van der Horst

Spa Euro Race: Overzicht dag 2

Max Asschoff - Ginetta G58
Max Asschoff - Ginetta G58
Onder een mooie zon en met zeer aangename temperaturen was deze tweede dag van de Spa Euro Race 2019 rijk aan emoties en omwentelingen in alle categorieën.
De rijders van de Radical SR3 RSX wagens uit het Radical Challenge Championship openden het bal ter gelegenheid  eerste endurance race van 50 minuten. Het werd een gevecht met getrokken messen tussen de poleman Jérôme de Sadeleer en zijn secondant Dominic Jackson… totdat een contact tussen de twee de Zwitserse leider elimineerde! Dat was alles dat Jackson nodig had om de zege eenvoudig binnen te halen voor Brian Caudwell en John McLeod. In de loop van de namiddag kwamen de  Radical machines opnieuw op de baan, deze keer voor een super sprint van 20 minuten die het aan Jackson toeliet een dubbelslag te slaan toen hij weerstond aan een opzittende Jérôme de Sadeleer. Er was een hevig gevecht voor de kleinste podiumtrede tussen Jon McRae en John McLeod, die in deze volgorde eindigden.

Incidenten waren er ook bij de jonge wolven van het Franse kampioenschap in de Formule 4. De Fransman Hadrien David, vertrokken vanaf pole position, liet zich al snel voorbijgaan door de Amerikaan Nicky Hays vooraleer opnieuw de leiding over te nemen door… een crash van zijn tegenstander! Alle voordeel dus voor de Zuid-Afrikaan Stuart White, die even dacht aan het langste eind te kunnen trekken maar die de Fransman Isack Hadjar opnieuw zag voorbijkomen in de slipstream om naar de zege te rijden. De winnaar is amper…14 jaar! White redde nog de tweede plaats voor Victor Bernier, die de tweede beste Junior werd achter Hadjar. Een uitstekende 4de plaats was er voor de Belg Sten Van Der Henst, die aan de voet van het podium strandde nadat hij in zevende positie was vertrokken.
 
Ook aan de kop van de Lotus Cup Europe was er een duel, met de Hongaar Bence Balogh (Evora GT4) die dertig minuten lang de degens kruiste met de Belg Pieter Verlinde (Evora GT4) voordat hij uiteindelijk het gat sloeg nadat Verlinde een Drive Through incasseerde omdat hij net iets te vaak de limieten van de piste overschreed. Het was de Brit Steve Williams (Evora GT4) die het podium vervolledigde voor die andere Belg, Thierry Verhiest, die de groep van de Exige V6 Cup R leidde. Er was de zege voor Franck en Chris Laroche in de 2-Eleven en voor Sven Pettersson (Elise Cup R) in de klasse Productie.
 
Een van de hoogtepunten van de dag was het eerste treffen van de Supercar Challenge en de  GT & Prototype Challenge samen. Een veertigtal bolides maakten er een indrukwekkend peloton van dat werd aangevoerd door de machines van de categorie LMP3. Het was de Duitser Max Asschoff (Ginetta G58) die zegevierde. Hij pakte de kop vanaf de eerste ronde en handhaafde zijn voorsprong door te weerstaan aan zijn landgenoot Laurents Hörr (Ligier JS P3) om uiteindelijk een schitterende zege binnen te halen. De Zwitser Marciello Marateotto (Norma M30) vervolledigde het podium voor het Luxemburgse team DKR Engineering van Kendy Janclaes. Prachtige zege voor Tom Boonen (Norma M20) in de Divisie CN. De voormalige beroepswielrenner bouwt gestaag aan zijn niveau als rijder. Een andere Belg, John De Wilde (Porsche Cup), haalde het bij de GT’s, terwijl het duo De Borst-Van Oord met hun Cupra TCR wonnen in SuperSport 1, net als de Belgen Chris Voet en Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ Cup) in Sport. 
 
De amateur rijders van de ACNN, voor het grootste deel Nederlanders, hielden een eerste wedstrijd over 60 minuten die werd gedomineerd door de Porsche GT3 Cup. Jos Jansen won  voor Jürgen Albert en Henrik Hoeffner.  

Deze zaterdag zag eveneens het optreden van de Nederlandse en Belgische deelnemers aan de Ford Fiesta Sprint Cup. Op hun programma stonden twee vrije trainingssessies en een kwalificatiesessie die gedomineerd werd door onze noorderburen. De uiteindelijk sessie, die plaatsen voor de beide startgrids zou bepalen, werd gemarkeerd door een zware crash van  Nathan Vanspringel. De jongeman kwam er gelukkig heelhuids vanaf. Het was de Nederlander Rik Koen die de beste tijd zette over een vliegende ronde terwijl bij de Belgen David De Saeger zich de pole position toeëigende voor Bert Longin en Kenny Herremans.
 
Het vervolg en het slot van deze Spa Euro Race 2019 zien we op zondag, met een programma dat niet minder dan 8 races telt! Consumeren met mate…

Spa Euro Race
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 23 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Races.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons