Spa Euro Race: Belgen scoren voortreffelijk op eigen bodem tijdens race 1

Van Glabeke-Jonckheere - Curbstone FMA Ferrari 458 GT3
De eerste race van de Supercar Challenge Powered by Pirelli tijdens de Spa Euro Races, bracht zoals verwacht het nodige spektakel en een zeer spannende ontknoping. Winnaar op het asfalt van de Ardennen werd Henry Zumbrink in de Day-V-Tec Volvo S60 V8, met amper een halve seconde bonus op de snelle Belg Louis Machiels en zijn vaste Nederlandse maatje Niek Hommerson in een AF Corse Ferrari 458 GT3. Derde algemeen finishte de Ferrari F458 GT2 van Bob Herber en Martin Lanting. Van Belgische zijde was er de zege in de Divisie GT van Fré Jonckheere en Patrick Van Glabeke, ook al in een Ferrari 458 en de knappe tweede plek in de Superpsort Divisie van Erik Qvick en Philippe Bonneel in de EMG Motorsport BMW M3.
Onder een stralende hemel en bij 30° startten de 59 deelnemers van de Supercar Challenge Powered by Pirelli op het prachtige circuit van Francorchamps. Vooraan leek de Volvo S60 V8 van Henry Zumbrink makkelijk naar de zege te rijden, maar dat was buiten de Belgisch-Nederlandse Ferrari 458 van Machiels-Hommerson gerekend. Zij bleven de Zweedse V8 tot op de meet bedreigen en hadden amper een seconde achterstand op de winnaar.

Curbstone voor de zege op eigen bodem

Verstraete-Dubois - NSC Lamborghini Gallardo GT3
In de Divisie GT kon Curbstone alweer de champagne ontkurken, met een prachtige overwinning voor de beide Oost-Vlamingen Fré Jonckheere en Patrick Van Glabeke. Achter hen finishten de Britten Craig Wilkens en Aaron Scott in een Dodge Viper GT3. Het Belgische Delahaye Racing Team scoorde met de Porsche 911 van Pierre-Etienne Bordet een mooie derde plaats op eigen bodem. De NSC Lamborghini van Thierry Verstraete en de Nederlander Pieter Dubois werd vierde in de afrekening in GT. Thierry Verstraete, winnaar van de eerste manche op de Nürburgring, had last van pick up die hij in de beginfase opliep en zou zijn ganse stint op kasseien rijden.

“Mooie zege”, glunderden de winnaars op het podium van een zonovergoten Spa. "met een vijfde podiumplaats op rij verstevigen we nu onze leidersplaats in Divisie GT en daar zijn we uiteraard zeer tevreden mee. Patrick Van Glabeke was in strijd met de Porsche GT3R van Bordet en de Viper GT3 van Wilkens. Na de verplichte pitstops kon Jonckheere de leiding pakken en werd bovendien mooi vierde in de schaduw van de Ferrari GT2 van Lanting.

Minder geluk in Divisie GTB

Lamster-Neyens - Porsche 997 Cup
In GTB minder geluk voor de Belgen, met Steve Vanbellingen die duidelijk gebukt ging onder een probleem met de rug, maar desondanks uitreed en samen met Ward Sluys in de JR Motorsport BMW M3 Silhouette de punten van de 8ste plaats pakte. Ook de kampioenen, Patrick Lamster en Marc Neyens (EMG Porsche 911) kenden geen makkelijke race, met onder meer een schuiver aan de busstop chicane, maar ook zij scoorden met een vijfde plaats nog belangrijke eenheden in het kampioenschap. Achter hen nog Belgen, met een zevende stek voor Miguel Vandereyt en Angelique Detavernier in een Porsche 997 Cup en een negende plaats voor de gloednieuwe GHK Porsche 991 van Hans Verhelst en Guy Verheyen.

De overwinning in de klasse was voor Max Koebolt en Ferdinand Kool in de Day-V-Tec Corvette GT4. Opvallend was het podium voor de Mühlner Motorsport Porsche 997 GT3 Cup met de Luxemburger Serge Ludvig en de Fransman Stéphane Bailly. Mühlner Motorsport, gevestigd in Francorchamps, scoorde zo het 250ste podium in de carrière van het team.

Qvick-Bonneel net niet

Qvick-Bonneel - BMW M3
“We stopten 2 seconden te kort tijdens de verplichte pitstop”, vertelde Erik Qvick op het podium na de race. “We kregen zo een drive-through en werden geen winnaar… Nu die tweede plaats achter de Lotus van Cor Euser is ook mooi hoor!”

Dat waren de woorden van het duo Qvick-Bonneel, mooi tweede voor een schare supporters die naar de Ardennen waren gekomen. Euser en DeCock dus winnaar in Supersport in de Lotus.

Zevende werd de Porsche Cayman van Nicolas Vandierendonck. Kenis-Schuybroek (BMW) en Werner Van Herck (Mazda) gaven op.

Van den Broeck-Voet - Renault Clio
In de Divisie Sport ging de zege naar de het Nederlandse duo De Borst-De Kleijn in een Renault Clio, terwijl in een soortgelijke wagen Chris Voet en Bart van den Broeck vierde werden.

Foto's: Supercar Challenge Press

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 7 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.