van der Horst

Spa: Het antwoord van Monster Energy RX Cartel

Liam Doran - Audi S1 Supercar
Liam Doran - Audi S1 Supercar
Op de nagelnieuwe RX omloop van Francorchamps werd vandaag de derde manche van het World RX op gang geschoten, aangevuld met de tweede wedstrijd van de World RX2 en de Euro Super1600. Na twee races in Abu Dhabi en Barcelona hadden de Peugeot's van de broers Hansen alle acht kwalificatieheats achter hun naam gezet. Daar is nu een einde aan gekomen en tijdens de twee heats op zaterdag zagen we met Andreas Bakkerud en Liam Doran twee Audi’s als voorlopige snelste wagens.
Joni Wiman - Hyundai i20
Joni Wiman - Hyundai i20
De World RX of Benelux in Spa-Francorchamps of de derde manche van het wereldkampioenschap rallycross kende voorlopig twee snelste chrono’s die we niet onmiddellijk hadden verwacht. Ze kwamen op naam te staan van Andreas Bakkerud die aan het seizoen begon als een van de grote favorieten en diens ploegmaat, de Brit Liam Doran met de Audi’s S1 van Monster Energy RX Cartel en onderhouden door EKS. De Noor Bakkerud was niet echt onverwacht,
De Ridder versus Duval
De Ridder versus Duval
maar zijn Britse ploegmaat is ondanks zijn ervaring zeer onstuimig en verloor in de vorige wedstrijden veel punten tijdens de kwalificaties. Nu leidt hij de debatten voor Andreas Bakkerud en de Hyundai van Joni Wiman die ons even het forfait van Niclas Grönholm doet vergeten. De Seat van Timo Scheider en de Audi van Krisztián Szabo sluiten de voorlopige top 5 af.

Enzo Ide: Audi S1 Supercar
Enzo Ide: Audi S1 Supercar
De broertjes Hansen staan momenteel voorlopig op een respectievelijke en teleurstellende 10de en 11de plaats. Net binnen de top 12 die doorgaat naar de halve finales. Mattias Ekström is trouwens voorlopig ‘maar’ 12de met zijn ex kampioenen-Audi S1. Binnen de top 12 zitten voorlopig geen Belgen met De Ridder (14de), Duval (16de) en Ide (18de).

Jesse Kallio - RX2
Jesse Kallio - RX2
In World RX2 zijn er terug amper 13 inschrijvingen en zodoende is op een na het ganse peloton quasi zeker van een plaats in de halve finale. Jesse Kallio en Ben-Philip Gundersen reden de beste chrono’ s tijdens de eerste twee kwalificaties en staan voorlopig in pole voor de halve finales. Onze landgenoot Steve Volders reed de 10de en de 12de chrono en staat momenteel op een voorlopige 12de plaats met een voorsprong van amper twee puntjes van de 13de plaats. Het zou uiteraard zonde zijn moest Volders de halve finales niet halen want hij toeft in de gevarenzone.

Aydar Nuriev - Audi S1 Super1600
Aydar Nuriev - Audi S1 Super1600
In Barcelona scoorden de vijf Audi’s A1 van Volland Racing nog de eerste vijf plaatsen in de finale van de Super1600, maar in Spa zal dat iets moeilijker worden. Hier werden reeds drie van de vier kwalificatieheats afgewerkt en staan reeds drie Audi’s op de eerste drie plaatsen met het Russische trio Nuriev, Shigabutdinov en Egorov. Maar de twee andere staan voorlopig op de 10de en 15de plaats. De concurrentie is dus zeker nog niet uitgeteld.  

Morgen worden nog kwalificaties verreden, de halve finales en de finale.     

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix  
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 11 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa World RX of Benelux.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons