van der Horst

Solar Challenge Morocco 2021: Belgisch Solar Team zakt in rangschikking na hectische dag in Marokkaanse Sahara

Het Agoria Solar Team zakt naar de tweede plaats in de Solar Challenge Morocco. Hectisch verkeer en bandenpech zorgen voor problemen bij de zonnewagen. Het studententeam van de KU Leuven zit na vandaag over de helft van de wedstrijd in Marokko.
Bijzondere etappe
De Belgische zonnewagen vertrok deze ochtend als eerste aan de derde etappe van de Solar Challenge Morocco. Op het programma stond een grote lus van 527 kilometer aan de rand van de Sahara. Opmerkelijk aan de route waren de vele dorpen en steden waardoor de teams hun doorgang moesten vinden. De Marokkaanse dorpen en steden staan bekend voor hun chaotisch verkeer waar de rijbaan gedeeld wordt door auto's, scooters, fietsers, voetgangers en zelfs ezels met kar. De Leuvense studenten gebruikten toeters en bellen om de baan voor de zonnewagen vrij te maken. De bewoners van de dorpen waren aangenaam verrast door de komst van de opmerkelijke wagen. Heel wat voorbijgangers keken vol bewondering en maakten foto's met hun telefoon.

Belgen op tweede plaats
Het Agoria Solar Team begon de dag met een voorsprong van 11 minuten tegenover het Nederlandse studententeam uit Twente. Al snel bleek dat de noorderburen een sterk verschillende strategie hanteerden. Door de hogere rijsnelheid duurde het niet lang tot ze de Belgen achter zich lieten. Rond de middag had de Belgische zonnewagen te maken met een klapband vanwege een scherpe steen op de baan. Door de bandenpech ging er er enkele minuten verloren waardoor de Nederlanders hun voorsprong verder konden uitbouwen. Het Belgische team zakt naar de tweede plaats in het algemeen klassement met 36 minuten achterstand. Het Solar Team uit Delft volgt op de derde plaats met een achterstand van meer dan een uur.

"Deze middag hebben we een korte haltprocedure gedaan. De BluePoint Atlas was over een scherpe steen gereden en had hierdoor een platte band. We hebben de band snel kunnen vervangen. Al bij al was de zonnewagen na drie minuten terug aan het rijden."
Brent Viroux (22, Hove), technisch verantwoordelijke bij het Agoria Solar Team

Vooruitblik
De Belgische zonnewagen heeft deze week al 1538 kilometer afgelegd op zonne-energie en is zo meer dan halverwege de wedstrijd in Marokko. Morgen start het team aan etappe vier van de vijf, een rit van 449 kilometer richting het Atlasgebergte. De grootste uitdagingen worden de vele putten en de verzanding van het wegdek. De Leuvense studenten zullen de achtervolging inzetten om opnieuw de koppositie in te nemen. Alles kan nog gebeuren in de laatste twee dagen. Het team blijft rijden volgens hun eigen strategie met groot vertrouwen in de wagen.

"Vandaag zijn we onze koppositie kwijtgespeeld. Het was even een moeilijker moment voor het team. We hebben nog het vertrouwen in onze eigen strategie en weten dat de volgende dagen nog spannend worden. Vanavond zetten we de wagen terug op orde zodat we morgen de eerste positie terug kunnen innemen."
Victor Verhaert (23, Edegem), teammanager van het Agoria Solar Team

Solar TeamSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 27 oktober 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons