van der Horst

Spa Euro Race: Jan Lauryssen pakt pole – drama voor Totaalplan Racing

Q1 Trackracing - Porsche 992 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 992 GT3 Cup
De tweede race van het Belcar Endurance Championship wordt dus een drie uur durende wedstrijd bij valavond op zaterdag. De kwalificatie werd dan ook vrijdag al afgewerkt en ook op de avond tussen 21 en 22 uur. Met de nieuwe Balance of Performance in voegen lijkt er toch een evenwicht ontstaan tussen de prestaties van de wagens want de tijden lagen dicht bij elkaar. Jan Lauryssen was in grote doen en schonk Q1 Trackracing een eerste pole. Voor de leider in de tussenstand, Totaalplan Racing begon de dag dramatisch, tijdens de enige vrije training raakte de wagen zwaar beschadigd bij een aanrijding. De Lamborghini kon niet deelnemen aan de kwalificatie.
  • Powercars
Schade op de Totaalplan Racing Lamborghini
Schade op de Totaalplan Racing Lamborghini
In de namiddag was er een vrije training voor de deelnemers aan het Belcar Endurance Championship. Daarin ging de snelste tijd naar de PK Carsport Audi R8 GT2 die een trits Porsches voorbleef. Maar het belangrijkste feit van die sessie was de aanrijding tussen de Totaalplan Racing Lamborghini en één van Q1 Trackracing Porsches. Daarbij werd de Italiaanse bolide zwaar beschadigd, onder meer de ophanging vooraan rechts werd van het chassis gerukt. Onmogelijk om de schade op het circuit te herstellen en de Lamborghini nam dan ook niet deel aan de kwalificatie. Het team gaat nu proberen het reservechassis naar het circuit te brengen om alzo de wagen nog aan de start te krijgen van de race.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
In de kwalificatie bleef het lang spannend bovenaan de tabellen tot Jan Lauryssen in 2:21.304 een knaltijd neerzette. De enige wagen die in de buurt kwam van die tijd was de PK Carsport Audi R8 GT2, maar die zag zijn twee beste rondes geschrapt voor het niet respecteren van de track limits waardoor de Audi wegzakte naar de zevende plaats. Op de eerste startlijn krijgen we zaterdag naast de Q1 Trackracing Porsche de Belgium Racing Team 992 GT3 Cup van Koen Wouters en Jos Menten (2:22.724). De tweede startlijn wordt ingenomen door de twee RedAnt Racing Porsches met De Wilde/Rillaerts voor Haverans/Wils. De Speedlover Porsche van Verhoeven klokte de vijfde tijd voor de Russell Racing by SemSpeed Lamborghini van Corten/Van Hooydonck/Thiers.

BMS Motorsport - BMW M4 GT4
BMS Motorsport - BMW M4 GT4
De Belgium Racing Team Porsche van Derdaele/Cool kwam niet verder dan de achtste tijd. De MRS GT Racing Porsche Thong Wei Fung/Lo Piu volgde met de negende chrono. Op de tiende plaats vinden we de eerste wagen uit de GTB klasse terug de BMS Motorsport BMW M4 GT4 van Baelus/Van Pelt/Van Belle. Plaatsen twee en drie in de klasse waren voor respectievelijk de BMW’s van TCL Motorsport en Hamofa Motorsport.

JJ Motorsport - BMW 330i
JJ Motorsport - BMW 330i
De GTE Racing Cupra TCR van Van Den Hove/Bradt/Van Den Hove was primus in de TA klasse en reed de dertiende tijd algemeen gevolgd door de BMW’s van Bilia Edmond by G&A Racing en Hamofo Motorsport. In TB ging de pole naar de JJ Motorsport BMW 330i van Guido Werckx en Tom Werckx. De VDW Motorsport BMW E46 en de Convents Racing Team BMW 325i #50 volgden op de tabellen.

Foto's: Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belcar Endurance op zaterdag 3 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons