van der Horst

Spa: Coronel in extremis geklopt door Azcona - Baert crasht in openingsronde

Mikel Azcona - Cupra TCR
Mikel Azcona - Cupra TCR
Mikel Azcona heeft met een gewaagde bandenstrategie - slicks vooraan en regenbanden achteraan - de eerste TCR Europe-race in Spa op zijn naam geschreven. De Cupra-rijder snelde op een nat Spa-Francorchamps in de eindfase voorbij Tom Coronel, die op zijn beurt een mooie voorsprong had uitgebouwd, maar finaal vrede moest nemen met het zilver. Puntenleider Mike Halder besloot op de derde plaats, maar doet daarmee wel een goede zaak in de voorlopige tussenstand, aangezien hij zijn directe concurrenten achter zich hield.
Halders naaste achtervolger, Mehdi Bennani, leek nochtans over de beste kaarten te beschikken. De Marokkaan startte vanaf pole, maar de ComToYou Racing-rijder viel tijdens de wedstrijd terug en moest vrede nemen met P6. Voor teamgenoot Nicolas Baert begon de race dramatisch. In de openingsronde tikte hij in Les Combes de Hyundai van Jessica Bäckman aan, waarna beide bolides in aanraking kwamen met de bandenstapels en de wedstrijdleiding de race neutraliseerde. De jonge Belg werd, terecht, als schuldige aangeduid in het incident en krijgt een penalty van drie plaatsen op de startgrid voor race 2 morgen, waardoor hij vanaf de achtste rij zal moeten starten.

Na een korte neutralisatie nam Tom Coronel het commando over. Hij bouwde een voorsprong uit, maar bleek niet opgewassen tegen een gemotiveerde Mikel Azcona. De Spanjaarde passeerde de Nederlander in de voorlaatste ronde op verbluffende wijze, net voor het insturen van Blanchimont. Een ronde eerder vocht Halder zich een weg voorbij John Filippi, op weg naar het ereschavot.

In de puntenstand leidt Mike Halder (231 punten) nu met 15 punten bonus op Mehde Bennani, terwijl Daniel Lloyd opnieuw op P3 is komen postvatten, weliswaar al op 37 punten van de leiding. Nicolas Baert deelt de vierde plaats met John Filippi, op 54 punten van leider Halder. Door Baerts nulscore verliest onze landgenoot de leiding in de Yokohama Trophy ook aan Sami Taoufik, die een bonus van drie eenheden telt. Morgen staat de tweede race op het menu, net voor het middaguur en met Mat'o Homola (Hyundai) op pole.

--- Uitslag TCR Europe Spa 2020 - Race 1 (pdf) ---

Foto: TCR EuropeSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in TCR Europe op vrijdag 23 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons