van der Horst

Solberg en Kristoffersson met VW Polo in World RX

Solberg-Kristoffersson-Nitiss
Solberg-Kristoffersson-Nitiss
Een maand geleden moesten we nog schrijven dat VW RX Sweden zijn activiteiten stopt in het World RX en de troepen van Marklund Motorsport twee VW Polo’s zal inzetten in het EK RX voor jonge talenten nadat vermoedelijk net als in de WRC de budgetten werden terug geschroefd. Vandaag moeten we dit enigszins nuanceren gezien Petter Solberg en Johan Kristoffersson twee nagelnieuwe en in Duitsland opgebouwde Polo’s zullen bemannen en dit onder de vlag van het Petter Solberg World RX Team.
Zege voor Bakkerud voor Kristoffersson en Solberg
Zege voor Bakkerud voor Kristoffersson en Solberg
Dat de nieuwe WRC wagens ook na het afspringen van de deal met Al-Attiyah en Qatar niet aan de start komen van het WRC 2017 wisten we al, maar bij Volkswagen Motorsport werkt men nog aan een alternatief om de Polo alsnog enkele malen te laten rijden komend seizoen via een privé team. De nieuwe Polo is klaar, maar tot op de dag van vandaag nog niet gehomologeerd voor WRC.

Volkswagen Motorsport had voor 2014, 2015 en 2016 een driejarig partnership met Marklund Motorsport dat nadien zelf in zee ging met het team Kristoffersson Motorsport. Voor 2017 verhuist Marklund Motorsport dus naar het Europees kampioenschap en is de split tussen de teams Marklund en Kristoffersson een feit. Deze laatste gaat nu in zee met het Petter Solberg World RX Team en het wordt vice kampioen 2016 Johan Kristoffersson die samen met tweevoudig wereldkampioen Petter Solberg een dreamteam zal vormen.     

Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
In de communicatie stipuleert men dat de in het Zweedse Torsby gevestigde uitvalsbasis van Petter Solberg de wagens sportief zal runnen, terwijl de ondersteuning komt van Volkswagen Zweden en zijn partners. Maar de wagens zijn opgebouwd en ontwikkeld door Volkswagen Motorsport in het Duitse Hannover. Deze zal ook voor technische ondersteuning zorgen tijdens het seizoen. Betreft het hier de chassis’ van de momenteel op stock staande WRC wagens? Zou kunnen, want Solberg liet zich ooit ontvallen dat je met een fractie van een  WRC-budget kampioen kan worden in RX. Wat de rol van Tommy Kristoffersson is in het ganse verhaal is niet duidelijk, want er werd reeds op het einde van vorig seizoen gewag gemaakt dat het team rond de vader van Johan zich opnieuw zou toespitsen op de Porsche Supercup.

Podium met Kristoffersson, Solberg en Hansen
Podium met Kristoffersson, Solberg en Hansen
Solberg: “Voor mij en mijn team PSRX is dit een droom die wordt gerealiseerd na jaren van noeste arbeid. Onze prioriteit is dan ook om de titel te pakken bij de rijders en de teams".

Volkswagen Motorsport Director Sven Smeets kijkt in ieder geval uit naar de samenwerking met het team van Solberg en Volkswagen Zweden. "We hebben alles aan boord om succesvol te zijn in 2017".


Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 12 januari 2017.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons