van der Horst

Spa Euro Race: Ward Sluys en Bas Schouten winnen race 1

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
Zaterdagmiddag, 13.45 uur is de start van de eerste race van het weekend van de Supercar Challenge powered by Hankook. Eénenveertig auto’s op de startgrid, een prachtig mooi veld van GT’s en toerwagens gaat van start onder droge omstandigheden.
  • Dreamdrive
Op de eerste startrij start Bas Schouten in de BMW M4 Silhouette van JR Motorsport met naasthem de Porsche 991 Cup met Patrick Lamster achter het stuur. De tweede rij is gevuld met twee Porsches namelijk die van Roger Grouwels en John de Wilde. In de Supersport 1 divisie start Dennis de Borst van pole position en vanaf de tiende positie algemeen. Direct achter hem staan de BMW’s van Eric van den Munckhof en Peter Schreurs.

Ollie Taylor start vanaf de eerste positie in de Supersport 2 divisie en Bart van den Broeck zit achter het stuur tijdens de start van de Peugeot RCZ om zijn pole position te verdedigen. In de DRDO-klasse, dit weekend rijden zij mee als gastklasse in de Supercar Challenge, is de eerste plek voor Daan van Kuijk voor Peter Koelewijn en Emile Drummen. Om 13.45 uur vertrekken de bolides voor de opwarmronde en de start voor een race over zestig minuten.

Wanneer de rode lichten uitgaan, zien we een hele goede start van de John de Wilde met de Porsche die van de vierde positie al voor La Source op de tweede positie beland en aansluit achter Bas Schouten die ook goed weg was. Roger Grouwels sluit aan op de derde positie.

In de Supersport 1 divisie wisten Eric van den Munckhof en Peter Schreurs met de start voorbij te gaan aan Dennis de Borst, daarachter sloot Robert van den Berg direct aan.

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
Achterop het circuit bij Le Combes komen de Peugeot RCZ van Bart van den Broeck en de Alfa 147 Cup wagen van Sandra van der Sloot in contact met elkaar. De race eindigt hier voor Van der Sloot omdat door het contact het wiel afbreekt, Van den Broeck kan wel zijn weg vervolgen.  Rob Nieman krijgt hierdoor de leiding in de Sport divisie in handen, voor Bart Drost, Wim Lemmers en Jos Veldboer.

Bij de eerste doorkomst zien we dat Schouten al een klein gat heeft van 2,5 seconden op John de Wilde en Roger Grouwels. Patrick Lamster heeft twee plekken verloren en rijdt op de vierde positie, vlak voor Mark van der Aa en Bob Herber.

Roger Grouwels op de derde positie dringt aan bij De Wilde en weet hem voorbij te gaan, hij kan op jacht naar de leidende Schouten. Daarachter zijn er drie BMW’s voorbij gegaan aan de Porsche van Lamster, zowel Van der Aa, Herber als Daan Meijer schuiven een plek door ten koste van Lamster welke het lastig heeft in de eerste minuten van de race.

Opnieuw zijn er problemen voor het BS Racing Team. Peter Schreurs moet zijn BMW langs het circuit stilzetten en kan zijn weg niet meer vervolgen. Van den Munckhof leidt nog altijd voor De Borst en Robert van den Berg.  

Van den Broeck heeft zijn weg weten te vervolgen na zijn contact in de eerste ronde en vecht zich weer een weg naar voren. Na enkele ronden meldt hij zich weer bij de Clio’s van Drost en Nieman en weet ook hen weer voorbij te steken en hij rijdt opnieuw aan de leiding.

In de DRDO klasse rijdt na twintig minuten racen Daan van Kuijk aan de leiding, voor Peter Koelewijn en Ronald Friederich. Van Kuijk heeft maar twee seconden voorsprong en zijn achtervolgers ziet hij dan ook iedere keer nog in zijn spiegels.
 
Robert van den Berg heeft inmiddels de leiding over weten te nemen door De Borst en Van den Munckhof voorbij te steken en geeft nog een beetje gas bij.

Voordat het pit window open gaat heeft Schouten reeds een voorsprong opgebouwd van tien seconden op zijn eerste achtervolger Roger Grouwels, welke dan weer een gaatje heeft van zo’n zeven seconden naar het groepje met De Wilde, Van der Aa, Herber en Meijer. Dit groepje blijft mooi bij elkaar.

Na de pitstops zien we dat Ward Sluys, welke het stuur heeft overgenomen van Schouten, nog altijd aan de leiding ligt. Daarachter is het Koen Bogaerts op een achterstand van vijftien seconden. Roger Grouwels is terug gevallen naar de vierde positie doordat hij langer stil moest staan door de resultaatseconden.  

In de Supersport 2 heeft Jimmy Adriaenssens geprofiteerd van de extra seconden die Ollie Taylor had en rijdt nu in de leidende positie. Michael Smith rijdt op de derde positie. In de DRDO klasse is er niets veranderd na de pitstops en rijdt Wouter Boerekamps aan de leiding voor Peter Koelewijn en Emile Drummen.

Munckhof Racing - BMW Z4 Coupe GTR
Munckhof Racing - BMW Z4 Coupe GTR
Als de pitstops voorbij zijn van de Supersport 1 divisie en de tweede rijders achter het stuur zitten, zien we dat Benjamin van den Berg nog altijd aan de leiding ligt voor Henry Zumbrink en Martin de Kleijn. In de Sport divisie ligt Rob Nieman aan de leiding na de pitstops voor Chris Voet welke nu het stuur in handen heeft van de Peugeot en Bart Drost in de tweede Clio van Spirit Racing team.  

Aan de kop van het veld geraakt Bogaerts niet aan de leidende BMW M4 Silhouette van Sluys. Daarachter is het wel gelukt voor Roger Gouwels om een plek te winnen op Meijer. Donald Molenaar is momenteel de snelste op de baan en wint bijna twee seconden per ronde op zijn voorgangers.

Momenteel ligt hij op de vijfde positie achter Meijer. Een paar ronden later slaat het noodlot toe voor Meijer, hij moet zijn BMW langs de baan parkeren met een kapotte motor.

In de laatste minuten van de race zien we dat Henry Zumbrink, nu rijdend in de BMW Z4 Coupe GTR, op de bumper zit bij Benjamin van den Berg en het wordt nog zeer spannend. Zumbrink was sneller in de laatste ronden en weet uiteindelijk in de voorlaatste ronde voorbij te gaan en de leiding over te nemen.

Ward Sluys ziet de finishvlag als eerste, hij wint samen met Bas Schouten de eerste race van dit weekend. Koen Bogaerts en Mark van der Aa finishen als tweede voor Roger Grouwels en equipe Patrick Lamster en Donald Molenaar.

Eric van den Munckhof en Henry Zumbrink winnen de Supersport twee divisie door een paar snelle laatste ronden en een mooie inhaalactie. Robert en Benjamin van den Berg mogen als tweede mee naar het podium, welke compleet gemaakt wordt door Dennis de Borst en Martin de Kleijn.

West Suffolk Racing - BMW E90
West Suffolk Racing - BMW E90
Winst is er voor Jimmy Adriaenssens in de tweede Supersport klasse. Hij wint voor Ollie Taylor en Michael Smith en in de Sport divisie gaat de winst uiteindelijk toch nog naar Chris Voet en Bart van den Broeck. Rob Nieman heeft gestreden tot de laatste minuut en pakt een zeer verdiende tweede positie voor teamgenoot Bart Drost.

In de DRDO klasse is de winst voor Daan van Kuijk en Wouter Boerekamps. Tweede wordt hier Freddy Schaap voor equipe Emile Drummen en Ronald Friedrich. Peter Koelewijn lag lang op de tweede positie, maar moest zijn wagen voortijdig stil zetten.

Morgen zijn er nieuwe kansen voor iedereen. Om 13.15 uur wordt dan de tweede race van het evenement gereden welke u kunt volgen via livetiming.alkamelsystems.com/spa

Supercar Challenge Powered by Hankook
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 10 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons