van der Horst

Spa Euro Race: Vooruitblik van de organisatoren

Start Supercar Challenge te Circuit Zolder 2016
Start Supercar Challenge te Circuit Zolder 2016
Fans van het groene gras en de bal moeten we er niet aan herinneren dat er eind deze week iets bijzonders begint. Als u daarentegen ook van mechanische sporten houdt, dan kan u dit weekend nog voor de eerste match van de Rode Duivels genieten van de Spa Euro Race, een gratis evenement (alleen 5 euros voor de paddock). Met nu opnieuw series van eigen bodem, na enkele jaren met alleen internationale series.
  • STX Motorhomes
We zetten onze samenwerking verder, voor het 13de seizoen al, met de Supercar Challenge. Deze Nederlandse organisatie biedt een indrukwekkende mix van GT’s, Toerismewagens en prototypes, toch één van de hoogtepunten van het evenement. Zelden zijn de races niet boeiend en we hebben ook enkele Belgen om de show te kleuren.

Volvo S60 Silhouette, Ginetta LMP3, Mosler MT900, Renault RS01, Puma RT, Porsche, Ferrari, BMW M4 Silhouette… er is wel voor ieder een favoriete wagen. Alles samen is de Supercar Challenge goed voor een veertigtal wagens. Uiteraard kijken we uit naar de Belgen in een peloton dat vooral uit Nederlanders bestaat, Nederlanders die zich meer dan wij nog alleen op de Euro… Race kunnen concentreren! In Super GT zien we onze gentleman driver Jurgen Smet die voor de verrassing kan zorgen met zijn Renault RS01. Chris Mattheus en Ward Sluys gaan op zoek naar een podium in GTB met de BMW M4 Silhouette. In Super Sport zien we het debuut van de Porsche Cayman GT4 van Delahaye Racing met de Fransen Alexandre Viron en Pierre-Etienne Bordet, terwijl in de Division Sport de Peugeot RCZ van Chris Voet en Bart Van den Broeck en de BMW 235i Racing Cup van Johan en Marc Vannerum starten. Beide combineren Belcar en Supercar.
 
De Lotus Cup UK & Elise Trophy zijn er ook weer bij, net als sprints de Clio Cup Central Europe.
 
Voor onze editie 2016 mogen we ons opmaken voor de eerste maal dat de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en Central Europe naar de Spa Euro Race komen. We zien meer dan 30 Porsche 911, met onder meer rijders als Koen Wauters of Dylan Derdaele, maar ook de jonge rookie Romain Degeer die zijn debuut in de discipline maakt. Spektakel gegarandeerd in de snelste merkencup van de Benelux!
 
Start Belcar Endurance Championship te Circuit Zolder 2016
Start Belcar Endurance Championship te Circuit Zolder 2016
Ook is er het Belcar Endurance Championship. Het kampioenschap doet het eenmaal buiten Zolder en wel op zondagnamiddag, waar dat vroeger wel eens op zaterdagavond was. We mogen ons verwachten aan een mooi veld met eveneens GT’s, Toerismewagens en prototypes. Het lijkt wel de proloog van de 24 Uur van Zolder.
 
We vinden aan het stuur van de wagens de vaste klanten van de discipline, op uitzondering van Anthony Kumpen, Bert Longin en Dylan Derdaele, die andere keuzes maakten.
 
De grote favoriet is de Norma van Luc De Cock. De wagen won het eerste rendez-vous op Zolder en dat met de snelle Sam Dejonghe. Ditmaal zien we Tim Joosen in de wagen. De voornaamste concurrentie komt van de Wolf GB08 van Thomas Piessens en Sven Van Laere.
 
Door de normtijd voor de open wagens, krijgen de GT’s ook een kans. Bovenaan de lijst met kanshebbers zien we de Ferrari 458 Challenge van de broers Thiers of de Porsche Mext van de broers Wauters met Xavier Stevens. Opgepast ook voor de 991 van Pierre-Yves Pâques en Grégory Paisse, de 997 van Yves Noël en Peter Van Audenhove en de spectaculaire Focus V8 Silhouette van Raphaël Van der Straten, José Close (hij werd 69 dinsdag) en Thierry de Latre du Bosqueau.
 
Nog bekende namen in de Belcar zijn Steve Vanbellingen in een BMW M3 GTR, Patrick Belien en Dimitri Cuyvers (120 D), of Niels Lagrange, Jeffrey Van Hooydonk, Bert Redant, Guido Werckx, Guillaume Dumarey en Bert Van Samang die het in de BMW 235i Racing Cup doen. De BMW Club Sport Trophy is er ook, onder meer met de laatste winnaar van de 24 uur van Spa, Markus Palttala. En kijk ook eens naar de BMW 325 E36 van André Carlier.
 
Een originele wagen is ook de Ford Mustang van Mister Yokohama Olivier Hermans en rallyman Chris Van Woensel.
 
U zal zich dus niet vervelen op Francorchamps tijdens de Euro Race. Start op vrijdag om 9u00 met de eerste vrije trainingen. De eerste race is er zaterdag om 12u50 en het slotsignaal zondag om 17u50. Net op tijd om de GP van Canada F1 te zien!

RAC Spa/Spa Euro Race pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 7 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons