van der Horst

Sousa verrassend eerste leider met Haval

Carlos Sousa - Haval
Carlos Sousa - Haval
De eerste rit van de Dakar 2014 ging van Rosario naar San Lois met een totale afstand van 405 km waarvan 180 km tegen de klok voor alle Divisies. De Portugees Carlos Sousa klokte met de Haval verrassend de snelste chrono voor de Mini’s van de Argentijnse thuisrijder Terranova Orlando, de Qatari Nasser Al-Attiyah en de Spanjaard Nani Roma.
Robby Gordon - Hummer
Robby Gordon - Hummer
De verschillen zijn zeer klein binnen de top 4. Carlos Sainz moest in zijn Buggy dik vier minuten toegeven, terwijl Peterhansel werd gestopt door een lekke band en pas de zesde chrono reed met zijn Mini. Een knappe 10de en 12de chrono was er voor de Nederlanders Van Loon en Wevers, bijgstaan door onze landgenoot Fabian Lurquin.
Een van de favorieten voor de eindzege, de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers had reeds in het begin van de etappe problemen met de stuurbekrachtiging en verloor bijna 16 minuten voor de herstelling. De Amerikaanse spektakelman Robby Gordon die naar goede gewoonte doodleuk met zijn Hummer over het podium jumpte (foto), had reeds zware problemen voor de start, terwijl zijn assistentie reeds was vertrokken. Hij verloor meer dan twee uren en mag nu reeds een kruis maken over zijn ambities.

Barredo - KTM
Barredo - KTM
Bij de motoren was de Spanjaard Barreda, ondanks een valpartij de snelste en parkeerde zijn Honda 37 seconden voor de KTM van Marc Coma. De Spanjaard was er vorig jaar niet bij door een schouderblessure, maar wordt een gevaarlijke opponent voor ex-winnaar Cyril Despres die de derde chrono klokte op 1min40 van de winnaar.

Bij de vrachtwagens lieten de favorieten zich meteen gelden. De Kamaz van de Rus Mardeev was op 180 km amper 10 seconden sneller dan de Tatra van de Tsjech Ales Loprais, bijgestaan door onze landgenoot Serge Bruynkens. De Nederlander Van Vliet van het VEKA team was derde op 21 tellen. Gerard de Rooy en onze landgenoot Tom Colsoul werden vierde op anderhalve minuut, terwijl de tweede Kamaz van de Rus Nikolaev reeds vier minuten moest toegeven. Brute pech was er reeds voor VEKA-man Peter Versluis en onze eigen Jurgen Damen. De Nederlandse-Belgische tandem stopte reeds na 115 km en kwam met meer dan 40 minuten vertraging aan de aankomst. De reden van het zware tijdverlies is nog niet geweten.

Foto's: Varguoli / Weyens /FlamandSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op maandag 6 januari 2014.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons