van der Horst

Spa Euro Race: Belgen mee vooraan op dag 1

McDonald’s Racing Belgium & Deldiche Racing
McDonald’s Racing Belgium & Deldiche Racing
De Spa Euro Race biedt dit weekend een gevarieerd programma aan dat formule wagens, GT’s, tourisme wagens en prototypes omvat. Op vrijdag stond er voor alle deelnemende kampioenschappen al een vrije sessie op het programma terwijl de Supercar Challenge Powered by Hankook en de Engelse GT3/LMP3 Cup ook al hun kwalificatie afwerkten. Er namen heel wat Belgen de piste en zij weerden zich met verve, een overzicht.
Stephan Polderman - Team Bleekemolen
Stephan Polderman - Team Bleekemolen
Dit weekend rijden de Clio Cup France en Central Europe samen op de omloop van Spa waardoor er zich niet minder dan 53 Franse wagentjes op de baan bevonden voor de twee vrije sessies. Onder de deelnemers ook de Belgische Nederlander Stephan Polderman die de kleuren van Team Bleekemolen verdedigt. Polderman kwam niet in actie in de verregende eerste sessie maar in de tweede vrije training reed hij de veertiende tijd algemeen, zevende in het klassement voor de Central Europe Cup.

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
De deelnemers aan de Supercar Challenge Powered by Hankook kregen niet minder dan twee vrije sessies van 40 minuten en de kwalificatie te verwerken. De Belgen speelden een hoofdrol in deze klasse, na de eerste vrije sessie stond de EMG Motorsport Porsche 991 GT3 Cup die Steve van Bellingen deelt met Wiebe Wijtzes bovenaan de tabellen en na de tweede sessie was het de BMW onze landgenoot Ward Sluys die de koppositie innam. In de kwalificatie deden onze landgenoten nog beter Ward Sluys en Wiebe Wijtzes pakten met de JR Motorsport BMW M4 Silhouette de pole voor onze landgenoot Patrick Lamster op een Porsche 991 GT3 Cup van EMG Motorsport. John De Wilde reed met de EMG Motorsport Porsche die hij deelt met van Bellingen reed de vierde tijd na de Porsche van Roger Grouwels.

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
Rick Renmans reed met een BMW GTR die uitkomt in de Supersport 1 Division de achttiende tijd op 41 deelnemers. Jimmy Adriaenssens haalde de Spork Racing SEAT Léon Supercup nog eens uit de garage en samen met Kris van Kelst start hij zaterdag als 25ste, derde in de Supersport 2 Division. Chris Voet en Bart van den Broek zetten hun Peugeot RCZ dan weer op pole in de Sport Division (31ste algemeen).


Ugo de Wilde
Ugo de Wilde
De Zestien deelnemers aan de Formule 4 FFSA Academy moesten hun vrije sessie afwerken in de gietende regen. Op de baan blijven was dus de voornaamste opdracht, Ugo de Wilde met zijn 14 jaar de jongste deelnemer deed dat met verve, hij vertoefde lang in de top tien maar zakte uiteindelijk terug naar de dertiende plaats. Amaury Cordeel parkeerde al na twee ronden zijn wagen naast de baan en sloot dan ook de tabellen af. De Fransman Pierre-Alexandre Jean reed de snelste tijd. Zaterdag staat er een race op het programma voor de jonge rijders, op zondag volgen er nog twee wedstrijden.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Nieuw dit jaar is de de GT & Prototypes Challenge waar de prototypes en snelste GT wagens die voorheen in de Supercar Challenge reden nu hun apart kampioenschap krijgen. Enkele deelnemers aan de Britse GT3/LMP3 Cup mengden zich tussen de Benelux deelnemers. Het waren ook de Ligier LMP3’s uit de Britse Cup die de eerste plaatsen innamen. Tussen de deelnemers vinden we ook de Norma’s van Deldiche Racing en McDonald’s Racing, die vorig weekend nog de Belcar race te Zolder domineerden. De regen die viel tijdens de vrije sessie maakte dat er niet teveel waarde moet gehecht worden aan de chrono's, Luc de Cock klokte de negende tijd, David Houthoofd de achttiende.

Trans Am Euro Racing - Mustang-Chevrolet V8
Trans Am Euro Racing - Mustang-Chevrolet V8
Ook Wim Jeuris tekende present met de blauwe Radical SR3L. Uitkijken was het naar het debuut van de twee Trans Am Euro Racing Mustangs waarvan er een bestuurd wordt door Eric en Alexis van de Poele. De tweede wagen was in handen van Hervé Maillen. De Mustangs staan nog aan het begin van hun ontwikkelingsprogramma en hadden ondermeer te kampen met remproblemen. Geen Belgen in de Britse GT3/LMP3 Cup waar de pole ging naar de Ecurie Ecosse/Nielsen Racing Ligier LMP3 van Alasdair McCaig en Colin Noble.

Foto's: Niels Vaeck Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Supercar Challenge op vrijdag 9 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons