Spa 3 Hours: Fred Bouvy en Cristophe Van Riet maken favorietenrol waar.

Fred Bouvy/Cristophe Van Riet - Shelby Cobra
Zaterdagavond werden in het kader van de Spa Summers Classic meeting de Spa 3 Hours betwist, een endurance race voor GT en Touring cars van voor 1976. Favorieten voor de zege waren Fred Bouvy en Cristophe Van Riet met hun Shelby Cobra en zij maakten hun favorietenrol ook waar. Het duo van Gipimotor red bijna heel de race op kop en won de race met een ronde voorsprong op de Jaguar E van Rhea Sautter et Andy Newall.
Lars Rolner/Pierre-Alain Thibaut - Porsche 911 3.0 RS
De Spa 3 Hours  vormden dit jaar een van de hoogtepunten van de Spa Summer Classic. De wedstrijd stond gepland op zaterdagavond met een start iets voor zeven uur. 69 wagens schreven zich in voor de drie uur durende wedstrijd. De snelste tijd in de kwalificatie ging naar de Shelby Cobra van Fred Bouvy en Cristophe Van Riet met een ronde in 2:51.089. De tweede tijd was voor de verrassend snelle Lotus Elan van de Britten Graham Wilson en David Pittard (2:51.345). Op de tweede startrij vonden we de Porsche 911 3.0 RS van Lars Rolner en Pierre-Alain Thibaut en de Jaguar E Type van Rhea Sautter en Andrew Newall.

Rhea Sautter/Andy Newall Jaguar E
Het weer zat mee zaterdagavond, de zon scheen over het circuit van Spa-Francorchamps en het weer zou mooi blijven tot het einde van de race. De Shelby Cobra van Bouvy/Van Riet nam al van bij de start de leiding en het bleek al snel dat de tegenstand moest komen van de andere Cobra’s, die van de familie Breittmayer en die van Adriaans/Verkuijlen,of de Jaguar E van Sautter/Newall. De Lotus van Wilson/Pittard moest al snel de strijd staken met technische problemen. Na één uur wedstrijd kregen we even de Porsche van Rolner/Thibaut op kop, maar al snel bleek dat niemand opgewassen was tegen de sterke Shelby Cobra van Gipimotor die na 2 uur racen al bijna 2 minuten voorsprong had op de Cobra van Adriaans/Verkuijlen. Uiteindelijk vielen die laatsten nog terug en finishten pas als zesde. De Jaguar E van Sauter/Newall kwam als tweede over de meet voor de Porsche van Rolner/Thibaut.

Emile Breittmayer/Olivier Breittmayer - Shelby Cobra Daytona
De vierde plaats was voor de Jaguar E van Michael Gray/Kallum Gray, op de vijfde plaats al op twee ronden vonden we de Porsche 3.0 RS van Annette Rolner/Michael Holden terug. Zevende werd de Shelby Cobra Daytona van Emile Breittmayer/Olivier Breittmayer. Op de achtste plaats finishte de eerste van de vele Ford Mustangs die aan de start stonden, die van John Dunham en Mark Owen. Op de negende positie kregen we nog een Porsche 911 3.0 RSR deze bestuurd door Cyrille Prevel en Patrice Chapon. De top tien werd afgesloten door de Ford Mustang van Rob Fenn en James Barclay.

Régis Devis/Mathias Devis - Ford Mustang
Aan Belgische zijde hadden we nog een twaalfde plaats voor Régis en Mathias Devis (Ford Mustang). Laurent Richard (Marcos 1800 GT) werd samen met de Fransman Pierre-Etienne Bordet dertiende en won tevens de klasse 2 terwijl in diezelfde klasse Paul Lejeune en Jordan Lejeune (MG B) als zesde finishten.

Foto's: Niels Vaeck

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zondag 26 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Summer Classic.