van der Horst

Spa: Glenn Van Parijs en Robert De Haan verdelen op Spa-Francorchamps de zeges

Glenn Van Parijs - August by NGT
Glenn Van Parijs - August by NGT
Spa-Francorchamps beleefde dit weekend hoogdagen voor de autosport. Het bezoek van het FIA WEC aan het circuit bracht de grote massa van weleer op de been. Ook de Porsche Carrera Cup Benelux droeg met twee fantastische wedstrijden tot het mooie autosportweekend bij. Glenn Van Parijs in de kleuren van August by NGT en Robert De Haan die voor rekening van Richardson Racing rijdt, verdeelden de zeges onder elkaar en werden ook ieder eenmaal tweede. Het is de Belg Van Parijs die dankzij een snelste ronde en een polepositie in de eerste race als leider in het kampioenschap naar Hockenheim vertrekt, waar op 10 en 11 juni de tweede meeting van het seizoen plaatsvindt.
Start race 1 Porsche Carrera Cup Benelux
Start race 1 Porsche Carrera Cup Benelux
Het veld van 32 Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – maakte vanaf de eerste seconden van de vrije trainingen indruk. Nooit eerder kende de snelste merkencup van de Benelux een dergelijk sterk startveld, zowel kwantitatief als kwalitatief, en de autosportfans en de liefhebbers van het merk dat zijn 75ste verjaardag viert, genoten dan ook zonder meer. De kwalificaties op vrijdagochtend waren een kolfje naar de hand van Glenn Van Parijs en Keagan Masters (Ombra Racing), maar de verschillen vooraan waren erg klein, wat het beste voor de races liet verhopen. De beide polesitters scoorden ook het maximaal aantal punten in de Tag Heuer Pole Position Award.

Spektakel en spanning tot op de meet
 
Lucas Groeneveld - Team GP Elite
Lucas Groeneveld - Team GP Elite
Het eerste groene licht van het seizoen volgde vrijdagnamiddag en de toeschouwers kregen een goed half uur onversneden spektakel. Zowel vooraan, in het middenveld als in de klassen PRO-AM en AM werd er continu stuivertje gewisseld en de verschillen bleven dan ook zeer klein. Glenn Van Parijs vertrok het sterkst, maar Robert De Haan liet nooit begaan. De jonge Nederlander zette constant druk, maar moest ook achter zich kijken, waar Keagan Masters, Benjamin Paque (August by NGT), Lucas Groeneveld (Team GP Elite) en andere Sam Dejonghe (RedAnt Racing) voor het spektakel zorgden. Na 30 minuten en één ronde kwamen ze in die volgorde over de meet. 
 
Didier Glorieux - Speedlover
Didier Glorieux - Speedlover
Glenn Van Parijs: “Ik ben uiteraard heel gelukkig met de start van het seizoen en het team heeft enorm veel werk verricht. Dit is een zeer goede cocktail om de rest van het seizoen mee vooraan te vechten. Ik wil dit jaar echt voor de titel gaan.” In PRO-AM ging de zege naar Ryan Ratcliffe (Revs Motorsport), voor Didier Glorieux (Speedlover) en Joan Vinyes (Baporo Motorsport), terwijl in AM, Ralph Poppelaars in de kleuren van Hans Weijs Motorsport een fantastisch debuut in de Porsche Carrera Cup Benelux maakte, met een zege voor Marc Waechter (G2 Racing) en Luc Vanderfeesten (RedAnt Racing). 

Regen zorgt voor extra dimensie
 
Robert De Haan - Richardson Racing
Robert De Haan - Richardson Racing
Op zaterdag stroomden de tribunes al zeer vroeg vol. Nu was het Robert De Haan, die zich ontdeed van poleman Masters om naar de leiding door te schuiven. Achter hem maakte Glenn Van Parijs heel wat plaatsen goed om uiteindelijk naar de tweede plaats te rijden, voor Flynt Schuring (Huber Racing). Sam Dejonghe reed opnieuw een degelijke race, werd vierde en hield zo de Porsche Challenge Middle East-kampioen Ariel Levi (Huber Racing) op de vijfde stek.
 
Robert De Haan: “Ik ben uiteraard gelukkig met mijn zege en ben erg blij met het hoge niveau van de competitie. Het is echter nog te vroeg om mijn ambities echt te definiëren.”   

Aaron Mason (Revs Motorsport) was de sterkste in PRO-AM, voor Sacha Norden (Team GP Elite) en de winnaar van een dag eerder, Ryan Ratcliffe. In AM zagen we een tweede zege van de verrassend sterke Ralph Poppelaars voor Philippe Wils (RedAnt Racing) en Cedric Chassang (Team GP Elite)
 
Uiteraard werd Robert De Haan ook tweemaal winnaar in het Rookie-klassement. 
 
Hospitality Porsche Carrera Cup Benelux
Hospitality Porsche Carrera Cup Benelux
Catherine Van Geel, PR-verantwoordelijke van Porsche Import België beleefde zoals iedereen een geweldig autosportweekend: “en we hebben hier bovendien de 75ste verjaardag van Porsche extra in de verf gezet. 100 VIP-gasten van Porsche Import België beleefden een onvergetelijk weekend met een schitterende ontvangst in de hospitality van de Porsche Carrera Cup Benelux, een bezoek aan de boxen van Porsche en de gridwalk voor de race. Autosport zit in onze genen en dat bleek hier in Francorchamps nog maar eens.” 

Nu naar Hockenheim
 
Het tweede raceweekend van het seizoen van de Porsche Carrera Cup Benelux is een bijzonder evenement: op 10 en 11 juni viert het Festival of Dreams de 75ste verjaardag van Porsche. Tijdens dit unieke evenement worden uiteraard opnieuw twee wedstrijden van verreden. Ook de Porsche Carrera Cup Deutschland, de Porsche Sprint Challenge Classic Deutschland en de ADAC GT Masters staan tijdens dit festival op het programma. 

Porsche Carrera Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op maandag 1 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons