van der Horst

Spa: Ontknoping titelstrijd tussen Cherain en Potty

Cédric Cherain - Hyundai i20 Rally2
Cédric Cherain - Hyundai i20 Rally2
Komend weekend staat de Spa Rally op het programma. Dat is de laatste manche van het Belgische Rallykampioenschap. Zondagavond weten we Stéphane Lefebvre opvolgt: Maxime Potty of Cédric Cherain.
Halfweg het seizoen leek Maxime Potty de titel al binnen te hebben, zeker toen hij Cédric Cherain in Ieper op de slotproef nog aftroefde. Maar de jonge circuitrijder kende wat pech en ook de foutenlast steeg, terwijl Cherain zijn eigenste zelve bleef en bleef strijden voor elke morzel grond. Cherain beet terug en zet Potty met nog één wedstrijd te gaan onder druk, al is die wel relatief. 

Maxime Potty
Maxime Potty
Met nog 30 te verdelen punten moet Cherain er 23 goedmaken. Dat betekent dat Cherain eigenlijk verplicht is te winnen en Potty in gelijk welk scenario genoeg heeft aan een zesde stek algemeen. Cherain staat voor een loodzware opdracht maar ook Potty mag niet op zijn lauweren rusten want het startveld is sterk bezet. 'Ik ga niet proberen om het tempo van de koplopers te volgen. Ik ga mijn eigen tempo zoeken, een ritme zonder risico's, maar wel voldoende snel om voeling te houden met de top vijf", aldus Potty. 'We zullen vol moeten aanvallen, want met Stéphane Lefebvre en Grégoire Munster komen er twee kleppers aan de start die ook ingeschreven zijn in het kampioenschap', reageert Cherain.

Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Cherain zal uit zijn pijp moeten komen, want Stéphane Lefebvre komt aan de start om waardig afscheid te nemen van zijn Belgische titel. De Nordist pakt ook Belgische punten en kan dus ofwel een concurrent zijn voor Cherain, of een stevige hulp. Hetzelfde geldt voor Grégoire Munster die net terug is uit Japan en mag terugblikken op een sterke tweede seizoenshelft, ondanks een opgave in Japan.

Potty houdt best ook rekening met Niels Reynvoet, Cédric De Cecco, Charles Munster en vooral Gino Bux. Die laatste maakt zijn comeback na een zware crash in de Wallonie. Bux deed ritme op Short de Crêtes, uiteraard met winst. Het broodje van Potty is dus nog niet gebakken.

Ook in de achtergrond staan er nog pittige duels te wachten, onder meer tussen Romain Delhez en Armand Fumal in GT en tussen Julian Wagner en Tom Heindrichs in de Stellantis Cup. Bij de historics wacht een open strijd , wellicht tussen Geoffrey Leyon en Reiner Feltes.

Er wachten de teams zestien proeven, verdeeld over twee dagen. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage. Ten laatste dan kennen we de nieuwe kampioen van België.

Foto: Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 22 november 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons