van der Horst

Spa 24H: Porsche voor het eerst op pole in GT-tijdperk

Huber Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Huber Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Matteo Cairoli (#20 Porsche - Huber Motorsport) heeft Porsche voor het eerst op de polepositie geparkeerd in het GT-tijdperk van de 24 Uur van Spa. De Italiaan en en zijn teamgenoten Tim Heinemann, Jannes Fittje en Antares Au voeren morgen het veld aan wanneer het licht om 16.30u op groen gaat. Sam Dejonghe (#12 Audi - Comtoyou Racing) start als eerste Belg dankzij een elfde rondetijd van zijn teamgenoot Lucas Légeret.
AF Corse - Ferrari 296 GT3
AF Corse - Ferrari 296 GT3
Veel favorieten zagen hun kans op de Super Pole verloren gaan in de regenachtige kwalificatiesessie van gisterenavond, en dus was een verrassende polesitter uit één van de subcategorieën allesbehalve uitgesloten. Lang leek daar niets van in huis te komen, omdat Ferrari-rijder Alessio Rovera (#51 AF Corse) een stevige referentietijd had neergezet voor de constructeur die twee jaar geleden zegevierde. Matteo Cairoli, in de #20 Porsche van Huber Motorsport die uitkomt in de Bronze Cup, was de enige die minder tijd nodig had voor een ronde Francorchamps. De snelste rondetijd van de GT3-jaren: 2:16.880.

Klaus Bachler (#911 Pure Rxcing), in de Porsche die op donderdag met de snelste chrono achter zijn naam eindigde, haalde nog alles uit de kast, maar de Duitser belandde naast de baan en kon zijn derde tijd dus niet meer verbeteren. De beste Lamborghini en McLaren maakten de top 5 volledig: Frank Perera (#6 K-Pax Racing) was een paar duizendsten van een seconde sneller dan Dean McDonald (#5 Optimum Motorsport).

Comtoyou Racing - Audi R8 LMS GT3 EVOII
Comtoyou Racing - Audi R8 LMS GT3 EVOII
In het Belgische kamp geen top 10-notering, maar wel de elfde startplaats voor Sam Dejonghe (#12 Audi - Comtoyou Racing), de twaalfde voor Sara Bovy (#83 Lamborghini - Iron Lynx) en de dertiende voor Frédéric Vervisch, die als enige Belg zelf aan het stuur zat van zijn bolide, de #11 Audi van Comtoyou Racing, en de veertiende voor Laurens Vanthoor (#92 Porsche - Manthey EMA).

Vanavond, om 21.15u, is er nog de Warm Up van dertig minuten, de laatste krachtmeting voor de start van de 75ste editie van de 24 Uur van Spa, morgen om 16.30 uur.

Foto: Arne Simons  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons