van der Horst

Spa Racing Festival: Tomas De Backer domineert race 1

Tomas De Backer & Nathan Vanspringel
Tomas De Backer & Nathan Vanspringel
Een totaal van 34 auto’s aan de start van de gemengde sprintraces waarin de Ford Fiesta Sprint Cup de piste deelde met de Mazda MX5 Cup en er uiteraard gescheiden klassementen golden voor de 21 Fiesta’s van de Belgisch-Nederlandse competities. In de Ford-merkenrace stak er één iemand met kop en schouders uit boven alle anderen en dat was Tomas De Backer, die op zaterdag ook al de kwalificaties domineerde.
  • NASCAR American Festival
Het omdraaien van de Top 5 van het resultaat van de kwalificaties liet Nathan Vanspringel toe vanop de « pole position » aan de leiding te verschijnen voor Philippe Huart, Kenny Herremans, Polle Geusens en ‘poleman’ Tomas De Backer. Vanspringel leidde knap, maar werd niet veel later ingehaald door Philippe Huart, waarna Nathan Vanspringel zijn leidersplaats terug opeiste. Achter deze kemphanen tekende een zekere Tomas De Backer voor een schitterende inhaalrace, nadat hij door de omgekeerde Top 5 pas was gestart als… 5de. Vanaf de 2de ronde, nestelde de rijder van de #97 Peerlings in de kleuren van Wiseco zich in 3de positie, alvorens door te drukken naar de 2de plek en de aanval in te zetten op kopman Vanspringel. De leider in het kampioenschap verdedigde zijn plaats, alvorens hij de #97 voorbij liet gaan.  
 
« Ik heb eigenlijk niet echt geprobeerd om Tomas achter mij te houden, » vertelde Nathan na afloop. « Voor mij was het belangrijk punten te scoren en vooral voor Herremans te finishen. Indien ik Tomas zou hebben willen pakken, had ik onnodige risico’s moeten nemen en dat wou ik niet doen. » 
 
Huart vs Vanspringel
Huart vs Vanspringel
Na een lange neutralisatie door de crash van de Mazda MX-5 Cup van… Dick van Elk, werd het een hele tijd racen onder de groene vlag en met nog twee minuten te gaan volgde de herstart. Tomas De Backer bleef na de Restart aan de leiding, en won uiteindelijk van Nathan Vanspringel en Polle Geusens, die op zijn beurt aan de spits meevocht – en de snelste rondetijd verwezenlijkte – en in de Nederland-België in extremis de 3de plaats afsnoepte van Nederlander Laurens De Wit. Met als resultaat een Belgisch trio voor het podium van de Dutch Belgian Super Star op een Belgisch circuit ! 
 
« Zoals ik had aangekondigd wou ik absoluut de voor mij moeilijke start overleven en zonder kleerscheuren de eerste ronde afwerken, » klonk een tevreden De Backer. « Pas daarop zocht ik aansluiting met de Top 3 en slaagde ik erin zowel Huart als Vanspringel achter mij te houden. Mijn taak ziet er iets gemakkelijker uit in Race 2, want daar sta ik helemaal vooraan op de grid. Maar, mijn ervaring leert mij dat je nooit zonder risico bent in dit soort competities… » 
 
Polle Geusens - Ford Peerlings
Polle Geusens - Ford Peerlings
Ook Kenny Herremans bevond zich een gegeven moment bij deze kopmannen, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een 4de plek, net voor Philippe Huart en Milan De Laet, die wegens een probleemrijke kwalificatie achteraan startte en nog sterk terugkwam naar de voorste gelederen. Achter Huart-De Laet vonden we een goede Geoffrey Vanspringel, voor Wim Coekelbergs en Maxim De Witte, evenzeer sterk teruggekeerd vanop de laatste plaatsen op de grid. Junior Planckaert wist stand te houden tussen de twee laatstgeciteerden, maar hij werd, na het bekijken van de beelden van de aanrijding tussen hem en Milan De Laet, bestraft met tien strafseconden. Hierdoor zakt de rijder van de #11 TeamLongin by FordStore Feyaerts naar de 12de plaats en schuiven Tom Feyaerts en Alexander Borgmans op naar 10 en 11. 
 
Bij de Juniors won uiteraard Tomas De Backer van Nathan Vanspringel en zij kregen op het podium  het gezelschap van Milan De Laet. Dankzij de zege van De Backer ging in het Ford Dealer Team Championship de grootste beker naar Ford Peerlings. 
 
Uitslag Race 1: 1. De Backer ; 2. N. Vanspringel ; 3. Geusens ; 4. Herremans ; 5. Huart ; 6. De Laet ; 7. G. Vanspringel ; 8. Coekelbergs ; 9. De Witte ; 10. Feyaerts ; 11. Borgmans ; 12. J. Planckaert ; 

Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 17 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Racing Festival.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons