van der Horst

Spa Euro Race: Kenny Herremans en Dylan Derdaele verdelen de winst

Dylan Derdaele - Belgium Racing
Dylan Derdaele - Belgium Racing
In een op de piste redelijk chaotisch verlopen weekend haalden Kenny Herremans en Dylan Derdaele de kastanjes uit het vuur, terwijl Nathan Vanspringel en Alexander Borgmans voor winst gingen in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup.
Race 1: Herremans pakt de 1ste overwinning.

Van bij de start gingen de poppen aan het dansen en bij het aansnijden van het rechte stuk richting Raidillon kwam eerst Hanne Terium in contact met Belle Rappange, waarna Tom Feyaerts een tik verkocht kreeg en ook Rik Koen en Doortje Herber in de klappen deelden. De race werd met rood gestopt en na het opruimen van het puin en herstart voor de resterende twintig minuten achter safety car verscheen Daan Pijl aan de leiding, voor de Belgium Racing Team-auto’s van Derdaele en Huart. Eén ronde verder kon Caresani zich loswerken van Derdaele-Huart en op zoek gaan naar de snelle Pijl.

Kenny Herremans - Ford Van den Bossche by Niels Lagrange
Kenny Herremans - Ford Van den Bossche by Niels Lagrange
Moeilijk gestart slaagde Herremans erin om Longin achter zich te laten en de strijd aan te gaan met De Wit, terwijl Derdaele en Huart uitkeken naar een Belgische 1-2. Herremans verbrodde mooi dat feestje. Kenny Herremans: “Wat een race! In het begin zat ik nergens en had het daarop aan de stok met Longin. Met Derdaele, Huart, De Wit, Sieljes en Stuart zaten we ronde na ronde op een zakdoek en in een gewaagd inhaalmanoeuver schoof ik op naar plaats 4 en leider bij de Belgen. Dat de anderen achter mij bleven bakkeleien liet mij toe mijn positie te behouden. Ik pak dikke punten en dat is goed voor het kampioenschap!”

Door straftijd en het verlies van één plaats voor Nederlander De Wit schoof Herremans nog op naar een 3de plaats algemeen, hetgeen hem ook nog punten oplevert in de Dutch Belgian Super Star. Bert Longin nam vrede met een 4de plaats, voor David De Saeger en een uitmuntende Nathan Vanspringel.

Podium race 1 Junior klassement Spa
Podium race 1 Junior klassement Spa
In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup kon deze Nathan Vanspringel in de voorlaatste ronde profiteren van een stuurfoutje van de totdan sterk dominerende Giovanni Van Lil om een eerste verdiende overwinning op zak te steken voor dus Van Lil en Alexander Borgmans. Zoals geweten ging de 16-jarige Vanspringel tijdens de kwalificaties hard van de baan, vernielde hierbij de #29 Fiesta en diende ter controle naar een Luiks ziekenhuis. Daar werd hij op zaterdagnacht fit bevonden om terug te racen en dankzij de hulp van TeamFloral kon hij opnieuw aan de slag in de Fiesta waarmee in 2018 Ruben Valckenare aantrad. Wegens geen oefentijd diende hij wel achteraan het veld de start te nemen.

Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel: “Ongelooflijk! Gisterenavond lag ik nog in de ziekenboeg en nu staat ik hier op het hoogste schavotje! In de crash heb ik alle hindernissen kunnen ontwijken en zonder Hanne had ik snel Giovanni in het visier. Enkel doordat hij in de pif-paf rechtdoor ging, geraakte ik voorbij en kon ik de leidersplaats pakken. Een speciale dank aan Vanspringel Motorsport voor het klaarmaken van de auto en uiteraard ook TeamFloral voor het uitlenen van de auto van Ruben!” 

Race 2: David De Saeger leidde, maar Dylan Derdaele won

David De Saeger - Vanspringel Motorsport
David De Saeger - Vanspringel Motorsport
Vanuit pole position verscheen David De Saeger bij het aansnijden van de Source-bocht aan de leiding van het ietwat uitgedunde startveld en bleef knap de baas van een meute Nederlanders, die onderling meteen kibbelden over wie de Belg zou kunnen verschalken in de eerste ronde. Bij het aansnijden van de 2de ronde moest De Saeger plaatsruimen voor de Noorderburen maar hij hield stand als snelste Belg en wist wat voorsprong uit te bouwen op het trio Huart-Longin-Derdaele. Kenny Herremans zat toen niet meer in de kopgroep: als gevolg van een tik (hallo Stuart?) schoof hij van de baan, kreeg niet meteen de motor opnieuw aan de praat en hij zakte weg in de achterhoede. Bij de Junioren moest Giovanni Van Lil het leiderschap afstaan, nadat hij aan de busstop (ook) door een Nederlander werd aangetikt.

Aan de spits hield De Saeger gelijke tred met De Wit-Pijl-Stuart-Caresani en beveiligde vooral die bijna 1ste Belgische zege voor Vanspringel Motorsport. Achter de #25 moest aanvankelijk Huart afrekenen met Longin, terwijl Derdaele de kat uit de boom leek te kijken. In de 5de ronde slaagde De Saeger erin om zich op een 4de plaats algemeen te nestelen, terwijl Huart de hete adem voelde van Derdaele, die op zijn beurt Longin achter zich hield. Bij de Junioren was het Alexander Borgmans die leidde voor Vervisch, Vanspringel en, met veel achterstand, Van Lil.

Met nog één ronde te gaan leek De Saeger af te stevenen op een meer dan verdiende zege, maar bijna uit het niets was Derdaele, geholpen door het neerzetten van snelle rondetijden en het robbertje vechten tussen De Wit, Pijl, Stuart, Caresani, Paul Sieljes en… De Saeger voor de Top 6, ingelopen op de Belgische leider. Aan de busstop zat hij vlak achter de De Saeger en doordat deze laatste plots kreeg af te rekenen met een niet optimaal draaiende motor slaagde hij erin om De Saeger aan de eindmeet naar de 2de plaats te verwijzen. Het was een dubbeltje op een kant, want in het manoeuver zag De Saeger zich naar de zijberm gewrongen en kwam het bijna tot een aanrijding tussen de twee leiders!

Philippe Huart vervoegde als 3de het Belgium Racing/Ford Peerlings-getint podium. Bert Longin eindigde opnieuw 4de, juist voor terug-van-weggeweest Herremans en een uitstekende Alexander Borgmans. Deze laatste won het Junior-klassement van Niels Lagrange by FordStore Morren Motor-teammaat Gilles Vervisch, die in zijn eerste race meteen op het podium mocht plaatsnemen. Nathan Vanspringel werd 3de, voor Giovanni Van Lil.

Dylan Derdaele: “Het deed deugd dat wij na een moeilijke start van het seizoen hier in Francorchamps vooraan konden meevechten. Dat wij twee keer met zowel Philippe (Huart) als mezelf op het podium eindigen, is het bewijs dat we de goede weg zijn ingeslagen. Op het einde van de race zag ik ronde na ronde leider De Saeger steeds beter in mijn visier komen rijden en ja, in die laatste bocht ben ik tot het uiterste gegaan om die 1ste plaats te pakken.”

Alexander Borgmans - Ford Morren Motor by Niels Lagrange
Alexander Borgmans - Ford Morren Motor by Niels Lagrange
Alexander Borgmans: “Ik had voor deze race Niels Lagrange dat 1ste petje als winnaar beloofd en die belofte ben ik dus nagekomen! Nochtans heb ik het in die voorlaatste ronde even zeer warm gekregen: aan de busstop stuurde ik iets te enthousiast in en bij het aantikken van de kerbstone liep het bijna mis. Enkele meters verder in de remzone aan de Source voelde ik even geen remmen en gleed rechtdoor. Gelukkig kon ik mijn weg verderzetten en de job afmaken. Deze eerste zege smaakt alleszins naar meer.”

In het kampioenschap telt Bert Longin nog steeds de meeste punten, voor Kenny Herremans, Philippe Huart, David De Saeger en Dylan Derdaele. In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup is Nathan Vanspringel opgeklommen naar de 2de plaats, en moet met slechts twee puntjes verschil de leiding laten aan Giovanni Van Lil. Alexander Borgmans is mooi 3de in de tussenstand.

In het Ford Dealer Team Championship staat FordStore Feyaerts (Longin) aan de leiding, voor Ford Van den Bossche (Herremans), Ford Peerlings (Huart), Ford Vanspringel Waver (De Saeger), Ford Peerlings (Derdaele), Ford Vanspringel (Vanspringel) en Ford Morren Motor (Borgmans).
Volgende afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup vindt plaats op Circuit Zandvoort in het kader van de Blancpain GT World Challenge op 12, 13 en 14 juli.
 
Uitslag Race 1: 1. Herremans 6 ronden; 2. Derdaele, op 0,568; 3. Huart, op 5.920; 4. Longin, op 7.271; 5. De Saeger, op 7.280; 6. N. Vanspringel, op 15.162; 7. Van Lil,  op 16.110; 8. Borgmans, op 19.800; 9. G. Vervisch, op 42?862; 10. Versluys, op 2.03.899; 11. Terium, op 6 ronden; 12. T. Feyaerts, op 6 ronden
 
Uitslag Race 2: 1. Derdaele, 10 ronden; 2. De Saeger, op 0,070; 3. Huart, op 14.293; 4. Longin, op 14.559; 5. Herremans, op 24.550; 6. Borgmans, op 40.127; 7. G. Vervisch, op 1.07.016; 8. N. Vanspringel, op 1.27.215; 9. Van Lil, op 2.36.795; 10. Versluys, op 5 ronden.
 
Kampioenschap: 1. Bert Longin 69; 2. Kenny Herremans 65; 3. Philippe Huart 58; 4. David De Saeger 57; 5. Dylan Derdaele 56; 6. Giovanni Van Lil 36; 7. Nathan Vanspringel 34; 8. Alexander Borgmans 30; 9. Hanne Terium 21; 10. Tom Feyaerts 19; 11. Kristoff Cox 17; 12. Gilles Vervisch 16; 13. Bart Versluys 12
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Giovanni Van Lil 36; 2. Nathan Vanspringel 34; 3. Alexander Borgmans 30; 4. Hanne Terium 21; 5. Gilles Vervisch 16
 
Ford Dealer Team Championship: 1. #24 FordStore Feyaerts 66; 2. #32 Ford Van den Bossche 65; 3. #98 Ford Peerlings nv Pelt 58; 4. ; #25 Vanspringel Automobiles Wavre 56; 5. #99 Ford Peerlings nv Pelt 48; 6. #29 Vanspringel Automobiles Brussels 38; 7. #14 Ford Motor Morren 35; 8. #4 FordStore Feyaerts 26; 9. #30 Ford Motor Morren 17; 10. #97 Garage Peerlings Lommel 14
 
Ford Fiesta Sprint Cup
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 23 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Races.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons