van der Horst

Spa: Dubbele winst voor Kristoffersson. Knappe eindsprint van Vranckx en pech voor Ide

Kristoffersson blijft de wet dicteren
Kristoffersson blijft de wet dicteren
Nadat de Zweed Johan Kristoffersson op zaterdag de eerste manche won van de double header in World RX, was hij ook laureaat op zondag in zijn elektrische VW Polo. Viktor Vranckx herpakte zich op zondag en pakte voor eigen volk een knappe tweede plaats. Voor Enzo Ide niets dan ellende op zondag waardoor de West-Vlaming reeds vroeg mocht inpakken.
Pech voor Enzo Ide in strijd om de vice-titel in Euro RX1
Ide versus Linnemann
Ide versus Linnemann
Laten we starten in Euro RX1 waarin onze landgenoot Enzo Ide bewees dat zijn zege in Portugal geen toevalstreffer was. Met een eerste en een derde chrono in de twee heats op zaterdag zat de Audi-rijder flink in het zadel om voor eigen volk te knallen op zondag. Spa-Francorchamps was de laatste wedstrijd van het seizoen en de kampioen was met de Zweed Anton Marklund reeds gekend. Enzo Ide viseerde nog de vice Europese titel die hij moest uitvechten met de Let Janis Baumanis.

Enzo Ide - Audi S1 Quattro euro RX1 EKS
Enzo Ide - Audi S1 Quattro euro RX1 EKS
Maar Dame Fortuna stond niet aan de zijde van Ide die tijdens de derde heat van de baan werd geknikkerd door de Deense Ford Fiesta van Ulrik Linnemann. Er was ook zware mechanische schade en het team van EKS kreeg de Audi niet in optima forma aan de start voor de progression race. Ide kon zich niet na naar behoren verdedigen en werd laatste in zijn heat. Hierdoor kon hij ook niet door naar de halve finale en finale. Een spijtige zaak, want Ide bewees dit seizoen zijn maturiteit en snelheid, won in Portugal zijn eerste wedstrijd voor het Europees kampioenschap en streed voor een mogelijke vice titel.

Kopstart voor Euro RX1 kampioen Anton Marklund
Kopstart voor Euro RX1 kampioen Anton Marklund
De Zweed Anton Marklund en de Fin Juha Rytkönen wonnen bieden met een Hyundai i20 hun halve finale en werden ook één en twee tijdens de finale. De Letse Peugeot-rijder Jänis Baumanis mocht het podium vervoegen en zodoende kon Marklund zijn Europese titel nog eens extra in de verf zetten terwijl Baumanis de vice titel behaalde.

Enzo Ide was aan de laatste wedstrijd van het seizoen begonnen met drie punten achterstand op Baumanis in de strijd om de vice titel. Hij scoorde door omstandigheden amper vijf punten tegenover dertien voor Baumanis die zodoende de tweede plaats pakt in de eindafrekening. Enzo Ide eindigt derde in zijn eerste Europees seizoen en boekte zijn eerste zege. Daarenboven pakt hij in de eindstand een mooi algemeen podium achter twee ervaren kleppers.

Viktor Vranckx blijft riant aan de leiding in RX2e
Eindsprint tussen Vranckx en O'Donovan in RX2e
Eindsprint tussen Vranckx en O'Donovan in RX2e
Wie het minder goed deed op zaterdag, maar zich spectaculair herpakte op zondag was de piepjonge Viktor Vranckx die als leider naar Spa kwam voor zijn voorlaatste wedstrijd tijdens zijn eerste internationaal seizoen in de RX2e.

Met twee vijfde chrono’s op zaterdag en een vierde chrono op zondag tijdens de drie heats was Vranckx bezig aan een van zijn minst goede resultaten van het seizoen. Een seizoen waarin onze landgenoot in navolging van zijn mentor Guillaume De Ridder nog steeds op titelkoers ligt. Vranckx was naar Spa gekomen met een voorsprong van negen punten op het Zweedse duo Sjökvist en Abndersson die ex aequo op de twee plaats stonden.

O'Donovan voor Vranckx & Suarez in RX2e
O'Donovan voor Vranckx & Suarez in RX2e
Na de kwalificatieheats kwam Vranckx pas goed op dreef. Hij won zijn progression race terwijl de Brit Patrick O’Donovan op zijn beurt zijn progression race won. Beiden wonnen ook hun respectievelijke halve finale waardoor ze op één en twee stonden op de startgrid van de finale. De Zweed Nils Andersson die samen met zijn landgenoot Sjökvist de tweede plaats deelde in het kampioenschap kon net niet doorstoten naar de finale. O’Donovan kon optimaal zijn pole benutten en pakte de leiding voor Vranckx die reeds in de eerste ronde de jokerlap indook en zijn tweede plaats kon behouden. O’Donovan ging in de laatste ronde jokeren en kon nipt de leiding behouden. Hij won de race voor Vranckx en de Portugees Pablo Suarez. Sjökvist werd laatste in de finale en zodoende doet Vranckx een goede zaak in het kampioenschap.

Start finale RX2e
Start finale RX2e
Strijd voor de zege met O'Donovan en Vranckx
Strijd voor de zege met O'Donovan en Vranckx
Winnaar O’Donovan won zijn tweede race op rij, maar vormt geen gevaar in de eindafrekening met nog één wedstrijd te gaan. De Brit was nochtans zéér goed gestart tijdens de openingsrace in Zweden, maar miste zijn jokerlap en werd daar heel zwaar voor gestraft. En dat puntenverlies zou de snelle Brit nooit meer te boven komen in een seizoen van amper vijf wedstrijden. Viktor Vranckx heeft nu in de tussenstand een voorsprong van veertien punten op zijn naaste achtervolger Sjökvist. Onze landgenoot zal meer dan waarschijnlijk de titel pakken in de laatste race van het seizoen in Barcelona. Ook hij werd reeds beboet en beroofd van twee punten toen hij eerst zijn crew ging begroeten na een zege alvorens op de weegschaal te gaan staan. De crew had toen een flesje water over zijn hoofd uitgegoten wat hem eigenlijk alleen nog maar zwaarder kon maken. Begrijp wie kan, want zelfs in de F1 gooit de winnaar zich meestal in de armen van de crew alvorens naar de weging te gaan. In Barcelona wordt het dus belangrijk dat Vranckx zich héél gedeisd houdt als je snapt wat we bedoelen. Maar niemand die eraan twijfelt dat hij Guillaume De Ridder zal opvolgen als kampioen RX2e.

Johan Kristoffersson op weg naar 5de wereldtitel in World RX
Kristoffersson versus Hansen
Kristoffersson versus Hansen
Er ligt alweer geen maat op de Zweedse sterrijder Johan Kristoffersson die de double header won in Spa-Francorchamps tijdens het eerste seizoen voor elektrische wagens.

In Spa werd de zesde en zevende manche van het nieuwbakken kampioenschap verreden. En Kristoffersson klom zondag voor de zesde maal op het hoogste ereschavot nadat hij ook op zaterdag wist te winnen. En ondanks het feit dat hij met een voorsprong van 41 punten richting de vier laatste races trekt kunnen we niet meer spreken van de absolute suprematie van destijds toen hij verschillende maximale scores behaalde door het winnen van alle heats, halve finale en finale. Maar toen was het puntensysteem anders terwijl het nu een kwestie is van tactisch overleven tijdens de kwalificatieheats en progression race. Maar tijdens de halve finales en finales staat de Zweedse Volkswagenrijder er steeds.

Kevin Hansen
Kevin Hansen
Het World RX zal zich dringend moeten herpakken of het krijgt een negatief imago. Met acht permanente deelnemers kunnen we niet echt spreken van een groot succes. Hopelijk zijn het groeipijnen aangezien dit het eerste officieel wereldkampioenschap is met elektrische wagens. De toekomst zal het uitwijzen. In ieder geval is het nog steeds een Scandinavisch onderonsje met vijf van de zes podiumplaatsen voor een Zweed en één voor een Fin.


Grönholm versus Bergström
Grönholm versus Bergström
Kristoffersson won de eerste dag met zijn VW Polo voor de Peugeot van Kevin Hansen en de tweede VW Polo van Gustav Bergström. De tweede dag was het opnieuw voor de meervoudige wereldkampioen voor Niclas Grönholm (Hyundai) en opnieuw Bergström die net als zijn merkgenoot twee podia pakt.

Ondertussen is Kristoffersson 41 punten uitgelopen op Kevin Hansen. Er zijn nog vier races die telkens 20 punten opleveren voor de winnaar. Kristoffersson heeft dus iets meer dan twee races voorsprong op de jongste van de Hansen broers. De strijd voor de tweede plaats is daarentegen super spannend met Kevin Hansen, Ole Christian Veiby, Niclas Grönholm en Timmy Hansen op amper drie punten van elkaar. 

Foto's: Johnny Loix - Nico MombaertsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 10 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Benelux.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons