van der Horst

Sochi: Yann Ehrlacher in polepositie voor tweede WTCR-titel op rij

Nog zes mogelijke titelkandidaten
Nog zes mogelijke titelkandidaten
Zondag op de middag weten we of Yann Ehrlacher zijn WTCR-titel in het Russische Sochi al dan niet heeft verlengd. Met een voorsprong van 36 punten op naaste achtervolger Frédéric Vervisch en nog 60 punten voor het grijpen, ziet het er goed uit voor de 25-jarige Fransman die dit seizoen eens te meer snelheid en regelmaat wist te koppelen. De neef van Yvan Muller kwam tot dusver in elke wedstrijd tot scoren en sloot het meest recente treffen in Adria af met een klinkende zege. Enkel brute pech lijkt de zelfzekere Lynk&Co-piloot, in Sochi weliswaar met de zwaarste bolide onderweg, van een tweede kroon te kunnen houden. Esteban Guerrieri (Honda, -37p), Santiago Urrutia ( Lynk&Co, -44p), Yvan Muller (Lynk&Co,-50p) en Jean-Karl Vernay (Hyundai, -55p) de vier overige rijders die naast Vervisch nog een mathematische kans op de titel hebben, vechten het normaliter onder elkaar uit voor de titel van vice kampioen.
Yann Ehrlacher - Cyan Racing Lynk&Co 03
Yann Ehrlacher - Cyan Racing Lynk&Co 03
Van teamgenoten Urrutia en Muller hoeft Ehrlacher alvast niks te vrezen, het Lynk&Co-duo rijdt komend weekend andermaal in functie van de puntenleider én het teamkampioenschap. Frédéric Vervisch kan eens te meer op hulp rekenen van Comtoyou-stalgenoot Gilles Magnus, de Antwerpenaar mikt opnieuw op een podiumplaats én de WTCR Junior-titel. Esteban Guerrieri van zijn kant krijgt ongetwijfeld de steun van Honda merk- en landgenoot Nestor Girolami. Guerrieri kon overigens net als Muller nog geen enkele zege claimen, de overige vier hebben elk twee overwinningen achter hun naam staan. 

De in Adria andermaal tegenvallende Cupra's komen in Sochi 40kg lichter aan de start, de Spaanse wagen weegt nu 1265kg, evenveel als de (qua ballast ongewijzigde) Audi RS3 LMS.  Hiermee wegen beide merken liefst 80kg lichter dan de Lynk&Co's (1345kg) die er 20kg succesballast bij krijgen. De All.Inkl.Com-Honda's krijgen dan weer 20kg minder ballast mee en wegen nu 1315kg. De Hyundai's van de afscheidnemende Gabriele Tarquini en zijn maats houden het bij 1335kg .

Yann Ehrlacher - Cyan Racing
Yann Ehrlacher - Cyan Racing
"Ik denk niet te veel na over de titel, ik zou superblij zijn, maar we hebben nog een lange weg te gaan tot het einde van het raceweekend" blikt puntenleider Ehrlacher vooruit. "Als je eenmaal de titel hebt gewonnen, kan niemand je dat meer afnemen en ervaar je minder druk. Omdat ik vorig seizoen reeds in dezelfde positie zat, weet ik ook beter met die druk om te gaan. Niet zozeer het feit dat de baan nieuw voor mij is baart me zorgen, maar wel de vraag of de omloop de Lynk & Co goed ligt. Er is een lang recht eind en topsnelheid is niet ons sterkste punt, maar het snelle bochtenwerk ligt de auto dan weer beter. Zesendertig punten lijkt een grote kloof maar is terzelfdertijd ook niets, in twee races kan die bonus snel verdwijnen. Ik heb gewoon het geluk dat ik in een positie ben om de titel opnieuw te winnen, dus ik zal er vol voor gaan en er het beste van maken." 

Frédéric Vervisch - Audi Comtoyou Racing
Frédéric Vervisch - Audi Comtoyou Racing
"Het verschil met Yann bedraagt 36 punten, dat is veel en niet veel, in die zin dat er altijd drama is in WTCR" weet West-Vlaming Vervisch. "Ik hoop dat we een heel strak tempo hebben om wat druk te zetten. En als we druk kunnen uitoefenen, kunnen er dingen gebeuren. Maar ik verwacht ook een alerte Esteban die een beslissende rol kan spelen. Met een beetje geluk draait het goed voor ons uit en kan de kloof snel worden gedicht. Maar dan moeten we wel ons beste weekend tot dusver lukken. Het zou mijn eerste FIA-titel kunnen worden, dat zou fantastisch zijn."

Esteban Guerrieri - All.Inkl.Com Münnich Motorsport
Esteban Guerrieri - All.Inkl.Com Münnich Motorsport
"Ik denk nog steeds dat ik kan winnen, het seizoen telt acht meetings en niet elke meeting verloopt zoals je wilt, zoals ikzelf bij de eerste twee confrontaties ondervond" aldus Esteban Guerrieri. "Ik wens uiteraard niemand ongeluk toe, maar zolang we de kans hebben om ons potentieel maximaal te benutten, zal ik er voor gaan. Afwachten uiteraard hoe de anderen het er vanaf brengen. Yann en zijn team hebben het hele jaar erg constant gepresteerd en prima werk verricht. Maar er wacht nog één afspraak, het seizoen is nog niet afgelopen.”

Kirill Ladygin - Mikhail Mityaev -LADA Sport ROSNEFT
Kirill Ladygin - Mikhail Mityaev -LADA Sport ROSNEFT
LADA Sport ROSNEFT maakt in Sochi zijn WTCR-debuut met twee LADA Vesta Sport TCR voor TCR Rusland-kampioen 2021 Kirill Ladygin (die in 2008 en 2009 met Lada WTCC reed) en Mikhail Mityaev. Zij komen met een wildcard aan de start en scoren dus geen punten.  Nicola Baldan van zijn kant betwist na Adria zijn tweede raceweekend met de Target Competition Hyundai Elantra N TCR.
 
WTCR Race of Russia - Timing (lokale tijd - CET: -2 uur)
Zaterdag 27 november: 
Vrije training 1: 09u30-10u15
Vrije training 2: 12u30-13u00
Kwalificatie Q1: 15u00-15u20 -  Q2: 15u25-15u35 - Q3: ca.15u40-15u55 

Zondag 28 november: 
Race 1: 12u15 (9 ronden, 52.632 km)
Race 2: 14.u15 (11 ronden, 64.328 km)

Kampioenschapsstanden:
RIJDERS:
1 Yann Ehrlacher (F) Cyan Racing Lynk & Co, Lynk & Co 03 TCR, 201p
2 Frédéric Vervisch (B) Comtoyou Team Audi Sport, Audi RS 3 LMS, 165p
3 Esteban Guerrieri (ARG) ALL-INKL.COM Münnich Motorsport, Honda Civic Type R TCR, 164p
4 Santiago Urrutia (URY) Cyan Performance Lynk & Co, Lynk & Co 03 TCR, 157p
5 Yvan Muller (F) Cyan Racing Lynk & Co, Lynk & Co 03 TCR, 151p

TEAMS:
1 Cyan Racing Lynk & Co, 352p
2 Comtoyou Team Audi Sport, 288p
3 Cyan Performance Lynk & Co, 287p
4 ALL-INKL.COM Münnich Motorsport, 278p
5 BRC Hyundai N LUKOIL Squadra Corse, 246p

JUNIOR DRIVERS:
1 Gilles Magnus (B) Comtoyou Team Audi Sport, Audi RS 3 LMS, 341p
2 Luca Engstler (D) Engstler Hyundai N Liqui Moly Racing Team, Hyundai Elantra N TCR, 323p
3 Bence Boldizs (HUN), Zengő Motorsport Drivers’ Academy, CUPRA Leon Competición, 231p
4 Jessica Bäckman (S), Target Competition, Hyundai Elantra N TCR, 131p

WTCR TROPHY:
1 Gilles Magnus (B) Comtoyou Team Audi Sport, Audi RS 3 LMS, 131p 
2 Tom Coronel (NL) Comtoyou DHL Team Audi Sport, Audi RS 3 LMS, 95p
3 Bence Boldizs (HUN), Zengő Motorsport Drivers’ Academy, CUPRA Leon Competición, 72p
4 Jessica Bäckman (S), Target Competition, Hyundai Elantra N TCR, 32p
5 Andreas Bäckman (S), Target Competition, Hyundai Elantra N TCR, 27p

Foto's: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op dinsdag 23 november 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons