van der Horst

South Belgian Rally: Jacquemin-Cara (Opel Ascona) en Neutelers-Hardenne (Saab 99) laureaten in VHRS

Hoewel de sterren van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship tijdens de South Belgian Rally 2022 logischerwijs het meeste aandacht van de fans kregen, wisten de tenoren van de regularity in hun spoor en op een identiek parcours zich ook helemaal te geven. En dat resulteerde in heel wat leiderswissels…
Al van bij de aanvangsfase kwam het in VHRS 65 tot een precisieduel tussen Gilles Thibaut en Renaud Bielen (Mazda 323) aan de ene kant, en Denis Jacquemin en Freddy Cara (Opel Ascona) aan de andere. Hoewel de Japanse bolide de teugels in handen wist de auto-met-de-bliksem, na in Bellefontaine het verschil te hebben gemaakt, een eerste keer de leiding over te nemen. Maar de strijd was niet beslecht. Thibaut-Bielen heroverde de eerste plaats, maar na de tweede doortocht op Bellefontaine ging die opnieuw naar Jacquemin-Cara!

Hoewel ze niet over evenveel ervaring beschikken als sommige andere deelnemers in de regularity proberen Denis Jacquemin en Freddy Cara bij elk van de vier of vijf rally’s die ze jaarlijks rijden alles uit de kast te halen. Preciseren we daar even bij dat Denis Jacquemin bij BMC… in Zwitserland werkt, en voor elke wedstrijd naar België afzakt. De neef van Frédéric Jacquemin weet uit een auto die allesbehalve een raket is alles te puren en zo zijn mannetje te staan.

Voor Thibaut-Bielen bleek de laatste doortocht langs Bellefontaine wat lastiger, waardoor de schitterende Volvo PV544 van André Claessen en John Pottier naar het tweede podiumtrapje wist te springen. De uiteindelijke top 5 in VHRS 65 werd vervolledigd door de uitzonderlijk Peugeot 203 Spéciale 1955 van Georges Chalsèche en Pierre Louys, die de hele wedstrijd lang gestaag naar voor wisten te schuiven, en de BMW 323i E21 van Pascal Lemince en Pierre-Edouard Paris.

Noteren we ook de eerste wedstrijd van de indrukwekkende Volvo 240 van Arnaud Vandermeulen, die een zekere Eric Marnette naast zich kreeg. De Zweedse bolide finishte uiteindelijk op een zevende plaats.

In VHRS 50 begon de wedstrijd onder leiding van de… Citroën 2CV van Rik Dumortier en Bert Werniers! Ook op dit niveau zorgde Bellefontaine voor enige wijzigingen in de tussenstand, waardoor André Neutelers en Guy Hardenne zich met hun Saab 99 EMS naar de eerste plaats wisten te wringen, een positie die het duo niet meer zou afstaan. De habitués van de regularity haalden het met klein verschil voor de welgekende Triumph Dolomite Sprint van Alain Dominiczak en Alexandre Dessauvage, en de kranige Citroën 2CV van Dumportier-Werniers. 

South Belgian Rally
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Historic Rally op maandag 21 maart 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting South Belgian Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons