van der Horst

Spa Racing Festival: Uit de schaduw treden van Alan Czyz!

Calvin de Groot - Oeste Kart
Calvin de Groot - Oeste Kart
In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup domineerde Alan Czyz tot hiertoe op ongeziene wijze, maar tijdens de passage op Circuit Zandvoort zorgde Calvin de Groot daar voor de aflossing van de wacht. De rijder van de #143 OesteKart is niet de enige jongeling die uit de schaduw wil treden van de Pool van de #46 Nowicki Auto Serwis. Wie zijn deze jongelingen, wat zijn hun dromen? Wij namen daarom samen met Calvin de Groot, Esmee Kosterman, Jenson de Leeuw en Maxim van den Doel plaats rond een tafel en stelden hen enkele doelgerichte vragen.
Wie is jullie idool? 
Calvin de Groot (19) – Oeste Racing: “Ontegensprekelijk Tom Coronel! Hij is bij uitstek het beste voorbeeld van een Nederlandse rijder die het waar heeft gemaakt in de internationale toerklasse. Van jongs af aan volg ik hem en ik heb ergens een foto waar ik als klein ventje poseer met zijn helm in mijn handen!” 
Esmee Kosterman (18) – Bas Koeten Racing: “De Iron Dames, die schitterden in Le Mans en Spa!” 
Jenson de Leeuw (17) – MV Motorsport:“Jenson Button! En dat heeft alles te maken met mijn voornaam! Mijn opa volgde destijds de Formule 1 en toen mijn ouders bij hem op bezoek waren, hoorden zij de naam ‘Jenson’! Zij vonden dat een mooie naam en besloten hun zoontje die naam te geven. Met zo’n voornaam stond het in de sterren geschreven dat ik vroeg of laat op de tribune van een racecircuit zou plaatsnemen, ik was drie jaar toen Jenson Button F1-wereldkampioen werd!” 
Maxim van den Doel (15) - NiceRacing: “Loek Hartog, omdat hij een goed voorbeeld is van een jonge rijder die in de Ford Fiesta Sprint Cup het vak leerde, naam verkreeg en zo kon opklimmen naar de snellere merkenracerij, met daarop toch wel een internationale doorbraak in de Porsche Cup. Ik citeer ook graag Daan Pijl. Omdat ook hij vanuit de Fiesta Cup doorgroeide en nu achter het stuur van een heuse Lamborghini Huracan GT3 in GT International aan de spits meedraait.”  
 
Wat is tot hiertoe je beste prestatie of herinnering aan een bepaalde race? 
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
CdG: “Race 2 in de Ford Fiesta Sprint Cup dit jaar in Spa! Ondanks het feit dat ik in de uitslag slechts vijfde werd, toonde ik daar wat ik waard was en hoe ik stelselmatig evolueerde. Cijfers? In de eerste sessie zaten er nog drie seconden tussen mij en de snelste rijders, ik knaagde er in de tweede sessie nog wat seconden af en zat uiteindelijk in kwalificatie op één seconde van de top. In Race 1 bedroeg het verschil nog een halve seconde en in die bewuste tweede race zat ik echt mee te strijden in de kopgroep!” 
EK: “Deze Trophy of the Dunes, twaalf maanden geleden! Het was voor Race 2 gokken op de juiste banden – wet of dry – en hoewel ik pas als veertiende startte, slaagde ik erin op te klimmen naar een derde plaats algemeen, achter Nathan Vanspringel en Sen Roodenburg.” 
JdL: “In 2021 won ik vijftien van de achttien races in de Nederlandse ID Engines-karts! Dat zal ik niet vlug vergeten.” 
MvdD: “Op Circuit Zolder was ik enkele weken geleden van de partij met de DNRT-Peugeot 206 GTi Cup en aan die meeting bewaar ik een bijzondere herinnering: in een startveld van pakweg dertig auto’s verwezenlijkte ik de snelste rondetijd en stond aldus op de grid in P1.” 
 
Waarom koos je voor de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup? 
CdG: “De Ford Fiesta Sprint Cup blijft qua prijs/kwaliteit de beste keuze, nadat je de eerste knepen hebt geleerd in de C1 Racing Cup. Het was precies via mijn prestaties in die C1 dat Jo Lambrecht van OesteKart met mij hoger wou viseren en hij het plan uitrolde om over te stappen naar de Ford Fiesta Sprint Cup. De doorstroming van jongens zoals Loek Hartog, Kenny Herremans, Colin Caresani tonen aan dat het een prima leerschool is.” 
EK: “Het is en blijft de mooiste klasse voor beginners! In dat verband stip ik graag aan dat Colin Caresani blijft herhalen dat hij in de Fiesta alle knepen van het vak heeft geleerd!” 
JdL: “Ik ben goed bevriend met Gianni Van de Craats, ik vergezelde hem vorig jaar tijdens de races van de Fiesta Cup waaraan hij deelnam. Ik was vastbesloten om zijn voorbeeld te volgen – ook hij maakte dit jaar de overstap naar de BMW M2 Cup -, ik geraakte daarop in gesprek met Maikel Verkade van MV Motorsport en wij konden een mooi akkoord maken om twee keer aan de start te verschijnen.”  
MvdD: “Tijdens een sponsor-event van Daan Pijl leerden wij Dick van Elk kennen en zo ontstond bij Johan Land van NiceRacing de opportuniteit om, voorlopig, éénmalig in te schrijven voor de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup.”  
 
Wat is je autosportdroom? 
CdG: “Deelnemen van de 24 Uren van Le Mans.” 
EK: “Doorstoten naar de F1 Academy, de vroegere W-Series, voorbehouden aan vrouwelijke rijders en erin slagen om van mijn hobby een beroep te maken.”  
JdL: “Ik wil doorgroeien naar enduranceraces, zoals Daytona, 24 Uren van Spa, Le Mans.” 
MvdD: “DTM of de Japanse Super GT.” 
 
Wat verwachten jullie nog van dit seizoen in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup? 
CdG: “Minstens één keer voor de algemene overwinning gaan.” 
EK: “De derde plaats in het algemeen eindklassement pakken en tweede eindigen in de Junior.” 
JdL: “Mijn doel is in de eerste plaats alle tijd en energie te stoppen in de voorbereiding van 2024 en sponsors en budgetten te vinden om verder te groeien, ervaring op te steken.” 
MvdD: “Dat zal afhangen van de nog te vinden budgetten! Ik zou graag dit jaar nog minstens één keer opnieuw achter het stuur kruipen van de #99 NiceRacing.”   
 
Wat brengt 2024? 
CdG: “Hopelijk komt er een zevende seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup en als dat het geval is, wil ik daar voor grootste beker gaan en kampioen worden!” 
EK: “Ik ga kortelings testrijden met een BMW M2 Cup, dus dat is een optie. Of blijven ijveren om een plekje te versieren in de F1 Academy.” 
JdL: “Voltijds seizoen, in bijvoorbeeld Benelux Ford Fiesta Sprint Cup.” 
MvvD: “Ik zou graag herkansen in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, maar ook de Mazda MX-5 Cup geniet mijn aandacht.” 

Ford Fiesta Sprint Cup
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 1 oktober 2023.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons