van der Horst

Spa Classic: Voorbeschouwing van de organisatoren

Spa Classic
Spa Classic
Spa-Classic, dat in 2011 voor de eerste keer werd georganiseerd, is in amper enkele jaren tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste Europese evenementen voor klassieke raceauto's. De 5e editie van SpaClassic in 2015 voldeed in alle opzichten aan de hooggespannen verwachtingen, want tijdens het raceweekend kwamen 20.000 toeschouwers kijken naar de demonstratie van 1.500 historische auto's (clubs en wedstrijden). Hierdoor was deze editie een van de meest prestigieuze organisaties op de kalender - niet alleen omwille van de prachtige omgeving, maar ook omwille van de kwaliteit van het startveld in iedere categorie.
Het wereldbekende circuit van Spa-Francorchamps baant zich een weg tussen de Ardense heuvels en heeft bochten waarvan de namen evenveel weerklank vinden als de voormalige slagvelden in de streek. Bovendien staat de geschiedenis van de baan bol van glorieuze momenten en legendarische overwinningen. Waarin de wispelturige weersomstandigheden heel vaak een hoofdrol speelden. Het resultaat is een uniek decor, klimaat en sfeer voor een evenement dat op korte tijd heel veel aan kracht, ervaring en volwassenheid heeft gewonnen. Waarin helden van weleer en machines uit lang vervlogen tijden opnieuw tot leven worden gewekt. En bij iedere start wordt een hele cavalerie onder luid gebulder losgelaten in de richting van Eau Rouge, waarna koers wordt gezet naar de Raidillon.

Voor de editie van 2013 riep Peter Auto de Heritage Touring Cup in het leven, als eerbewijs aan deze endurancetempel, waar de bekende 24 uren van Spa-Francorchamps voor toerwagens werden verreden. Het startveld voor de Heritage Touring Cup is intussen blijven groeien, met steeds meer auto's die in het verleden het mooie weer maakten in deze discipline. De Heritage Touring Cup is in 2016 dan ook weer een van de hoogtepunten in het programma van Spa-Classic. Daarnaast komen nog vijf even aantrekkelijke raceklassen aan de start, waaronder de Group C Racing-categorie, die intussen deel uitmaakt van de grote by Peter Auto-familie.

En dan zijn er natuurlijk nog de talrijke animaties en het treffen van de merkenclubs, met delegaties van steeds meer merken, zonder wie dit feest niet compleet zou zijn.

TOERWAGENS

De Heritage Touring Cup, die voor de vierde opeenvolgende keer helemaal bovenaan de affiche prijkt, belooft weer een van de hoogtepunten van het weekend te worden. Net als Le Mans de tempel is van enduranceraces voor prototypes en Grand Tourisme-auto's, was Spa-Francorchamps vanaf het begin een bedevaartsoord voor de liefhebbers van toerwagenraces, met als absolute uitschieter de bekende 24 uursrace, waarin de meeste merken en de bekendste coureurs aan de start verschenen.

Tijdens de lange glorieperiode van deze categorie slaagden heel wat constructeurs erin om hun meest emblematische modellen in de strijd te gooien en ook om te winnen. BMW was een van de trouwste klanten in de Ardennen en stuurde drie decennia lang een sterke delegatie naar het circuit, bestaande uit de 1800 Ti in de jaren '60 tot de bekende M3's in de jaren '90. De berlines uit München behaalden maar liefst 21 overwinningen tijdens de 24 uren van Spa-Francorchamps en zijn daarmee de absolute recordhouders. Toch keken ze hierbij vaak tegen een bijzonder gemotiveerde concurrenten aan... die ook af en toe eens als eersten over de finish gingen. Voorbeelden daarvan zijn de Alfa Romeo GTA en GTV, de Mercedes 300 SE, de Ford Mustang en de Ford Capri RS, de Porsche 991, de Mazda RX-7 en de Jaguar XJS.

STARTVELDEN by Peter Auto

  • Classic Endurance Racing 1 – GT’s 1966 / 1974 & prototypes 1966 / 1971
  • Classic Endurance Racing 2 – GT’s 1975 / 1979 & prototypes 1972 / 1981
  • Heritage Touring Cup - Toerwagens van 1966 tot 1984
  • Sixties’ Endurance - Sportauto's van vóór 1963 en GT's van vóór 1966
  • Trofeo Nastro Rosso - Italiaanse sportauto's en GT's van vóór 1966 en, op uitnodiging, enkele uitzonderlijke andere modellen
  • Group C - Prototypes van 1982 tot 1993

CLUBS

Ook dit jaar wordt weer een groot aantal auto's van de merkenclubs verwacht. De vorige edities mochten we meer dan 1 000 eigenaars verwelkomen. Dit jaar is het de bedoeling om nog meer collectieauto's samen te brengen. Deze deelnemers krijgen tijdens het weekend acht sessies van telkens 25 minuten op het circuit voorgeschoteld, waardoor ze in optimale omstandigheden van de prachtige baan van Francorchamps kunnen genieten.

VILLAGE MET EXPOSANTEN EN ANIMATIES

De Village met de exposanten heeft de afgelopen jaren aan belang gewonnen en  wordt ook dit jaar weer in het centrum van de paddock vlakbij Eau Rouge opgetrokken. Artiesten, kledingspecialisten, boekhandels en andere winkeluitbaters krijgen er de kans om een gepassioneerd publiek met hun aanbod te laten kennismaken. En voor de brave huisvaders en -moeders biedt Spa-Classic meerdere animaties aan voor de jongere... en de minder jonge bezoekers: initiatie rijcursussen voor de allerjongsten, Slot Racing,... En dat alles in een feestelijke en muzikale sfeer waarin een rondtrekkend orkest niet mag ontbreken.
 

TICKETS (op de site)

     Vrijdag     Zaterdag    Zondag    3 dagen
VOORVERKOOP    -    € 20    € 20    € 30
TER PLAATSE    € 10    € 25    € 25    € 35
 
De weekendtickets zijn geldig voor 3 dagen, met inbegrip van de vrijdag.
Tickets die alleen geldig zijn op vrijdag, zijn uitsluitend ter plaatse verkrijgbaar.
Voorverkoop: Tickets kunnen tot donderdag 12 mei 2016 in voorverkoop worden gekocht.
Kinderen: De toegang is gratis voor begeleide kinderen jonger dan 12 jaar.
Toegang: Open voor het publiek op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei.
Alle tickets bieden toegang tot de toeschouwersplaatsen rond het circuit, het rennerskwartier en de tribunes.
Van de toeschouwers wordt verwacht dat ze zich te allen tijde correct gedragen.
Parkeerplaatsen: Van vrijdag tot zondag worden parkeerplaatsen voorzien in de nabijheid van de ingangen. Parkeren kost op de meeste plaatsen € 5.

Spa Classic pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op woensdag 9 maart 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Classic.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons