van der Horst

Spa Racing Festival: Voorbeschouwing van de organisatoren

De traditionele herfstafspraak van de Royal Automobile Club de Spa, het Racing Festival, biedt hele mooie perspectieven voor autosportliefhebbers. Op 28, 29 en 30 september zijn er vijf series aan het werk, met een mix van sprint en endurance, oude en moderne racewagens, maar ook met een schitterende demonstratie van de TheLegendBouclesOnTrack. En dat heet dan voor ieder wat wils!
  • Hamofa Performance
Met de Spa Euro Race in het begin van de zomer en het Racing Festival tijdens de herfst, wil de Royal Automobile Club de Spa aantonen dat dit type van meeting nog steeds toelaat aan heel wat diverse series om op het mooiste circuit van de wereld te racen”, legt Pierre Delettre, verantwoordelijke van de R.A.C. Spa, uit. “Het Racing Festival biedt heel wat moois uit de Benelux, maar ziet ook heel wat Britten richting het mooiste circuit van de wereld afzakken.”
 
Sprinten werd de laatste jaren weinig gedaan in de Benelux, maar met de Ford Fiesta Sprint Cup, die zowel in Nederland als België, actief is, zijn we terug toe aan bumper-aan-bumper gevechten. Bovendien zullen de beide kampioenschappen in Spa tegelijkertijd de piste opgaan, iets wat we eerder al zagen op het circuit van Zandvoort. 36 Fiesta ST-Line gaan tweemaal 30 minuten vechten. De leider in het Belgische kampioenschap is Stienes Longin, de zoon van Bert Longin en hij neemt het onder meer op tegen de broers Redant, de zonen van die andere bekende Bert… De Fiesta Sprint Cups NL en BEL krijgen uiteraard wel hun eigen klassement.
 
De Supercar Challenge en GT & Prototype Challenge zijn ook producten van Dick Van Elk, de verantwoordelijke van V-Max Racing Management, en ook deze series rijden samen, met maar liefst 68 wagens op de startgrid, gaande van Ligier JS P3 en Ginetta G57 tot Renault Clio, over Lamborghini Huracan Super Trofeo en Seat Leon TCR. De Belgisch-Luxemburgse tandem Jean-Pierre Lequeux en Jean-Marc Ueberecken zullen met hun Ginetta G57 van Prime Racing zeker willen winnen, maar de diverse Ligier, Praga, Norma en Wolf, zullen er ook staan, zonder de diverse Porsche 991 Cup te vergeten. Er volgt zonder meer tweemaal 60 minuten en een ronde  spektakel.
 
Ook het Belcar Endurance Championship verlaat zijn thuisbasis, met name Limburg, voor een tweede bezoek van drie uur aan de Ardennen. De Norma M20 FC van Russel Racing by DVB RACING, Aqua Protect Racing Team en Deldiche Racing by JDC Events willen revanche voor hun nederlaag tijdens de 24 Uur van Zolder, waar de beste Porsche 991 Cup met Independent Motorsports voorop, de prototypes bij de lurven hebben gevat. Francorchamps is een prima terrein voor de open prototypes, maar tijdens een race van drie uur kan alles gebeuren!
 
Nog Belcar in het Racing Festival, maar dan met de tweede manche op het circuit in de Ardennen van de Belgian Historic Cup en de Belcar Youngtimer Cup. Ook hier een mooi plateau met goed vijftig wagens, waaronder Porsche 964, Ford Sierra Cosworth RS500 en BMW M3 E30 of oudere Lotus Elan, Mazda RX-3, Porsche 911 2 liter en Austin Healey. De verscheidenheid is er troef en de wedstrijden mooi om volgen!
 
De Britten van de Caterham Graduates, zijn echte trouwen partners van de Royal Automobile Club de Spa. Met hun legendarische Lotus Seven van wijlen Colin Chapman, zien we de Johnson, Gibson, Burtershaw, Ellwood, Wilson, Winrow en consorten voor iedere meter vechten en prachtige races afwerken!
 
De kers op de taart van het Racing Festival 2018, is de demo TheLegendBouclesOnTrack waarbij het publiek een soort proloog van de Legend Boucles @ Bastogne, op 1, 2 en 3 februari 2019 voorgeschoteld krijgt! Zondag tussen 10u45 en 11u30, zien we meer dan… 60 rallywagens op de piste, een plezier voor ogen en oren. Met Audi Quattro A2, Alfa Romeo GTV6 en Giulia GT 1300 Junior, BMW 2002, Datsun 240 Z, Saab 99, Austin Mini, Volkswagen Kever… en Trabant P601! De lijst is lang, meteen bewijs van de populariteit van de winterproef van Pierre Delettre en de zijnen in de Luxemburgse Ardennen. Het peloton vindt u ook aan de Villa van de R.A.C. Spa, vlakbij de Source, voor aperitief na de ronde op circuit. En dat is typisch voor de ambiance van de Legend Boucles!

Het Racing Festival is gratis – ook de paddocks! – en de inkomtickets vindt u op de site van R.A.C. Spa, via de link http://www.racspa.be/2018/rf2018/documents/RF2018-Invitation.pdf

Persbericht RAC SpaDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op maandag 24 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Racing Festival.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons