van der Horst

Spa Euro Race: Sportieve revanche voor Bonneel, ook andere Belgen op het podium

Philippe Bonneel
Philippe Bonneel
De mythische omloop van Spa-Francorchamps heeft al in de eerste race van de Supercar Challenge Powered by Pirelli een Belgische winnaar opgeleverd. Philippe Bonneel (BMW M3 E92) schonk EMG Motorsport samen met de Nederlander Bas Schouten een eerste zege in de Supersport-klasse, terwijl ook andere Belgen in het kader van de Spa Euro Race op het podium eindigden. De algemene zege ging op zaterdag naar de Team RaceArt Dodge Viper GT3-R van Roger Grouwels en Kelvin Snoeks.
Nieuw podium voor SRT

Nicolas Vandierendonck/Jeffrey Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1 GTE
Nicolas Vandierendonck/Jeffrey Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1 GTE
Het werd een dominante zege voor de prachtige Viper van het Nederlandse team, maar daarachter toonden Jeffrey Van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck opnieuw dat ze best titelambities mogen koesteren. De SRT Corvette stak een nieuwe podiumplaats op zak en werd derde. “Het hoogst haalbare resultaat vandaag”, liet Van Hooydonk optekenen. “De wagen vertoonde heel wat overstuur en daar moeten we voor morgen zeker een mouw aan passen. Dit is een leuk circuit voor de Corvette, maar het vele verkeer maakte het allesbehalve gemakkelijk. We denken vooral aan het kampioenschap en dan is een nulscore natuurlijk geen optie. Toch kunnen we morgen best op meer hopen.” Nog meer puike resultaten waren er voor Patrick Van Glabeke (Ferrari 458 GT3), Louis-Philippe Soenen (idem) en nieuwkomer Jurgen Smet (Renault RS01), die respectievelijk tekenden voor een zesde, achtste en negende plaats aan de meet. De Luxemburger Pol Stoffel werd elfde in de Super GT-klasse.

Start race 1
Start race 1
De Belgen in de GTB-klasse van de Supercar Challenge kenden geen gemakkelijke eerste wedstrijd in de Hoge Venen. Frédérique Jonckheere en Ward Sluys (BMW M4 Silhouette) beten van zich af en maakten gebruik van de misstappen van de concurrentie om plaatsen te winnen, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plek, met een wagen die net wat vermogen tekortkomt om te schitteren in Spa. Patrick Lamster en Kris Cools kwamen met hun Porsche 997 GT3 als zevende door en moeten op die manier de leiding in het kampioenschap even uit handen geven. “Maar zo erg is dat niet”, weet Lamster. “We kregen af te rekenen met problemen aan de benzinepomp, wat ons mogelijk zelfs een podiumplaats heeft gekost. Maar goed, technische problemen horen bij de autosport en daar moet je gewoon vrede mee nemen. De weg is nog lang en de prijzen worden pas op het einde van het seizoen uitgedeeld.” Nog in GT was er de twaalfde plaats voor de Porsche 997 GT3 van Miguel Vandereyt.

EMG Motorsport aan het feest

Het grootste succes voor de Belgen werd gevierd in de Supersport-klasse, waar Philippe Bonneel het pechweekend in Zolder kon vergeten met een klinkende zege in Spa-Francorchamps. “Het team voelde meteen dat een uitstekend resultaat dit weekend tot de mogelijkheden behoorde”, vertelde de West-Vlaming op het podium. “We profiteerden van het feit dat we hier geen strafseconden hadden, reden een strak ritme en dit is het resultaat. Fantastisch!” Bonneel zal ook morgen strijden voor de prijzen, maar zal rekening moeten houden met de strafseconden die hij na de zege van vandaag in de schoot krijgt geworpen. In de Supersport-klasse was er ook de zesde plaats voor de BMW M3 van Steve Vanbellingen, die met J.K. Norris een nieuwe teamgenoot kreeg in Spa. “Hij moet de wagen nog wat leren kennen en dus mikken we vooral op morgen om een goed resultaat neer te zetten”, aldus de Leuvenaar in de paddock. Rik Renmans (BMW E46) werd in zijn debuutrace negende, terwijl de DVB Racing KTM X-Bow als twaalfde aantikte.

Chris Voet/Bart Van den Broeck - Peugeot RCZ
Chris Voet/Bart Van den Broeck - Peugeot RCZ
Het zag er heel lang naar uit dat ook de Sport-klasse voor een Belgisch succes zou zorgen, maar tijdens de pitstop liep het verkeerd voor de Peugeot RCZ van Chris Voet en Bart Van den Broeck, die uiteindelijk wel nog derde zou worden. “Blijkbaar was onze pitstop net niet lang genoeg”, reageerde Voet na de race. “Het reglement bepaalt dat we daarvoor een straf moesten krijgen, en daar nemen we dan ook vrede mee. Onze Peugeot RCZ is al het hele weekend bijzonder snel, met de pole positie vanmorgen als mooiste bewijs. Jammer genoeg liep de race dus niet helemaal naar wens, maar morgen is er nog een tweede kans om te winnen!”

De zege in de Sport-divisie was voor de Belgische EMG Motorsport Renault Clio van Wiebe Wytzes, terwijl de GTB-klasse op zaterdag een zaak was voor de mooie Mazda V8 van Jake Camilleri (MARC Cars).

Supercar Challenge Press

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 6 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Races.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons