van der Horst

Spa Euro Race: Belcar Endurance Championship stormt de nacht in op zaterdag met avondrace van drie uur

Totaalplan Racing - Lamborghini Huracan Super Trofeo
Totaalplan Racing - Lamborghini Huracan Super Trofeo
Dit weekend trekt het Belcar Endurance Championship richting de Belgische Ardennen. De weergoden geven alvast thuis, met heerlijk zomerweer op vrijdag en zaterdag, wanneer de rijders en teams op het circuit van Spa-Francorchamps de 3-uur durende avondrace van het nationale uithoudingskampioenschap afwerken.
  • 24 Hours of Zolder
Belcar Endurance Championship 2023
Belcar Endurance Championship 2023
Meer dan dertig wagens starten zaterdagavond om iets voor zeven ’s avonds, terwijl we drie uur later, bij het vallen van de nacht, het verdict zullen kennen. Totaalplan Racing, Hamofa Motorsport en VDW Motorsport verdedigen hun leidersplaats in het kampioenschap en de diverse klassen na de opener van het seizoen op Circuit Zolder midden mei. De toegang tot het circuit van Spa-Francorchamps, waaronder de nieuwe tribunes, is gratis, en wie er zaterdag dan toch niet bij kan zijn, die kan zondag op Sporza de samenvatting van de wedstrijd bekijken.
 
Laten we heel even terug in de tijd keren. Goed twintig jaar geleden, we schrijven 2003, was de belangrijkste wedstrijd van het Belcar Endurance Championship al de 24 Hours of Zolder, maar ook de avondrace op Spa-Francorchamps stond toen al met rood in de agenda van veel teams aangeduid. Ook toen luisterde de meeting naar de naam Spa Euro Race en vandaag is dat dus opnieuw het geval.
 
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2 & BMW M2 CS Racing
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2 & BMW M2 CS Racing
Harry Steegmans, Algemeen Directeur van Circuit Zolder, is dan ook blij om weer met de traditie aan te sluiten: “Inderdaad, het is fijn om met ons kampioenschap weer van de partij te zijn en weer op zaterdagavond te racen. Het is overigens opvallend hoeveel parallellen er te trekken zijn. Ook toen spraken we van GTA, GTB, TA en TB, met vooraan Porsche Biturbo versus Chrysler Viper en Corvette. Vandaag spreken we van Audi en Lamborghini als uitdagers van het Duitse merk, maar de grote lijnen zijn hetzelfde. Bij de toerwagens was BMW het te kloppen merk, met bolides zoals de BMW M3 GTR, een wagen die zelfs doet denken aan de huidige BMW M4 GT4… En wat betreft de rijders zagen we toen ook al een zekere… Bert Longin, maar ook Guino Kenis, de broers Thiers… Ik denk dat iedereen dit weekend gaat genieten van een prachtige race op een heerlijk moment van de dag.
 
Belgium Racing Team - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing Team - Porsche 911 GT3 Cup
De deelnemerslijst komt in grote lijnen overeen met de aftrap van het seizoen tijdens het New Race Festival, met in de klasse GTA, MRS GT-Racing met een Porsche 911 GT3 Cup als gast, terwijl Xwift Racing Events het doet met drie Spanjaarden in de BMW 325i in de klasse TB. Verder zijn alle protagonisten van de partij, wat ook duidt op stabiliteit in het nationale kampioenschap. We mogen ons dus verwachten aan een stevige strijd in de diverse klassen, waarbij de strategie, naast de snelheid, een bepalende factor zal zijn. 
 
De Belcar-debatten tijdens de Spa Euro Race beginnen vrijdagnamiddag met een vrije training om 15u35, een vrije training die veertig minuten zal duren, gevolgd door de kwalificatiesessie op vrijdagavond tussen 21u12 en 21u52. De start van de race volgt zaterdag om 18u49 en het verdict kennen we om 21u49.
  
Afspraak in de Ardennen! 

Belcar SeriesDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 1 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons