van der Horst

Spa: Optimum Motorsport zegeviert nipt - winst voor Q1-Trackracing in GT Cup Open Am

Optimum Motorsport - McLaren 720S GT3
Optimum Motorsport - McLaren 720S GT3
In Spa moesten zondag zowel de GT Open als de GT Cup Open een endurancewedstrijd van twee uur en twintig minuten afwerken. De Optimum Motorsport McLaren van Charlie Fagg en Sam de Haan nam op iets meer dan twintig minuten van het einde van de wedstrijd de leiding en kon daarna zeer nipt de Eastalent-racing Audi van Christopher Haase en Simon Reich achter zich houden. Ook Q1-Trackracing mocht vieren met winst voor Xander Przybylak en Laurent Vandervelde in de GT Cup Open Am-klasse.
Eastalent-Racing - Audi R8 LMS Evo II
Eastalent-Racing - Audi R8 LMS Evo II
De Eastalent-Racing Audi mocht van de pole starten, maar het was de Team Motopark Mercedes die de Audi opjoeg met in zijn zog de Optimum Motorsport McLaren. Alles werd een beetje door elkaar gehaald na de eerste safety car periode, waarbij zowel Pro-Am als Am-wagens ineens de Pro's voorbleven. Ook bij de overige pitstops en safety car periodes kregen we een mengeling tussen de klassen vooraan, totdat in het laatste halfuur nog slechts enkelen hun laatste stop moesten afwerken en we alsnog een mooie strijd kregen tussen de profs. Eerst was het Marc Lietz die de leiding had, maar op twintig minuten van het einde viel hij weg met technische problemen waardoor Optimum Motorsport naar de leiding promoveerde.

AF Corse - Ferrari 488 GT3 Evo 2020
AF Corse - Ferrari 488 GT3 Evo 2020
Van daaruit moest Fagg een sterk oprukkende Haase achter zich houden en dat tot in de allerlaatste bocht. Beide wagens kwamen zelfs zeer wijd uit de Busstop, maar het was Fagg die won. Ook Marcos Siebert en Diego Menchaca kwamen nog dichtbij, maar zij moesten tevreden zijn met een derde plaats. Vierde werd de Bonaldi Motorsport Lamborghini van Martin Kodric en Sandy Mur, die tevens ook de winst mee naar huis nam in Pro-Am. Matteo Cairoli en Antares Au vervolledigden met de Huber Motorsport Porsche de top vijf. In de Am-klasse ging de winst naar de AF Corse Ferrari van Jean-Claude Saada en Conrad Grunewald. Ook Laurent de Meeus kan terugblikken op een goede race met een zevende plek in Pro-Am, terwijl de Street Art Racing Aston Martin als achtste eindigde na een moeizame start.

Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
In de GT Cup Open was het Volcano Motorsport dat met hun Porsche 992 GT3 Cup de winst behaalde. Evgenii Leonov en Adam Christodoulou leken eerst naar een tweede plaats te rijden achter Nicolas Vandierendonck en Fidel Castillo in hun Q1-Trackracing Porsche, maar een spin in Bruxelles van deze laatsten op minder dan tien minuten van het einde overhandigde de overwinning richting het Russich-Brits duo. De tweede plaats is wel opmerkelijker, want dit is namelijk ook de winnaar in de Am-klasse. Przybylak en Vandervelde bevonden zich continu vooraan in hun klasse met een mooie overwinning op eigen bodem als gevolg. Het algemeen podium daar werd vervolledigd door de Mertel Motorsport Ferrari 488 Challlenge van Iván Velasco en Jorge Cabezas. Vandierendonck en Castillo mochten dan wel niet de eindstreep gehaald hebben, toch werden zij wel geklasseerd als derde in Pro-Am, waardoor ze toch het podium op mochten.

Foto's: Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op zondag 28 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa-Francorchamps.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons