van der Horst

Spa Euro Race: Belgen vieren twee overwinningen

Jurgen Smet/Jose Manuel Perez - Renault R.S.01
Jurgen Smet/Jose Manuel Perez - Renault R.S.01
Na de zege van Philippe Bonneel in de Supersport-klasse van de Supercar Challenge Powered by Pirelli op zaterdag, mocht er ook op zondag gevierd worden in het Belgische kamp: Jurgen Smet stuurde zijn Renault RS01 samen met zijn Spaanse teamgenoot José Manuel Pérez Aicart naar de algemene overwinning, terwijl Chris Voet en Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ) een langverwacht succes binnenhaalden in de Sport-divisie. Maar zij waren niet de enige Belgen die Spa-Francorchamps tevreden mochten verlaten.
Verrassende zege

Jurgen Smet was met bescheiden ambities naar Spa-Francorchamps afgezakt. De Belgische zakenman leert de prachtige Renault RS01 en wou zich in de eerste plaats amuseren op het uitdagende circuit in de Ardennen. “Dit is ongelofelijk”, vertelde de Smet, die de Supercar Challenge ontdekte. “Normaal had de zege er nooit ingezeten. De organisator had beslist om onze pitstoptijd met een minuut te verlengen, aangezien ik vandaag niet alleen reed. Maar die handicap werd weggevaagd door de tussenkomst van de veiligheidswagen.” Door de verrassende zege van de Franse Silhouette-wagen, vielen twee andere Belgen, Nicolas Vandierendonck en Jeffrey Van Hooydonk (SRT Corvette) net naast het podium. “De tussenkomsten van de safety car hebben niet in onze kaart gespeeld, vooral toen we tijdens de eerste neutralisatie een ronde verloren. Maar goed, we zijn tevreden met deze vierde plaats, zeker met het oog op het kampioenschap en de geringe ervaring van mijn teamgenoot met de Corvette in Spa.” Ook Patrick Van Glabeke (Ferrari 458) reed een sterke race die hij afsloot op de zesde plaats, terwijl Louis-Philippe Soenen (Ferrari 458) na een schuiver in de openingsronde niet meer naar voren kon oprukken.

Ward Sluys-Frédéric Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Ward Sluys-Frédéric Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Patrick Lamster en Kris Cools kregen in GTB de zilveren medaille overhandigd, een knap resultaat dat de mindere wedstrijd van gisteren meteen doet vergeten. “En zelfs de zege was mogelijk geweest”, zei Lamster op het podium. “De winnende Lamborghini had heel wat geluk tijdens de neutralisatie, terwijl ons tempo zeker evenwaardig was. Dit is natuurlijk wel fantastisch voor onze titelambities.” Minder geluk was er voor het duo Ward Sluys-Frédéric Jonckheere (BMW M4 Silhouette), die geplaagd werden door een verlies aan vermogen. Het snelle duo werd nog zesde in de GTB-categorie, maar beperken de schade door de punten van de vierde plek te scoren – door de aanwezigheid van gastrijders. Miguel Vandereyt (Porsche 997) eindigde in het kielzog van de BMW, op een achtste plek in zijn klasse.

Weinig geluk in Supersport

Philippe Bonneel (BMW M3), gisteren nog winnaar in de Supersport-klasse, was in de tweede krachtmeting goed voor de achtste plaats, nadat een nukkige veiligheidsgordel roet in het eten had gegooid tijdens de pitstop. Rik Renmans werd in zijn BMW veertiende in zijn klasse, net voor het exemplaar van Steve Vanbellingen, dat in het begin van de race werd teruggeslagen door een lekke band, het gevolg van een aanrijding van zijn teamgenoot J.K. Norris. “Dit was inderdaad niet het weekend waar we op gehoopt hadden, maar we nemen wel heel wat positieve signalen mee naar de volgende afspraak in Zolder, waar we opnieuw voor het podium willen strijden”, laat de Leuvenaar het hoofd niet hangen.

Chris Voet/Bart Van den Broeck - Peugeot RCZ
Chris Voet/Bart Van den Broeck - Peugeot RCZ
Last but not least, hoe zouden we ze kunnen vergeten, was er opnieuw een schitterende prestatie van het duo Chris Voet-Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ) in de Sport-klasse van de Supercar Challenge. Gisteren grepen de Antwerpenaren nog net naast de zege, maar tijdens de tweede manche haalde de Peugeot de buit wel binnen. “Dit is waar autosport om draait”, lachte een dolgelukkige Chris Voet. “We zijn al het hele weekend snel, maar deze overwinning was zeker geen cadeau. We zagen heel wat concurrenten voorbijkomen toen we tijdens de neutralisatie onze strafseconden moesten uitzitten, maar Bart heeft de klus geklaard en iedereen weer ingehaald!”

Champagne was er verder ook nog voor de Lamborghini Gallardo van Simon Atkinson (GTB) en Dennis de Groot-Marth de Graaf (Supersport). Maar niets zegt dat de Belgen tijdens de volgende afspraak, de Syntix Superprix op Circuit Zolder (20-21 juni), ook niet in die categorieën zullen zegevieren!

Supercar Challenge Poweredby PirelliDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 7 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Races.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons