van der Horst

Spa Racing Festival: Een laatste dag onder alle weersomstandigheden

Jonas De Kimpe - Volkswagen Golf GTi TCR
Jonas De Kimpe - Volkswagen Golf GTi TCR
Het was duidelijk fris, zelfs koud, in de ochtend op het circuit van Spa-Francorchamps deze zondag voor de laatste dag van het Racing Festival. Eens de middag gepasseerd, kwam de regen te voorschijn. Kortom, het weer was zowel herfstig als typisch voor Spa en dat bevorderde nogmaal eens het spektakel…
Het waren de Mitjet 2L van de Nord Europe competitie die het festival aan races op zondag op gang trokken met een tweede confrontatie van 20 minuten. De wedstrijd werd gemarkeerd door een spectaculaire botsing aan de Paul Frère bocht, tussen de kampioen van 2023, Jérémy Tournissoux, en Miguel Garcia, die over de kop rolde! De rijders kwamen er met de schrik vanaf maar de wedstrijd eindigde onder de Safety Car met een tweede zege van Romain Damiani, die voorging aan Amaury Richard en Julien De Miguel. De Belg Xavier Bourlard won bij de Gentlemen.
 
Dan was er de tweede episode in de Prototype Challenge en Funyo, met een nieuw treffen tussen de Britse Revolution 500SC, de Franse Funyo en de diverse Radical. De dag ervoor hadden de kleine Franse proto’s nog de kop van het klassement gemonopoliseerd, maar de situatie lag anders op deze zondag. Het werd een strijd om de zege tussen de Revolution en de Radical bolides. Het was de Portugees Joaquim Gabriel Penteado Neto die het laatste woord had aan het stuur van zijn Revolution #577, voor de Radical SR3 van Robin en Jerome Greenhalgh en een andere Revolution 500SC, die van James Booth. Aan de kant van de Funyo, behaalde Romain Boeckler een tweede overwinning op rij, voor de Amerikaan  Alex Gaines, ondanks een bestraffing, en voor Xavier Fouineau.
 
Tomas De Backer voor Alan Czyz
Tomas De Backer voor Alan Czyz
De eerste sprint over 35 minuten, voorbehouden aan de Ford Fiesta Sprint Cup en de  Mazda MX-5 Cup werd getekend door de regen die zijn opwachting maakte… en dat zorgde ervoor dat verscheidene concurrenten uit de wedstrijd gingen! Na een lange onderbreking hernam de wedstrijd achter de safety car. Timo De Graaf leidde dan wel lange tijd de debatten, maar hij liet zich in de eindfase nog inhalen door Sam Jongejan, die de wedstrijd won bij de Mazda’s. Jordy Van der Eijk vervolledigde het podium. Tomas De Backer deed een slechte zaak bij de Fiesta Sprint Cup. De jonge Belg, die slachtoffer werd van een probleem met de versnellingsbak, kwam in de laatste ronde langs de baan tot stilstand bij Blanchimont. Het was dan de jonge Nederlander Calvin De Groot die de overwinning pakte, voor de Pool Alan Czyz, die een goede zaak doet in het kampioenschap. De Nederlander Jenson De Leeuw vervolledigde de top 3 bij de Fiesta’s.
 
Voor de tweede sprint van de dat, gaf de Trophée Mitjet 2L Nord Europe volop spektakel met een zeer intense strijd om de overwinning. En voor de eerste maal van het weekend kon  Amaury Richard in de laatste ronde voorbijgaan aan Romain Damiani, de Corsicaanse rijder wiens moeder uit...Luik komt! Het was opnieuw Julien De Miguel die de algemene top 3  vervolledigde, voor de beste Junior August Therbo. Xavier Bourlard voegde bij de Gentlemen een nieuwe zege toe aan zijn verzameling van dit weekend, voor de erg toegejuichde Jonathan Potier en voor André Patze. Jérôme Thiel won nog maar eens bij de Seniors.
 
BMW M2 CS Racing Cup Benelux
BMW M2 CS Racing Cup Benelux
De start van de wedstrijd voor de BMW M2 CS Racing Cup Benelux en de Supercar Challenge was bewogen, met al onmiddellijk een contact tussen de M2 van de jonge honden Dante Rappange en Senna van Soelen in de La Source bocht! Na een volledige neutralisatie, hernam de wedstrijd en zagen we al snel technische moeilijkheden op de  BMW M6 GT3 van de winnaars van de vorige dag, Mex Jansen en Jordin Poland. De andere Beierse bolides konden wel voluit gaan, met een zege voor Ted Van Vliet en Willem Meijer, voor Max Tubben en Max Weering enerzijds, en Jayden Post en Bas Schouten anderzijds. De Belg Jonas De Kimpe won met de Volkswagen Golf GTi TCR in Supersport 1, een feit dat hem werd nagedaan door de Nederlandse Priscilla Speelman, op een gelijkaardige bolide, in Supersport 2. De andere zeges waren voor Dick Van Elk en Sandra Van der Sloot in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux, Mark Jobst en zijn Zilhouette in Sport 1, en het duo Van den Broeck-Izerbyt (Renault Clio) in Sport 2.
 
Caterham France Series
Caterham France Series
De regen werd nog heviger op het moment dat de tweede race van start ging in de Caterham France Series, zelfs in die mate dat de start werd gegeven achter Safety Car. Kort nadat de lichten op groen sprongen zorgde een stilgevallen Olivier Guerin in de Blanchimont voor een tweede neutralisatie. De voorsprong van de leiders werd daarmee teniet gedaan. De wedstrijd zou echter nooit meer hernomen worden, en dat betekende een overwinning voor Laurent Gassin, die de dag ervoor nog had moeten opgeven, voor David Leguem, Jérémy Azar en Henri Bizet, de winnaar van de eerste race. Francis Chatelain won in de rangen van de seniors.
 
De piste was nog steeds doorweekt op het moment dat de start werd gegeven voor de tweede race van de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup. Al snel begreep men dat Sam Jongejan alle troeven in handen had om de vlucht vooruit te nemen en een tweede zege bij de MX-5 te pakken dit weekend. Achter hem woedde de strijd volop voor de overige plaatsen op het eindpodium. Het was Lorenzo Van Riet die de orde verstoorde door in de sprint Lars Van’t Veer te kloppen. De Fransman Laurent Fresnais zegevierde in de Gold Cup. Bij de Fiesta’s moest Tomas De Backer absoluut gaan winnen na zijn opgave in de eerste race. Hij bracht de taak tot een goed einde met een zege, ver voor de Pool Alan Czyz, die wel de beste zaak van het weekend deed. De Nederlandse Esmee Kosterman vervolledigde het podium terwijl haar landgenoot Johan Land zegevierde in de Gold Cup.
 
De laatste race van het weekend was het vierde treffen van de Trophée Mitjet 2L Nord Europe, ook gehouden op een natte piste. Romain Damiani gooide al redelijk snel de handdoek in de ring en dat liet toe aan Amaury Richard om een tweede opeenvolgende overwinning te pakken. Hij ging voor aan de jonge Deen August Therbo, de winnaar bij de  Junior, en de Fransman Julien De Miguel. Er was een nieuw succes voor Luikenaar Xavier Bourlard bij de Gentlemen, voor Fransman Yohann Sardagues en de Luxemburger Daniel Schildgen. Jérôme Thiel won opnieuw bij de Seniors.
 
Het doek is gevallen over de editie 2023 van het Racing Festival, dat een mooi succes  kende. De ploeg van de Royal Automobile Club van Spa gaat vanaf nu verder met de voorbereiding van zijn top evenement, de Legend Boucles @ Bastogne, die op het programma staan in het eerste weekend van februari… 

racspaDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 15 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Racing Festival.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons