van der Horst

Spa Racing Festival: De Ford Fiesta Sprint Cup keert, eindelijk, terug naar de Ardennen

Ford Fiesta Sprint Cup @Spa in 2019
Ford Fiesta Sprint Cup @Spa in 2019
Net zoals in 2019 wordt er voor de voorlaatste confrontatie van de Ford Fiesta Sprint Cup afspraak gegeven op het circuit van Spa-Francorchamps ! En ook nu weer trekt de karavaan nadien naar het Nederlandse TT Circuit Assen om er andermaal tijdens de Finale Races te beslissen over de namen van de kampioenen 2021.
Onder invloed van de Pandemie werd de kalender van de Ford Fiesta Sprint Cup vorig jaar immers beperkt tot drie meetings en kon er niet worden aangetreden op wat bekend staat als het mooiste circuit ter wereld. Hierdoor is het al geleden van het TCR 500-weekend in 2019 dat de Ford Fiesta Sprint Cup nog aantrad in de Ardennen. Wie waren toen de smaakmakers en, vooral, wie is er sindsdien nog altijd van de partij ?  
 
Philippe Huart
Philippe Huart
Aan de spits van de resultaten van dat illustere Spa-weekend vinden we niemand minder dan Philippe Huart. Met 3.19.247 zette de routinier op een kletsnatte piste de « pole position » neer en bleef duidelijk de sterkere van de Nederlandse oppositie, met Bert Longin als 2de Belg pas in 6de stelling. Hoewel het even misging tijdens de start, domineerde de Peerlings-rijder en won in Race 1 de Belgische strijd van David De Saeger, in de Vanspringel-Fiesta, en Kenny Herremans, toen nog onder de vlag van Ford Van den Bossche. In Race 2 bezorgde De Saeger werkgever Vanspringel de eerste winst, en kreeg op het podium het gezelschap van Bert Longin – met de blauwe Feyaerts-auto in de fout in Race 1 – en dezelfde Huart. Kenny Herremans nam vrede met een 4de plek, voor Nathan Vanspringel, die in de Junior moest afrekenen met Van Lil, La Terium en, jawel, Alexander Borgmans ! Vanspringel Automobiles trok daarop als leider in zowel het algemeen tussenklassement, Ford Dealer Team Championship als Junior naar de ontknoping in het verre Groningen… 
 
Nathan 
 
Nathan Vanspringel
Nathan Vanspringel
Op de vooravond van het Spa Racing Festival leidt hetzelfde Vanspringel Automobiles ook nu weer de dans in die drie kampioenschappen. Ondanks een niet geheel vlekkeloos Zolder-weekend staat Nathan Vanspringel nog steeds stevig aan de leiding maar hij voelt de hete adem van Kenny Herremans, de tweevoudige kampioen, en niet op zijn minst van Milan De Laet. De rijder van de #22 EJ Automotive gaf in Race 1 iedereen het nakijken en had normalerwijze het gezelschap gekregen van Nathan Vanspringel, 2de, maar die werd door de officiëlen voor de aanrijding met Huart bedacht met het verlies van vijf plaatsen, waardoor Tomas De Backer en Kenny Herremans vooralsnog naast Milan De Laet plaatsnamen. Het kostte Vanspringel zeven punten - ofte een hypothetisch totaal van 132 in plaats van de huidige 125 – en hierdoor is de achterstand van Kenny Herremans een pak kleiner. 
 
Kenny Herremans
Kenny Herremans
Deze laatste is vastbesloten zijn titel te verdedigen en kan, net zoals Vanspringel en Philippe Huart, bogen op heel wat race-kilometers met de Fiesta op het circuit van Spa-Francorchamps. Dat geldt niet voor Spa-debutanten Milan De Laet, Tomas De Backer, Polle Geusens, Maxim De Witte of Geoffrey Vanspringel die er nooit eerder met de Fiesta aantraden. Wetende dat er slechts twee vrije sessies zijn voorzien, zou kennis en strategie – zeker als het daar in de Ardennen  ook nog gaat regenen – wel eens van doorslaggevende aard kunnen zijn in het bepalen van de hiërarchie op de startgrid !  
 
Junior Planckaert
Junior Planckaert
Hetzelfde kan gezegd worden van Junior Planckaert, die geholpen door de omgekeerde Top 5, het meermaals neutraliseren van de Zolderse finale race en niet op zijn minst het verorberen van voldoende testkilometers, in Race 2 voor de verrassing zorgde en won van Nathan Vanspringel en Philippe Huart. Benieuwd hoe voor de man van de #11 TeamLongin de kennismaking zal verlopen op het circuit-voor-grote-jongens ! 
 
Maxim De Witte
Maxim De Witte
7de in de punten, ex aequo met Maxim De Witte, is Tom Feyaerts er terug bij in de #4 FordStore Feyaerts en hij zal er een ere-zaak van maken om alvast, op de piste, af te rekenen met Ford-collega Geoffrey Vanspringel. Hoewel hij op Circuit Zolder een ferme klap kreeg – remember de koprol aan de chicane – is Wim Coekelbergs vastbesloten om achter het stuur van een volledig herstelde Fiesta Azerti voor een herkansing te gaan. Of Bart Loenders vooralsnog een vervanger kan vinden voor Johan Van Loo – knap 4de in Race 2 ! – in de #28 is nog niet helemaal duidelijk. 
 
Nathan Vanspringel is uiteraard ook de kopman in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup en hij leidt daar, of course, van Milan De Laet, pechvogel Tomas De Backer en Alexander Borgmans, dit jaar reeds toe aan het derde seizoen en in 2019 vice-Junior achter dezelfde Nathan Vanspringel. 
 
Bijna dezelfde rangorde in het Ford Dealer Team Championship, met de #29 Vanspringel Automobiles (Nathan Vanspringel) als beste Ford-garage, voor de #3 AM FordStore Feyaerts (Kenny Herremans) en dan het Peerlings-armada met #98 (Philippe Huart), #97 (Tomas De Backer), #90 (Polle Geusens) en #19 (Maxim De Witte). 
 
Tijdens de Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen kwam de Fiesta Sprint Cup reeds samen aan de start met de Mazda MX-5 Cup en dat geslaagde concept, met weliswaar volledig gescheiden klassementen, is evenzeer van toepassing voor de vijfde meeting van de Ford Fiesta Sprint Cup. Op zaterdag 16 oktober beginnen de festiviteiten om 10u41 met de eerste vrije training voor zowel de Nederlandse Fiesta’s/Mazda’s als de Belgische Fiesta Cup en om 13u38 volgt er een tweede vrije sessie van opnieuw dertig minuten. Klokke 17u26 is er over 20 minuten de kwalificatie en weten wie er in Race 1 via de omgekeerde Top 5 in “pole position” staat en die gaat op zondag 17 oktober van start om 9u50. Om 14u55 is er de tweede gezamenlijke Race 2 voor Fiesta en Mazda. 
 
Kampioenschap: 
 
Overall: 1. Nathan Vanspringel 125; 2. Kenny Herremans 117; 3. Milan De Laet 109; 4. Philippe Huart 92; 5. Tomas De Backer 85; 6. Polle Geusens 65; 7. Tom Feyaerts, Maxim De Witte 59; 9. Alexander Borgmans 57; 10. Junior Planckaert 54; 11. Geoffrey Vanspringel 50; 12. Wim Coekelbergs 18; 13. Johan Van Loo 17 
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Nathan Vanspringel 125; 2. Milan De Laet 109; 3. Tomas De Backer 85; 4. Alexander Borgmans 57 
 
Ford Dealer Team Championship: 1. #29 Vanspringel Automobiles 129; 2. #3 AM FordStore Feyaerts 119; 3. #98 Ford Peerlings 98; 4.  #97 Ford Peerlings nv Pelt 92; 5. #90 Ford Peerlings nv Pelt 73;  6. #19 Ford Peerlings Lommel 65; 7. #4 FordStore Feyaerts, #14 Ford Peerlings Lommel 62; 9. #11 Team Longin by FordStoreFeyaerts 59; 10.  #30 Vanspringel Automobiles 56; 11. #95 Ford Peerlings nv Pelt 6 
 
Dutch Belgian Super Star: 1. Laurens de Wit 155; 2. Nathan Vanspringel 131; 3. Nikodem Wierzbicki 129; 4. Kenny Herremans 110; 5. Milan De Laet 91 ; 6. Aleksander Olejniczak 91; 7. Philippe Huart 86 ; 8. Gianni Stefano van de Craats 71 ; 9. Stefan Barewijk, Tomas De Backer 68 ; 11. Polle Geusens 66 ; 12. Maxim De Witte 64 : 13. Johan Land 55 ; 14. Jacco Van de Wal, Daniëlle Geel, Junior Planckaert 54 ; 17. Tom Feyaerts 52 ; 18. Geoffrey Vanspringel 48 ; 19. Alexander Borgmans 44 ; 20. Lisette Grinwins 41; 21. Esmée Kosterman 39 ; 22. Kristoff Cox 27 ; 23. Bart Loenders 18 ; 24. Johan Van Loo 17 ; 25. Wim Coekelbergs 15. 
 
Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op woensdag 13 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Racing Festival.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons