van der Horst

Sochi: Yvan Muller en Gilles Magnus op pole

Yvan Muller - Cyan Racing Lynk&Co
Yvan Muller - Cyan Racing Lynk&Co
Oudgediende Yvan Muller (Lynk&Co) scoorde in qualifying op een nog vochtige Sochi-omloop tien punten en gaat in race 2 vanop de pole van start, voor Mikel Azcona (Cupra), Nestor Girolami (Honda), Nathanael Berthon (Audi) en teamgenoot Yann Ehrlacher. De kampioenschapleider nam in de shoot out geen risico's en ook tactisch zat het niet helemaal snor. Niettemin loopt de Elzasser één punt uit op Frédéric Vervisch. Onze landgenoot bleef zaterdag puntenloos maar start zondag in de openingsrace wel vanop de eerste rij naast polesitter Gilles Magnus, tiende in Q2. Nathanael Berthon presteert doorgaans sterk in qualifying en bewees dit hier met een mooie vijfde plaats in Q1 en een vierde stek in de shoot out.
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Een bij tussenpozen opdrogende maar slipperige baan in qualifying deed de op droog asfalt erg snel gebleken Comtoyou-Audi's de das om. Door in Q2 evenwel op plaatsen tien en negen te eindigen, deden polesitter Magnus en Comtoyou-teamgenoot Vervisch dankzij het omgooien van de Q2-top 10 uiteindelijk toch nog een goede zaak. 

Vijftig punten worden er morgen nog verdeeld. Met een voorsprong van 37 punten op Vervisch, heeft leider Ehrlacher aan 13 punten of een vierde stek genoeg om het voor een tweede opeenvolgende keer tot WTCR-kampioen te schoppen. Een bekroning die reeds na afloop van race 1 een feit kan zijn. 

Nathanaël Berthon - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Nathanaël Berthon - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
De strijd om de titel van vice kampioen, waarbij de weersomstandigheden wellicht een cruciale rol zullen spelen, belooft dan weer razend spannend te worden. In de stand telt Vervisch één, vier en vijf punten voorsprong op resp. Esteban Guerrieri (die in Q2 voor 1/1000ste naast deelname aan de shoot out greep), Yvan Muller en Urrutia. Laatstgenoemde miste in Q2 weliswaar net de cut en moet tweemaal als elfde van start. 

Esteban Guerrieri - Münnich Motorsport
Esteban Guerrieri - Münnich Motorsport
Gaat het ook morgen regenen dan kon Muller wel eens aan het langste eind trekken; een volledig droge baan speelt dan weer in het voordeel van Vervisch, in beide races vanzelfsprekend gesecondeerd door snelle Antwerpenaar Magnus én Berthon. Honda-topper Guerrieri gaat als vierde en zesde van start, doorgaans geen ideale uitgangspositie in finaleraces waarin goedgeplaatste non-titelpretendenten zoals het Cupra-duo Mikel Azcona-Rob Huff of nog Hyundai-rijder JK Vernay niks te verliezen hebben.

Afspraak zondagochtend 10u15 voor race 1.

Sochi: Uitslag Q1
Sochi: Uitslag Q2
Sochi: Uitslag Q3
 Sochi: Gecombineerde uitslag Q1-Q2-Q3
Stand Rijders na Qualifying

Foto's: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 27 november 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons