van der Horst

Spa: Coen Klopman en Stefan Verhofsté verdelen de overwinningen

Start 2022 Virtual Skylimit Sprint Cup Spa Race 1
Start 2022 Virtual Skylimit Sprint Cup Spa Race 1
De kop is er af voor de Virtual Skylimit Sprint Cup 2022. De eerste ronde in het nieuwe format werd afgewerkt op het virtuele circuit van Spa en het waren Coen Klopman en Stefan Verhofsté die met winst naar huis gingen. Er stond geen maat op de Nederlander tijdens de eerste wedstrijd, maar hij kende de nodige pech tijdens race twee, waarvan Verhofsté kon profiteren om als lachende derde met de overwinning te gaan lopen. Opvallend waren ook de Mazda's, die in beide races voor het voornaamste vertier zorgden.
  • Prospeed Competition
Coen Klopman - BMW M4 GT4
Coen Klopman - BMW M4 GT4
Na de kwalificaties was het Robin Deville die met de Aston Martin van op de pole mocht starten, maar lang genieten kon hij er niet van, want na de start in La Source nam Klopman het commando al over. Deville kon zijn wagonnetje aan de bumper van de BMW van de Nederlander hangen, maar het liep uiteindelijk slecht af voor de Flemish Simsports-piloot toen hij in de Busstop Chicane aangetikt werd door Jiri Crispeyn. Crispeyn bleef wel tweede, met nu in zijn zog Verhofsté.

Jens Goossens - Mazda MX-5
Jens Goossens - Mazda MX-5
In Klasse 3 leek de eerste race een kolfje naar de hand te worden voor Lucas Wijnant in de Audi, tot hij in de laatste ronde ineens vooraan wegviel. Achteraf verklaarde hij dat hij te weinig brandstof meenam, waardoor hij alsnog de handdoek in de ring moest gooien. Hiermee werd Niels de Cuyper met zijn Audi gepromoveerd naar de winst voor de Hyundai van Peter Lemkens en de Honda van Tom Van Put. In Klasse 4 werd het een echt duel van begin tot eind van de race. Jorden Heyse nam de pole wel, maar een aanrijding zorgde ervoor dat hij zijn kansen op winst kon vergeten. Uiteindelijk bleven Jens Goosens, Thor Tulloh en Yory Stoop over en het was Goosens die uiteindelijk als eerste over de meet reed.

De tweede race, waar de startgrid gebasseerd was op de uitslag van race één, leek de topklasse wederom een kolfje naar de hand te worden van Klopman. Alleen geraakte de Nederlander nooit ver weg van de Aston Martin's van Crispeyn en Verhofsté. Ook het verkeer speelde een belangrijke factor, waardoor het nog allemaal fout liep in de laatste ronde, bij het inhalen van Mazda's op de Raidillon. Terwijl de Nederlander afremde, reed Crispeyn vol op een Mazda in, met als gevolg dat Klopman ook geraakt werd. Verhofsté kon de ravage net vermijden en reed zo onverwacht richting winst. Klopman recupereerde snel en eindigde toch nog als tweede, terwijl Deville als derde over de meet kwam, nadat hij vanaf plaats vijftien moest starten.

Lucas Wijnant - Audi RS3 LMS
Lucas Wijnant - Audi RS3 LMS
Na de fout in race één, moest Wijnant alle zeilen bijzetten om nog een kans te maken op winst. Dat lukte ook uiteindelijk. De piloot van QSR kon zijn tegenstanders bijbenen, de leiding nemen en na een tijd ook zijn voorsprong uitbouwen. Aan de meet had hij dan ook een riante voorsprong op Van Put en Lemkens. Dat terwijl bij de Mazda's het verhaal van race één verder werd gezet. Maar liefst 40 minuten lang bleven er altijd drie wagens bij elkaar. De beslissing viel pas in de laatste bochten, waar uiteindelijk Tulloh als winnaar over de streep kwam, voor Yves Frederickx die kon profiteren van een aanrijding in de Busstop Chicane tussen Stoop en Goosens. Stoop hield uiteindelijk nog wel de derde plaats vast.

Foto's: Hans Poelmans



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op vrijdag 8 april 2022.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons