van der Horst

Italië: Solberg en Kristoffersson doorbreken de ban van Timmy Hansen

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Zesmaal op rij wist de Zweed Timmy Hansen in zijn Peugeot 208 van het Peugeot Team Hansen de eerste wedstrijddag in winnende positie af te sluiten. In Italië, de voorlaatste wedstrijd van het WK seizoen, moest de Zweedse youngster genoegen nemen met een voorlopige vierde startplaats, toch nog een uitstekende prestatie en een ideale uitgangspositie voor de halve finales.
  • Powercars
Alexander Hvaal - Citroën DS 3 SuperCar
Alexander Hvaal - Citroën DS 3 SuperCar
De Italiaanse manche op het Autodromo di Franciacorta in Brescia is tevens de laatste wedstrijd van het seizoen voor het European RX en daar is de Noor Alexander Hvaal momenteel de snelste.

En zoals steeds wanneer het wereldkampioenschap samen valt met het Europees kampioenschap rijden de beide kampioenschappen samen de kwalificaties en worden nadien uitgesplitst.

Petter Solberg en Johan Kristoffersson verdeelden de snelste chrono’s van de eerste dag en staan samen voorlopig ex aequo aan de leiding, gevolgd door de Rus Timerzyanov en de Zweed Hansen.

Solberg moet iets ondernemen gezien zijn voorsprong gedurende de zes laatst verreden wedstrijden smolt als sneeuw voor de zon. De Noorse Citroën rijder heeft nog een vrij geruststellende voorsprong, maar een betere score dan zijn Zweedse belager Hansen zou hem wel in een meer geruststellende positie brengen richting de laatste wedstrijd in Argentinië.

Solberg heeft dan ook een tweedaagse extra testsessie ingelast en het resultaat mag gezien worden. De Noor verscheen wel ziek aan de start van de eerste dag, maar veel was daar niet van te merken.   

Manfred Stohl
Manfred Stohl
In European RX is het de Noor Alexander Hvaal die de debatten leidt voor de Fransman Jérome Grosset-Janin in zijn Citroën DS 3 die de tweede plaats bemant in het Europees kampioenschap op zes punten van de Noorse Volkswagen rijder Tommy Rustad. De leider in de tussenstand kreeg af te rekenen met een lekke band en volgt op een voorlopige vijfde positie. Niets is dus verloren voor de vroegere beschermeling van Martin Schanche.  

De maidentrip van thuisrijder en ex rallyrijder Gigi Galli met de nieuwe Kia Rio werd er eentje om snel te vergeten. Galli is van plan om met deze wagen het WK 2016 aan te snijden, maar ondanks een goede vrije training moest de Italiaan de handdoek in de ring gooien met een defecte krachtbron. En voorlopig heeft hij er maar eentje voorhanden.

De Oostenrijker Manfred Stohl ging in de vrije training zwaar van de baan door een breuk aan de stuurinrichting na de jump. Maar het team trok alle zeilen bij en Stohl kon beide manches vrij goed afwerken en maakt nog een kans op een plaats in de halve finales

Davy Van Den Branden - Citroën DS 3 Super1600
Davy Van Den Branden - Citroën DS 3 Super1600
Ook in de Super1600 is het de laatste wedstrijd van het seizoen en daar heeft leider Janis Baumanis in zijn Renault Twingo in de tussenstand de beste papieren op zak met een voorsprong van 26 punten op de Skoda Fabia van Krisztián Szabó. Baumanis staat voorlopig tweede tegenover een vijfde plaats voor zijn naaste concurrent. Onze enige landgenoot in Italië is kersvers Belgisch kampioen Davy Van den Branden. Deze staat na heat 3 op een 15de plaats op amper vijf punten van de top 12 of een plaats in de halve finale.  

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 17 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Italy.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons