van der Horst

Spa: Lechner Racing wint na incidentrijke openingsfase

Lechner Racing - Porsche 911 GT3 R
Lechner Racing - Porsche 911 GT3 R
De zege in de eerste race van de GT Open in Spa ging naar de Lechner Racing Porsche van Andy Soucek en Al Faisal Al Zubair. De Spanjaard kon na zijn stint de wagen als tweede afleveren, maar gezien het handicapsysteem kon de Omani daarna zonder problemen de leiding overnemen. Hij bleef voor debutanten Michael Dinan en Robby Foley in de TF Sport Aston Martin en Brendan Iribe en Ollie Millroy in de Inception Racing McLaren. In de GT Cup Open was het Q1 by EMG Motorsport dat beslag legde op het complete podium.
Start 2021 GT Open Spa Race 1
Start 2021 GT Open Spa Race 1
Lang duurde het niet vooraleer de eerste safety car uitkwam, nadat Artur Janosz de vangrail raakte en spinde op de Raidillon. Na vier ronden werden de wagens terug losgelaten maar ook nu eindigde de ronde terug achter de safety car. Ditmaal was het omdat Nick Moss met de Inception Racing McLaren crashte in Les Combes. Dit alles resulteerde er in dat het eerste halfuur er bijna niet geracet kon worden. Eens de race terug op gang kwam, was het polesitter Millroy die de wedstrijd dicteerde, maar met in zijn zog de Porsche van Soucek.

Bij de pits keek Lechner Racing vooral uit naar waar de Vicenzo Sospiri Racing Lamborghni's zouden uitkomen gezien zij tegen elkaar uitkomen in de Pro-klasse. Lechner Racing kon uiteindelijk profiteren van dubbel geluk. Al Zubair kwam namelijk zowel voor beide Lamborghini's als de McLaren van Iribe naar buiten en van daaruit kon hij stelselmatig zijn voorsprong uitbouwen. Achter hem was het vooral Foley die indruk maakte. De Amerikaan geraakte voorbij zijn landgenoot, maar kon geen inhaalmanoeuvre plegen tegen de Porsche. Iribe moest op het einde nog serieus verdedigen op beide Lamborghini's, maar weerstond de druk, waardoor Baptist Moulin en Yuki Nemoto als vierde over de meet kwamen en Frederik Schandorff en Michele Beretta de top vijf vervolledigden. Florian Scholze en Jens Liebhauseer waren met de AKP Motorsport Mercedes winnaars in de AM-klasse.

Q1 by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup Gen. 2
Q1 by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup Gen. 2
In de GT Cup Open werd het uiteindelijk een Q1 by EMG Motorsport-feestje, al werd er nog goed gevochten onder elkaar. Jaap van Lagen en Bas Schouten zaten in de laatste 20 minuten continu haasje-over te spelen, maar uiteindelijk was het Van Lagen die met teamgenoot Filip Teunkens op het hoogste ereschavot mochten plaatsnemen, voor Schouten en Jan Lauryssen. Nicolas Vandierendonck en Dirk Schouten konden dankzij het uitvallen van de ene deelnemer en de langere pitstops van anderen profiteren om uiteindelijk naar een derde plaats te rijden en tevens de Am-cup te winnen.

Foto's: Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op zaterdag 19 juni 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa-Francorchamps.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons