van der Horst

Spa: Pole, zege en podium in GT Open Cup voor Q1 Trackracing

Het zijn drukke tijden op circuit en in de nieuwe thuisbasis van Q1 Trackracing in Maaseik. Op goed twee weken tijd werkt het team niet minder dan vijf racemeetings af en dat op vier verschillende circuits in binnen- en buitenland. De start van de uitdagende twee weken vond tijdens de Belgische manche van de GT Open Cup op Spa-Francorchamps plaats en het resultaat was zeer knap, met een polepositie, een zege en een podium voor het Limburgse team.
  • Skylimit Events
Het Belgische weekend van de International GT Open en de GT Open Cup was een bijzonder raceweekend, want voor het eerst werkten beide kampioenschappen samen een uithoudingsrace af. Normaal gezien bestaat de kalender van de International GT Open en de GT Open Cup uit races van om en bij het uur, maar op het prachtige circuit in de Belgische Ardennen werd geopteerd voor een race van tweeënhalf uur met beide kampioenschappen samen.
 
Q1 Trackracing zette de beide Porsche 992 GT3 Cup in, voor de vaste duo’s Laurent Vandervelde en Xander Przybylak in de AM-klasse enerzijds en Nicolas Vandierendonck en Fidel Castillo in de Pro/Am-klasse anderzijds. Het duo met de jonge rijders Laurent Vandervelde en Xander Przybylak zorgde meteen voor een eerste succes op zaterdag, want in hun groene Porsche 992 GT3 Cup reden zij naar de polepositie in de klasse.
 
Goud en brons op zondag
 
Op zondag stond echter het echte werk op het programma, met een uithoudingsrace, weliswaar in perfecte race-omstandigheden, want heel het weekend in de Ardennen genoot van schitterend weer. Het veld van meer dan 50 GT-wagens vertrok iets voor één uur voor de race van 150 minuten. De beide Porsche 911 van het Belgische team reden een zeer sterke wedstrijd, met foutloze rijders en een strategisch sterk team, wat resulteerde in een zege voor Laurent Vandervelde en Xander Przybylak in de klasse AM en een mooie tweede plaats algemeen. 
 
Laurent Vandervelde: “Het was een zeer intense race, zeker met al die zeer snelle GT3-wagens uit de International GT Open. Wij reden onze eigen race, maar moesten ook voortdurend rekening houden met de snellere GT3’s, wat de opdracht er niet makkelijker op maakte. Wij hebben onze race goed opgebouwd, al had ik tijdens mijn stint wel last van de banden, wat het tempo op een gegeven moment wat drukte. Verder verliep alles prima en we zijn dan ook zeer gelukkig met onze zege in de klasse, waardoor we ook in het kampioenschap een goede zaak doen.
 
Nicolas Vandierendonck en Fidel Castillo leken lang op weg naar de zege, maar een remprobleem in de ultieme fase van de race kostte het duo de overwinning. “Vandaar dat onze derde plaats een beetje een dubbel gevoel geeft”, aldus Nicolas Vandierendonck , “want we staan op het podium, maar het had zoveel beter kunnen zijn. Maar ook wij scoren belangrijke punten en we blijven uiteraard positief.
 
Afspraak nu donderdag al voor de Porsche Sprint Challenge Benelux in Assen en op zaterdag voor de tweede manche van het Belcar Endurance Championship in Spa-Francorchamps.

Q1 TrackracingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in International GT Open op maandag 29 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa-Francorchamps.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons