werken
Geen Esteban Guerrieri meer op de grid voor race 2, de Honda van de Argentijn is na diens crash in race 1 te zwaar beschadigd. Polesitter Muller komt bij de start slecht weg en valt terug naar de derde plaats achter snelstarter Azcona en Girolami. De Argentijn gaat verderop in de fout en wordt voorbijgegaan door Muller en Urrutia. Laatstgenoemde moet evenwel met schade naar de pits en zal opgeven. Dat moet ook Gilles Magnus die na een contact met Atilla Tassi met een gebroken voorwielophanging op de baan tot stilstand komt, waarop de safety car uitrukt.

Mikel Azcona: pech
Mikel Azcona: pech
Bij de herneming verslikt Yvan Muller zich bij het aanremmen van een bocht, blokkeert de voortrein en tikt leider Azcona aan, met opgave voor beiden als gevolg. Girolami profiteert en gaat aan de leiding voor Huff, Vervisch, Vernay en Tassi. Wanneer even later Kirill Ladygin (Lada) Bence Boldisz aantikt met zware schade aan diens Cupra als gevolg, maakt de safety car andermaal zijn opwachting.

Eindelijk winst voor Rob Huff
Eindelijk winst voor Rob Huff
De Cupra is duidelijk de snelste wagen en na de tweede herneming snoept Huff Girolami de leiding af, niet zonder een heuse tik van de Argentijn mee te krijgen. Een zelfde scenario als in race 1 dreigt voor de Brit, wiens wagen maar net op tijd werd hersteld na contact met Vervisch in de openingsrace. De Cupra houdt evenwel stand, waarop Huff onbedreigd naar een meer dan verdiende zege rijdt. 

Frédéric Vervisch  gaat concurrent JK Vernay vooraf
Frédéric Vervisch gaat concurrent JK Vernay vooraf
De strijd om de podiumplaatsen is ongemeen spannend én spectaculair. Vervisch claimt na een foutje van Girolami de tweede plaats, de Argentijn zal naderhand ook Tassi, Berthon, Vernay en Ehrlacher aan zich voorbij zien gaan en finisht pas als zevende. In de slotfase snelt een ontketende Berthon voorbij Tassi en eigent zich naast Huff en teamgenoot Vervisch de laatste podiumtrede toe.

Blije gezichten op podium Race 2
Blije gezichten op podium Race 2
Jean-Karl Vernay, Vervisch' enig overlevende concurrent voor de vicekampioenstitel, tikt als vijfde aan. Die is goed voor een derde stek in de eindstand, zeker nu concurrenten Muller, Urrutia, non-starter Guerrieri en Azcona, g een van allen de finish halen. Michelisz, Björk en Magnus vervolledigen de top 10-eindstand voor rijders. De RACB-piloot moet de eindzege in de Junior Driver-competitie na zijn opgave helaas voor één punt afstaan aan Hyundai-rijder Luca Engstler.


Sochi: Uitslag Race 2
 Eindstand Rijderskampioenschap
 Eindstand Teamkampioenschap
Eindstand Junior Driver
Eindstand WTCR Trophy

Foto's: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 28 november 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons