van der Horst

Spa: Poles voor Fastres en Spazierer in Belcar Youngtimer en Historic Cup

Pierre-Yves Paque - Porsche
Pierre-Yves Paque - Porsche
Na het Race Festival op Zolder zijn we bij de Spa Summer Classic aanbeland, de tweede ontmoeting binnen de Belcar Youngtimer & Historic Cup. Maar liefst 64 wagens passeerden de inschrijvingstafel waarvan er uiteindelijk 61 de kwalificatie reden voor de twee races op zaterdag en zondag. Zowel de Youngtimers als de Historics staan op dezelfde startgrid, maar om veiligheidsreden starten de Klassen 1 & 2 en 3 & 4 & 5 met een tussenpoos van ongeveer één minuut.
Guy Fastres - BMW E30
Guy Fastres - BMW E30
Tijdens de 30 minuten durende kwalificatie was favoriet en meervoudig kampioen Luc Moortgat reeds uitgeteld tijdens zijn inloopronde wegens een afgebroken gaspedaal. De onfortuinlijke Real-rijder zal tijdens de startopstelling zijn Porsche 964 Cup achteraan het eerste startveld of rond de 25ste plaats moeten zetten. Vooraan hielden de andere favorieten het wel spannend door zo lang
Gentleman's Fair - Mercedes 190 16V EVO
Gentleman's Fair - Mercedes 190 16V EVO
mogelijk te wachten voor een ultieme ronde. Guy Fastres zette in extremis zijn supersnelle BMW op de pole algemeen en ook in Klasse 4 voor Youngtimer Toerisme. Naast hem staat Pierre-Yves Paque in de tweede Real-Porsche 964 Cup die de pole pakt in Klasse 3 voor Youngtimer GT. Fastres bleef in Klasse 3 de meerdere van merkgenoot en kampioenschapsleider Alders, de Lancia Delta Integrale van John Timmermans, de Ford Sierra Cosworth van Jan Van Elderen en de BMW’s van Dirk Van Rompuy,
Dirk Van Rompuy - BMW M3 E30
Dirk Van Rompuy - BMW M3 E30
Coenjaerts en Ben Thaens. Op Fastres na zit de rest mooi samen op een zakdoek, terwijl we de Mercedes 190 Evo2 van Gentleman’s Fair pas terug vinden op de 9de plaats. De winnaar van de DTM-manche in Zolder voor historische touring wagens moest het stellen met een defect differentieel en hoopt om de races probleemloos uit te rijden. Hij bleef nog net de meerdere van de BMW van Kuyl, de fel bekritiseerde Mazda RX2 van Gust Van Haelst, die gezien zijn bouwjaar eigenlijk niet thuis hoort in de Klasse 4 en de Peugeot 205 van Erik Bruynoghe die door de hoge temperaturen niet het volle rendement gaf.
Luc Moortgat - Porsche 964
Luc Moortgat - Porsche 964
Voor de geplaagde Moortgat wordt het op zaterdag een inhaalrace om in het spoor te komen van zijn kompaan Paque, terwijl Eric Nulens met de derde Porsche 964 Cup geen deftige chrono op de tabellen kreeg.



Filip & Wouter Mahieu - Triumph TR3A
Filip & Wouter Mahieu - Triumph TR3A
Bij de Historics was het dan weer Spazierer die zijn Ford Capri 2600 op de pole zette in Klasse 2 voor de Corvette van Branckaerts. Ex Belgisch kampioen Fricke klokte met zijn Renault Alpine A110 de derde chrono en pakt de pole in Klasse 1 voor FIA gehomologeerde wagens. Pechvogels van dienst waren vader en zoon Mahieu met de Triumph TR3 en de Porsche van Ooms. Ze kregen de pechduivel over de vloer en moeten achteraan starten.

Foto's: Niels Vaeck/Bravo Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Youngtimer Cup op vrijdag 28 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Summer Classic.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons