van der Horst

Spa Euro Race: Laat het spektakel beginnen

Nog maar enkele nachtjes slapen voordat het officiële startschot wordt gegeven voor de Spa Euro Race 2019 op vrijdag 21 juni. Zoals aangekondigd zal de verscheidenheid regeren over de loop van het weekend, dat ook met heel aangename weersomstandigheden wordt aangekondigd. Een kleine bui valt niet uit te sluiten, we zijn tenslotte op Spa-Francorchamps!
Ook dit jaar zullen de verschillende paddockruimtes van het mooiste circuit ter wereld maar net voldoende zijn om alle startvelden te onthalen die de Royal Automobile Club van Spa verzamelde. In totaal zijn het inderdaad bijna 250 bolides die de piste zullen kiezen. Een weloverwogen mengeling van eenzitters, prototypes, GT’s en toerwagens. Middenin het lopende seizoen zullen de gevechten volop woeden en de gelegenheid om zijn naam op de winnaarsbeker in Francorchamps te schrijven zal een bijkomende motivatie vormen voor het gros van de diverse rijders.
 
Wat eenzitters betreft zal het Franse F4 kampioenschap nadrukkelijk aanwezig zijn. De jonge wolven werken drie sprintraces af van amper 20 minuten. De Fransen zijn aan het feest sedert het begin van het seizoen. Hadrien David leidt binnen het kampioenschap de dans voor Reshad De Gerus en Enzo Valente terwijl de Zuid-Afrikaan Stuart White en de Amerikaan Nicky Hays in de voorlopige top 6 staan. Eén Belg zien we op dit niveau en dat is Sten Van Der Henst, 12de in deze competitie.
 
De Radical Challenge is een competitie van hoog niveau en wordt dikwijls beschouwd als een springplank naar de prototype races. De Britse competitie ziet er het komende weekend zeer internationaal uit met rijders uit Frankrijk, IJsland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Rusland en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Het zal een strijd op alle niveaus worden tussen de diverse Radical SR3 RSX. En het is een Belgische Zwitser wonende in Duitsland, Jérôme de Sadeleer, die in Spa zal aankomen als leider voor de Britten Dominik Jackson en Jac Constable. De sterke man van dit seizoensbegin haalde al twee podia in Spa en mikt deze keer duidelijk naar de hoogste trap van het podium.
 
De deelnemers aan de Lotus Cup Europe zijn toe aan hun derde afspraak van het seizoen en het is volop strijd aan de kop van de rangschikking tussen de Fransen Chris en Franck Laroche, aan het stuur van een 2-Eleven, en de onvermijdelijke Hongaar Bence Balogh op een Evora GT4. Aan Belgische zijde is er Thierry Verhiest met een Exige V6 Cup R, die zal willen profiteren van deze thuiswedstrijd om binnen de top 10 van het kampioenschap te klimmen. John Rasse van zijn kant, eveneens op de Exige V6 Cup R, wil graag een herhaling van de eerste wedstrijd op Hockenheim : een zege! De toon is gezet…
 
Het zou de Spa Euro Race niet zijn zonder de Supercar Challenge en de GT & Prototype Challenge, die nauw aan het hart liggen van Dick Van Elk en zijn troepen. Zij vormen een enkel peloton van bijna …60 bolides op het 7 kilometers lange circuit van Francorchamps ! De promotor gaf de officiële deelnemerslijst nog niet vrij, met daarop waarschijnlijk nog een of andere verrassing. Het begin van hun seizoen ging al langs Magny-Cours en Zolder en liet toe aan meerdere concurrenten, waaronder enkele Belgen, om zich te tonen. Zo komen de volgende rijders als leiders in hun categorie naar Spa : Laurents Hörr (Ligier JS P3, LMP3), Neil Primrose (Norma, CN), Antoine Matteo en Hector Gouraud (Radical SR3, SR3-Praga), John De Wilde (Porsche 991 GT3 Cup, GT), Dennis De Borst en Stan Van Oord (Seat Leon Cup Racer, Supersport 1), Maxim Oosten en Milan Teekens (BMW Silhouette, Supersport 1) en tenslotte ook Rob Nieman (Renault Clio RS, Sport). Een uitgelezen mengeling van categorieën!
 
Na de spectaculaire aanvang op het Circuit van Zolder komt de Belgische en Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup naar de Ardeense roetsjbaan. Dat zorgt voor een aanwezigheid van bijna 30 gelijkaardige Fiesta ST-Line die deurklink aan deurklink zullen racen. Dit is het wereldje van de ‘close racing’, met wedstrijden van 30 minuten. Bij de Nederlanders zijn de eerste leiders Youri Verwijsveren en Jorn Boertien bij de Juniors (-24 jaar) met Laurens De Wit leider bij de Seniors (+24 jaar). Bert Longin, die wordt afgelost door zijn zoon Stienes in Spa, leidt de dans in de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup terwijl Giovanni Van Lil zich opwierp tot de beste Junior, ondanks de uitstekende tijden en de zege in race 1 voor Hanne Terium in Limburg. Noteren we dat de Spa Euro Race het debuut in de autosport zal zien van een zekere Gilles Vervisch, de jongere broer van Frédéric Vervisch, officieel rijder voor Audi Sport in GT3 en TCR!
 
Dan blijft er nog de ACNN, de Autosport Competitie Noord Nederland, een Nederlandse serie die is voorbehouden aan amateur rijders en die heel wat succes kent. Ze zullen immers starten met… 76 voor de trainingssessies! De topbolides zijn hier de BMW E36, Z3, Zilhouette, Porsche Cup, Cayman, Boxster en 944, Seat Leon, enz. Dat leidt tot vier onderscheiden klassen en evenveel podia. Ze maken het grootste startveld uit van dit weekend…
 
De hoofdrolspelers staan in de startblokken, het eerste groen licht zal aanfloepen op vrijdag, klokslag 9u00 met de vrije trainingen voor de Radical Challenge UK…     

Spa Euro RaceDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op maandag 17 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Races.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons