van der Horst

Spa-Francorchamps: Voorbeschouwing Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Na zijn negende plaats in de straten van Monaco komt de vertegenwoordiger van het RACB National Team in de Formula Renault 3.5 dit weekend in een heel andere omgeving terecht. Dit keer is het glooiende groen van Francorchamps het decor voor de Belgische manche van het kampioenschap, waar Stoffel Vandoorne helemaal voorin wil meedraaien.
De glitter en glamour van Monaco zijn verdwenen. De druk ook. Een beetje toch. Want veel tijd voor rust is er niet. Minder dan een week na het racen in het voorprogramma van de meest prestigieuze F1 Grand Prix ter wereld krijgen de jonge wolven van de eenzitterij een ander legendarisch circuit te verhapstukken. Een piste die helemaal niets te maken heeft met asfaltlint op de Monegaskische rots. Op de 7 kilometer lange omloop van Francorchamps wil Stoffel Vandoorne zijn achterstand van 14 punten op kampioenschapsleider Kevin Magnussen deels of volledig uitwissen.
 
“Het verloop van mijn wedstrijd in het prinsdom is ondertussen genoeg gekend”, stelt de jonge Belg. “Voor mij is dat al een oud verhaal. Ik trek in ieder geval niet vol revanchegevoelens naar de Ardennen. Maar ik ben wel vast van plan om voor eigen publiek mooie dingen te laten zien.”
 
De vertegenwoordiger van het RACB National Team moet ook toegeven een beetje met spanning uit te kijken naar zijn eerste race met een FR 3.5-bolide op ‘zijn’ circuit. “Die eerste paar rondjes, daar ga ik van genieten”, vervolgt Stoffel. “530 pk voor 616 kg, dat gaat vooruit. Vorig jaar draaiden de snelste jongens net onder de twee minuten. De 2013-versie van de auto is ietsje zwaarder, dus het zou kunnen dat we een paar tienden van een seconden moeten toegeven. Maar snel zal het in ieder geval gaan.”
 
Hoewel de ‘local hero’ het circuit perfect kent, heeft hij ook dit raceweekend met zijn gebruikelijke toewijding voorbereid. “Het team zond me de data van vorig jaar, samen met de onboardbeelden. Belangrijke informatie, die me moeten helpen om de snelle bochten van Francorchamps op de juiste manier en in de juiste versnelling aan te snijden. Ook voor het bepalen van de rempunten komt die info goed van pas. Toen ik in de simulator kon rijden, heb ik ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat rondjes in Spa af te werken.”
 
Ook voor zijn thuisrace behoudt de Belg zijn zelfde doelen als altijd. “Ik wil zwaar scoren en indien mogelijk dicht in het spoor van huidig leider Kevin Magnussen geraken. Het voordeel dit weekend is dat we opnieuw de traditionele timing van een World Series by Renault-weekend gebruiken. We hebben dus zowel op zaterdag als op zondag een race.” Twee uitstekende kansen om de handen van de Belgische toeschouwers op elkaar te krijgen.

RACB press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Formule Renault 3.5 op donderdag 30 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa-Francorchamps.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons