van der Horst

Spa: Winst voor Sam Dejonghe, pech voor SRT Corvette

Sam Dejonghe - Deldiche Norma M20FC
Sam Dejonghe - Deldiche Norma M20FC
De herfst is in het land, maar daar hadden de toeschouwers van de eerste wedstrijden van de Supercar Challenge Powered by Pirelli in Spa-Francorchamps weinig last van. Onder een stralende najaarszon schreven Tomas Enge en Yasser Shahin (Reiter Lamborghini) de Super GT-klasse op hun naam, terwijl Sam Dejonghe (Norma 20FC) de Belgische eer hoog hield tijdens het Racing Festival.
Nicolas Vandierendonck - Jeffrey Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1 GTE
Nicolas Vandierendonck - Jeffrey Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1 GTE
Pechvogels van dienst waren zonder twijfel Jeffrey Van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck (SRT Corvette). Beide Belgen waren met vijftien punten voorsprong afgezakt naar de Ardennen, maar een probleem met de versnellingsbak kostte de Belgen vandaag de leidersplaats in het kampioenschap. Het team rond Patrick Selleslagh werkt zich uit de naad om morgen aan de start te staan van de tweede confrontatie van het weekend, maar niets is echter minder zeker.

Podiumplaatsen…

De zwart-geel-rode delegatie moet dus tot morgen wachten op een eventuele overwinning in de Super GT-categorie, maar in de andere klassen stonden de Belgen wel op het ereschavot. Patrick Lamster (EMG Porsche) en zijn Nederlandse teamgenoot Donald Molenaar deden een goede zaak in het kampioenschap door beslag te leggen op de derde podiumplaats. “Een resultaat waar ik op voorhand voor getekend had”, aldus de Limburger. “Ik moet toegeven dat ik wat last ondervond van de stress, maar met zeventien voorsprong op de eerste achtervolger, verloopt alles voorlopig volgens plan.” De GTB-klasse kwam op zaterdag op naam van het duo Dontje-Kool in de Corvette GT4. Een opgave al vroeg in de race was er voor de BMW M4 Silhouette van Ward Sluys, terwijl Guy Verheyen en Hans Verhelst (Porsche 997 GT3) veel tijd verloren en toch nog negende werden.

Tom Van Rompuy-Steve Vanbellingen - EMG Motorsport
Tom Van Rompuy-Steve Vanbellingen - EMG Motorsport
Ook in Supersport reed een Belgisch team naar de derde plaats, terwijl de BMW M3 E90 WTCC van Bogaerts-van der Aa als winnaar uit de bus kwam. Steve Vanbellingen en Tom van Rompuy, ook in een BMW maar dan van EMG Motorsport, kregen de bronzen medaille overhandigd.
“We hebben een straftijd van twintig seconden gekregen omdat we de limieten van de omloop niet zouden gerespecteerd hebben. Ik moet de beelden nog eens opnieuw bekijken, maar het zou uiteindelijk toch weinig verschil gemaakt hebben”, aldus Vanbellingen. “Deze podiumplaats komt erg onverwacht na het moeilijke seizoensbegin en dat maakt het natuurlijk nog een stuk leuker.”

Minder geluk was er voor Guino Kenis (BMW M3 GT4) en Luc de Cock (Lotus 2/11), die beiden erg snel van het toneel verdwenen.

Voet-Van den Broeck - Peugeot RCZ
Voet-Van den Broeck - Peugeot RCZ
Geen brons, maar wel zilver voor België in de Sport-categorie, waar Chris Voet en Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ) net tekortkwamen om de polesitters en latere winnaars Bergsma-de Jong (Lotus Exige) af te houden.
“Ik kwam als leider uit de pitstopronde, maar ik kon de Lotus niet achter me houden”, aldus Chris Voet. “In een poging om mijn concurrent bij te houden, kreeg ik meer en meer last van onderstuur. Daarom heb ik maar beslist om geen risico’s te nemen en rustig uit te rijden. Morgen komt er nog een tweede kans.”
De Peugeot-rijders wonnen eerder dit seizoen al in Spa en zullen die prestatie morgen zeker willen herhalen.

… en een overwinning!

Sam Dejonghe hield de Belgische eer dus hoog met een op het eerste gezicht eenvoudige zege bij de Superlights.
“Zo gemakkelijk was het jammer genoeg niet”, aldus de Belgische poleman. “Door de hogere topsnelheid van de Radical SR8 van Henk Thuis, die me bij de start had ingehaald, werd het onmogelijk om de leiding weer over te nemen.” De Nederlander zag het einde van de wedstrijd echter niet en bovendien viel ook het duo Schumacher-van Splunteren (Wolf GB08) weg met een olielek.
“We nemen dankzij dit succes dus de leiding over in het kampioenschap. Hopelijk blijft die situatie ongewijzigd tot het einde van het seizoen.” Ook knap was de derde plaats voor de Tatuus PY012 van Tim Joosen en Glenn Haverals (Ichiban Racing).

De laatste Belg op het podium was tot slot Filip Declercq (Norma M20F), die na een slapeloze nacht naar de derde plaats reed in de tweede divisie van de Superlights.
“Ik wou mijn leidersplaats in de tussenstand absoluut verdedigen, maar door schade zag het er gisteren even niet goed uit. Ik heb de hele nacht gesleuteld, kreeg daarbij ook veel hulp van andere teams, en uiteindelijk kon ik vandaag met een suf hoofd de start nemen (lacht). Deze podiumplaats is een prachtig resultaat na enkele ellendige uren.”
Wim Jeuris werd met zijn Radical SR3SL vijfde, terwijl David Houthoofd (Norma M20F) vroegtijdig de handdoek in de ring moest werpen.

Supercar Challenge Press-Ronald JanssensDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 3 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Racing Festival.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons