van der Horst

Spa Euro Race: Terugblik op de Belcar Endurance Championship race.

Start Belcar race @ the Spa Euro Race
Start Belcar race @ the Spa Euro Race
In Spa-Francorchamps stond dit weekend de tweede race van het Belcar Endurance Championship op de menu, een race van 500 kilometer in de Belgische Ardennen. Na een prachtige wedstrijd, die tot op de meet spannend bleef, ging de zege naar Jan Lauryssen, dit het in zijn Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup solo deed. Op de meet had hij een marge van amper tien seconden op de regerende kampioenen, Bert en Stienes Longin, samen met Peter Guelinckx in de PK Carsport Audi R8 GT2. De derde plek was voor Philippe Wils en Michiel Haverans in een Porsche 911 GT3 Cup van RedAnt Racing. PK Carsport neemt de leiding over in het kampioenschap van het onfortuinlijke Totaalplan Racing en het kampioenschap drukt nu even de pauzeknop in, alvorens terug te komen voor de race van het jaar, de 24 Hours of Zolder, op 26 en 27 augustus en daar mogen we ons aan een schitterende startgrid verwachten.
  • De Swert Opticiens
Q1 Trackracing - Porsche 992 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 992 GT3 Cup
Jan Lauryssen is in Spa-Francorchamps zonder meer de man van het weekend geworden. De ondernemer uit de Kempen reed naar de polepositie op vrijdagavond en was tijdens de drie uur durende wedstrijd op zaterdagavond nooit uit de voorste gelederen weg te slaan. Na een prachtige race, met prima werk van zijn team, Q1 Trackracing, stak Lauryssen zijn allereerste zege in het nationale uithoudingskampioenschap op zak, meteen ook de eerste nationale overwinning voor het team Q1 Trackracing. Het was ook de eerste zege voor Porsche in het Belcar Endurance Championship sinds de 24 Hours of Zolder in 2018.

Ik ben dolgelukkig, maar ook erg moe”, klonk het bij Lauryssen op het podium in het duister. “Het was een bijzonder intense race, waarin de concurrentie nooit ver af was, wat maakte dat ik geen moment rust kende. Bovendien had ik een probleem met mijn dranktoevoer in de auto, wat fysiek uiteraard geen meevaller was. Ik heb echter doorgebeten en dit is een fantastische overwinning, niet alleen voor mij, maar voor het hele team.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Achter Lauryssen kwam de PK Carsport Audi op goed tien seconden als tweede over de meet, waarbij Stienes Longin de laatste stint voor zijn rekening nam: “Ik heb alles gegeven, maar het is net niet gelukt. We zijn getuige geweest van een heerlijk schouwspel en we moeten vandaag onze meerdere erkennen in Jan en Q1 Trackracing, maar dat is alleen maar goed voor het kampioenschap dat we meerdere winnaars krijgen”, aldus Stienes Longin, auteur van de snelste ronde in de wedstrijd.

Pech in het Italiaanse kamp

Pech voor Totaalplan Racing
Pech voor Totaalplan Racing
Lamborghini, het derde topmerk in de klasse GTA, kende in Spa-Francorchamps een moeilijk weekend. Tijdens de vrije training raakte de wagen van Totaalplan Racing tegen wil en dank betrokken in een aanrijding, wat maakte dat de Super Trofeo niet aan de kwalificaties kon deelnemen. Cédric Wauters reed vervolgens een bijzonder sterk openingsuur, kon postvatten in de top 3, maar mechanische problemen maakten dat de Italiaanse GT vroegtijdig uit de race verdween. Ook bij Russell Racing verliep de race niet van een leien dankje en het trio Corten-Thiers-Van Hooydonk werd negende.

Een mooie prestatie was er ook voor Philippe Wils en Michiel Haverans, die met de RedAnt Porsche 911 GT3 Cup een zeer regelmatige wedstrijd beloond zagen met een derde plek. “Ik heb me echt geamuseerd”, klonk het bij Philippe Wils op het podium. Achter de top 3 ging de vierde plek algemeen naar de Belgium Racing Porsche van Wauters-Menten, voor de merkgenoten van RedAnt Racing, met Rillaerts-De Wilde. De jonge Kaï Rillaerts maakte zijn debuut in de autosport en op zijn zestien kon hij meteen mee met de gevestigde waarden.

Harry Steegmans, Algemeen Directeur van Circuit Zolder, was dan ook een tevreden man: “We hebben een zeer mooie wedstrijd gezien, waar alle merken hun troeven hebben uitgespeeld en vooraan meedraaiden. Het is jammer dat Lamborghini uit de strijd verdween, maar verder was deze race publiciteit voor de nationale autosport. We gaan met ons team verder werken om de 24 Hours of Zolder zo goed mogelijk voor te bereiden en er in Limburg één groot feest van de nationale autosport van te maken, zowel op als naast de piste!

Driemaal BMW in de andere klassen

In de klasse GTB was de zege voor Rob en Kris Verhoeven in de Hamofa BMW M4 GT4, voor de merkgenoten van TCL Motorsport en BMS Motorsport, met Terclavers-Terclavers-Zaenen en Van Pelt-van Belle.

Bilia Edmond - BMW M2 CS Racing
Bilia Edmond - BMW M2 CS Racing
In TA wonnen de thuisrijders Arthur Rasse en Fred Caprasse in de Bilia Edmond BMW M2 CS Racing, voor de Cupra TCR van GTE Racing (Bradt-Van Den Hove-Van Den Hove) en de PK Carsport BMW M2 van Planckaert-Lismont. In TB tot slot was het al BMW wat de klok sloeg, met VDW Motorsport (Van de Water-Van Geel-Beyers), voor de familie Werckx in de JJ Motorsport BMW 330i en de Convents Racing Team BMW 325i van Raymakers-Convents.

De volgende afspraak van het Belcar Endurance Championship is de 24 Hours of Zolder op 26 en 27 augustus. 

Belcar SeriesDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op zondag 4 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons