van der Horst

Spa Racing Festival: De volle pot voor Tomas De Backer

Start race 2 Spa Racing Festival
Start race 2 Spa Racing Festival
Er stond duidelijk geen maat op de Belgen tijdens het weekend van het Spa Racing Festival. Na de dominatie en een zwart-geel-rood Top 3 in Race 1 in wat we een match België-Nederland mogen heten, deden Tomas De Backer en het team van Ford Peerlings die krachttoer nog eens over in de tweede confrontatie van de genaamde Dutch Belgian Super Star. Tomas De Backer won daar van Peerlings-maatje Polle Geusens na een ongemeen spannend duel en zij kregen op het podium het gezelschap van Milan De Laet. Kenny Herremans daarentegen kwam niet voor in het verhaal en kan wellicht bijna zeker een derde titel in de Ford Fiesta Sprint Cup vergeten…
  • NASCAR American Festival
Nog voor de start van Race 2 werden de volgers van de Ford-merkenrace onaangenaam verrast door het bericht van de koersdirectie dat auto #3 tijdens de opwarmronde van de baan was gegleden en in de bandenmuur was terechtgekomen ! Het betrof uiteraard de AM FordStore Feyaerts van tweevoudig kampioen Kenny Herremans die zich op een olievlek had laten verrassen en aldus een kruis mocht maken over het verder verdedigen van zijn titelkansen. Een incident dat niet onopgemerkt zou blijven… 
 
Milan De Laet - EJ Automotive
Milan De Laet - EJ Automotive
Tomas De Backer startte sterk vanop de « pole position » en kreeg meteen het gezelschap van de Pool Nikodem Wierzbicki in de #33 EJ Automotive. Achter het stuur van de #97 Wiseco Ford Peerlings controleerde de Belg de situatie, terwijl de in de Nederlandse Cup racende Pool tijd verloor en zich liet inlopen door een sterke rijdende Polle Geusens. De ex-rallyrijder vond daarop aansluiting bij zijn Peerlings-teammaat en op een gegeven ogenblik geraakte hij zelfs voorbij de Junior-kampioen, maar die hield voet bij stuk en ging resoluut voor een tweede overwinning. 
 
"Het was inderdaad vaak kantje-boord, maar het was een correcte en faire strijd tussen Peerlings-teammaats, “ stelde achteraf Tomas. “Uiteraard ben ik uitermate tevreden dat ik dit gehele weekend heb kunnen domineren. Van bij de eerste meters tot en met de laatste ronde in de laatste race. Het is het bewijs dat wij van bij de start van het seizoen vooraan hadden moeten meestrijden voor de titel. Het seizoen is nog niet helemaal afgelopen. Ik kijk al uit naar de Finale Races op TT Circuit Assen, een circuit dat mij goed ligt." 
 
« Het was niet zo eenvoudig, want na het incident met Kenny Herremans, lag er heel wat olie of vuiligheid op de piste, » verduidelijkte Polle Geusens.. « Het gevecht met Tomas verliep redelijk op het scherp van de snee, maar wij hebben elkaar niet één keer aangeraakt… » 
 
Polle Geusens - Ford Peerlings
Polle Geusens - Ford Peerlings
Achter het duo De Backer-Geusens leek Wierzbicki onderweg naar een 3de plaats op het podium in de Dutch Belgian Super Star, maar hij kreeg een straf van drie seconden aangesmeerd voor het niet respecteren van de fameuze ‘track limits’. Hierdoor schoof Milan De Laet mooi door naar die derde plek, terwijl hij al een hele tijd Nathan Vanspringel achter zich had kunnen houden, met de 2de Junior-plaats als inzet. 
 
Nathan Vanspringel ging dus voor de 4de plaats in het Belgische klassement en, vooral, het scoren van voldoende punten. Vooral wetende dat titelrivaal Kenny Herremans niet meer meespeelde. 
 
« Net zoals in Race 1 ging het mij om de punten. Ik had graag voor een podium geknokt, maar de piste lag er zo verraderlijk bij, dat het uitgesloten was enig risico te nemen. Op de vooravond van de Finale Races op TT Circuit Assen ben ik alvast goed geplaatst om voor de Belgische titel te gaan. Nu is het aan mij om het daar in het verre Noorden waar te maken.»  
Wat duidelijk is, is dat Nathan Vanspringel vooral goed heeft nagedacht hoe hij het beste kon scoren in de Ardennen en met het koppeke heeft gereden… 
 
Philippe Huart vervolledigde de Belgische top 5 en ging een goede Alexander Borgmans in de #14 Alnimax Ford Peerlings, vooraf, die op zijn beurt Tom Feyaerts, halfbroer Maxim De Witte en Wim Coekelbergs achter zich wist te houden. Voor Junior Planckaert was de race in de #11 TeamLongin by FordStore Feyaerts snel afgelopen, hij kende problemen met de radiator, nadat hij in de chicane spinde en de pitlane binnendook. Technische averij was er de oorzaak van dat Geoffrey Vanspringel niet aan de start verscheen met de #30 Vanspringel Automobiles. 
 
Na afloop van het Racing Festival op het circuit van Spa-Francorchamps telt Nathan Vanspringel zo’n slordige 155 punten, tegenover 134 voor Milan De Laet, 130 voor de onfortuinlijke Kenny Herremans, 126 voor Tomas De Backer, 114 voor Philippe Huart en 98 voor Polle Geusens, die overigens twee keer de snelste ronde liet optekenen. 
 
Binnen twee weken, om precies te zijn op 29, 30 en 31 oktober volgt op het TT Circuit Assen het weekend van de Finale Races en valt het doek over het vierde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup. 
 
Uitslag Race 2 : 1. De Backer ; 2. Geusens ; 3. De Laet ; 4. N. Vanspringel ; 5. Huart ; 6. Borgmans ; 7. Feyaerts ; 8. De Witte ; 9. Coekelbergs ; 10. Planckaert. 

Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 17 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Racing Festival.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons